Hidrologie “populara” a Deltei Dunarii
Complexul Dranov
In complexul Dranov se remarca doua regiuni distincte: regiunea de la vest de grindul Crasnicol, unde intalnim numeroase artere naturale, foste brate ale Dunarii ori garle, in prezent amenajate prin dragare, si regiunea de la est de acest grind, unde arterele naturale lipsesc, intreaga circulatie fiind asigurata de catre o retea de canale artificiale. Principalele garle si canale din complexul Dranov sunt urmatoarele:
Garla Frantuzului taie pe o lungime de 5 km marea bucla a bratului Sf. Gheorghe dintre locatatatile Mahmudia si Murighiol. Se poate naviga numai cu barci pescaresti si este folosita pentru scurtarea drumului ori pentru accesul la balta si locatatatea Murighiol.
Canalul Lipovenilor face legatura intre bratul Sf. Gheorghe (km 62) si locatatatile Dunavatul de Sus si de Jos, continuandu-se apoi cu canalul Dunavat. In ultimii ani, legatura a fost prelungita pe la nordul lacului Razelm, prin canalul Fundea, indeplinind functiunea de circulatie, iar dupa ce a fost desfundata si canalizata pe aceeea de aprovizionare cu apa a lacului Razelm.
Canalul Dunavat, care este cel mai vechi din delta, incepe din bratul Sf. Gheorghe la km 54 si se termina in lacul Razelm la sud de golful Fundea. Traseul sau, lung de 28,5 km, urmareste, in cea mai mare parte, albia vechii garle Dunavat, care la rindul ei, reprezenta forma atrofiata a unui brat dunarean. Functiunea principala a acestui canal este de a alimenta cu apa dulce de Dunare lacul Razelm. Este supus unei puternice colmatari pe primii 10-12 km si la gura de varsare, din care cauza necesita dese dragaje, iar la iesirea in Razelm are construite jetele paralele pentru asigurarea navigatiei vaselor pescaresti.
Canalul Dranov conduce apele din bratul Sf. Gheorghe (km 45) in Razelm. Pe primii 16 km urmareste traseul vechiului brat Cernet, pina in apropierea lacului Dranov, pe care il ocoleste pe la rasarit, pentru a intra in vechea garla Dranov, al carei traseu sinuos il urmareste pina la varsarea in lacul Razelm. Lungimea totala a traseului este de 27 km. Ca si canalul Dunavat, canalul Dranov are tendinta de colmatare pe primii 10 km, ca si la gura de la Razelm, unde s-au efectuat lucrari speciale, jetele, etc.
Canalul Mustaca este un canal nou construit cu scopul de a drena apele din insula Dranov spre Razelm. Traseul sau este aproape paralel cu traseul canalului Dunavat. Din el pornesc mai mulle derivatii care-l leaga atat cu canalul Dunavat pe dreapta, cat si cu canalul Dranov pe stanga. In Razelm debuseaza prin trei guri: Mustaca de vest, Mustaca si Mustaca de est, prin care insa nu se poate circula decat cu barcile pescaresti.
Canalul Crasnicol, cu o lungime de aproape 18 km, incepe din canalul Dranov, la circa 2 km de la despartirea acestuia din bratul Sf. Gheorghe. Ia directia sud-est, traverseaza perpendicular grindul Crasnicol si se termina in lacul Zatonul Mic. Este colmatat puternic, in special sectorul amonte dintre canalul Dranov si grindul Crasnicol, din care cauza a si fost parasit. Portiunea de dincolo de grindul Crasnicol a fost dragata recent si repusa in functiune.
Canalul Crasnicolul Nou este construit recent. El porneste din bratul Sf. Gheorghe, la circa 1 km aval de canalul Dranov (km 44). La inceput ia directia sud-est, apoi est, intalnindu-se cu canalul Crasnicolul Vechi in punctul unde acesta atinge grindul Crasnicol. Mai departe se continua prin Crasnicolul Vechi.
Canalul Buhaz-Zatoane incepe din bratul Sf. Gheorghe, aproximativ la km 4. Ia directia sud-vest, aproape paralel cu tarmul Marii Negre. Pe primul sector urmareste cursul unui vechi brat care se desprindea din bratul principal Sf. Gheorghe in zona de varsare a acestuia, unde forma atunci delta sa secundara. Mai departe este taiat prin depresiunile si japsele dintre grindurile subtiri si paralele ale acestei zone. Se termina la grindul Perisor, unde se intilneste cu canalul Dranov-Perisor. Are o lungime de circa 25 km. Pe parcurs intersecteaza canalele Belciug-Crasnicol si Lejaiu.
Canalul Belciug-Perisor incepe dintr-un vechi meandru (astazi izolat) al bratului Sf. Gheorghe, ghiolul Belciug, merge paralel cu grindul Crasnicol, pe la vestul acestuia, si se sfirseste in canalul Dranov-Perisor. Are o lungime de circa 15 km.
Canalul Palade porneste din bratul Sf. Gheorghe, aproximativ la km 9, si merge paralel cu grindul Palade (pe la vest), terminindu-se in canalul Crasnicol. Are o lungime de circa 12 km. Traseul sau este situat intre canalele Buhaz-Zatoane si Belciug-Perisor, mergind paralel cu acestea.
Canalul Dranov-Perisor are o lungime de 6,5 km si leaga canalul Dranov, la circa 19 km de la obarsia acestuia, cu tarmul marii, terminindu-se pe grindul Perisor, langa tarmul marii, fara a lua contact cu marea.
Canalul Lejaiu se desprinde din canalul Belciug-Perisor la circa 4 km mai la nord de intersectia acestuia cu canalul Dranov-Perisor si se termina in canalul Buhaz-Zatoane in dreptul ghiolului Zatonul Mare.
Canalul Buhaz-Ciotic ia nastere din canalul Buhaz-Zatoane si se termina la tarmul marii, langa punctul de pescarie Ciotic, in dreptul capatului de sud al insulei Sahalin. Are o lungime de 2 km.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.