Hidrologie “populara” a Deltei Dunarii
Fluviul Dunarea
Fluviul Dunarea este al doilea cel mai mare fluviu al Europei, dupa Volga. Din cei 2.858 km, 1.072 km ii parcurge pe teritoriul Romaniei. Dupa intrarea in tara la Bazias (Km 1.072), Fluviul Dunarea este granita sudica a Romaniei pana la Km 370 (Calarasi) unde coteste spre nord-est intrand definitiv pe teritoriul tarii, pana la varsarea in Marea Neagra.
Amonte de Tulcea (Km. 71), la Patlageanca – Ceatal Chilia (Izmail), Fluviul Dunarea lasa spre nord Bratul Chilia. Acesta se varsa dupa cca 120 km in Marea Neagra – Golful Musura, fiind pe intreaga sa lungime granita noastra cu Ucraina. Aval de Tulcea, la Ceatal Sfantu Gheorghe, Fluviul Dunarea devenit Bratul Tulcea, lasa spre est Bratul Sulina (brat dedicat si amenajat pentru navigatie maritima si fluviala), pentru a continua spre sud-est prin Bratul Sfantu Gheorghe. Atat Bratul Sulina cat si Bratul Sfantu Gheorghe se varsa in Marea Neagra, la Sulina respectiv la Sfantu Gheorghe.
Bratul Sulina, dedicat navigatiei maritime si fluviale, este “cotat” in mile marine in timp ce Bratele Chilia si Sfantu Gheorghe sunt “cotate” in Km. “Cotatia” in mile marine continua amonte de la Ceatal Sfantu Gheorghe pe Bratul Tulcea si apoi pe Fluviul Dunarea pana la Braila, acolo unde se termina amonte Dunarea Maritima. Amonte Braila Dunarea este “cotata” in Km.
Delta Dunarii
Intre cele trei brate ale sale – Bratul Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe – Fluviul Dunarea formeaza, pe teritoriul Romaniei, Delta Dunarii. Delta Duanrii este un “produs” de lux pe care nici un alt fluviu al Europei (cu exceptia Ronului) nu il “produce”. Fara a insista pe “motive” si “diferente”, Delta Dunarii este unica in Europa.
Delta Dunarii inseamna viata, acea viata a mlastinei pe care numai cei initiati o pot vedea in toata splendoarea ei. Insa in Delta totul depinde de apa. Apa Fluviului Dunarea.
Apa Dunarii
Fluviul Dunarea este un fluviu viu. Oricat a fost de ingradit (indiguit, siluit), el isi spune cuvantul in orice situatie. Oricat de mari sunt apele, ele nu pot fi zagazuite in totalitate la Portile de Fier 1 si 2. Oricat de mici ar fi apele, lacurile de acumulare nu pot compensa debitul scazut al Dunarii. Fluviul Dunarea face legea, inclusiv in Delta.
Asa cum am spus, viata din Delta depinde de apa. Vine apa multa, Delta este deschisa. Apa scade, Delta se inchide, se regenereaza. Nimeni nu mai poate patrunde in japsele ascunse ale Deltei. Pasarile vin primavara cand apa creste. Cuibaresc. Apa scade. Fac pui. Au timp, in lunile iunie, iulie si august, sa se hraneasca, sa se inzdraveneasca si sa prinda puteri pentru migratie. Ciclul se reia de la capat an de an.
Centimetri versus Hidrogade
In cadrul GDD am abordat problematica accesului in Delta corelat cu cota apelor Dunarii la Tulcea. Am facut o clasificare :
+ – 0 cm < ape mici < + 150 cm
+ 150 cm < ape medii < + 300 cm
+ 300 cm < ape mari
Pe ape mari poti intra oriunde in Delta Dunarii cu o barca de dimensiuni medii. Pe ape mici, numai Magistralele Albastre sunt deschise “exploratorilor”.
In toate punctele de interes din Delta – in special in Porturi – au fost calculate pe baza datelor statistice, “cotele de etiaj”, anume “cota 0″. Diferenta dintre cea mai scazuta cota masurata vreodata (“cota minima”) si “cota maxima” impartita la 10 reprezinta un hidrograd. Subliniem faptul ca nici “cota 0″ si nici “hidrogradul 0″ nu inglobeaza cota terenului. Valoarea medie a unui hidrograd este de cca 50 cm pe teritoriul Deltei.
La fel ca si pe GDD, apele mari, medii sau mici nu au nimic de a face cu cu cota terenului (in cazul nostru Tulcea). Ele se raporteaza la “cota de etiaj = cota zero” a apelor Dunarii la Tulcea.
Casa Pedelistului
In anul 2012 am descoperit Drumul Frumos catre Delta. Iesind din Comuna Seimeni la nord de Orasul Cernavoda ajungem la o portiune de drum rupt. In anul 2012 acolo era o casa amarata a unui om care isi invelise hambarul cu un banner imens “pro PDL”. Asa ia ramas numele, fara nici o legatura cu realitatea politica : Casa Pedelistului.
In fata casei, la nici 50 m, este o zona buna in care poti poza pe Dunare “Insula din fata Casei Pedelistului”. Prezentam in continuare un set de poze din anul 2016 luate din acelasi loc, catre aceeasi insula, la diverse cote ale Dunarii, pentru a exemplifica variatiile enorme ale cotei fluviului, cu impact direct asupra vietii din Delta.
1. GALERIE DE POZE I : Insula de pe Dunare de la Casa Pedelistului fotografiata la diverse cote ale Dunarii
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.