Hidrologie “populara” a Deltei Dunarii
Reteaua hidrografica a deltei
Procesele morfohidrografice care au loc in Delta Dunarii provoaca schimbari dese in reteaua hidrografica locala. Brate ale Dunarii alta data importante au fost colmatate si reduse la dimensiunile unor neinsemnate garle. Multe dintre fostele brate secundare si garle au fost colmalate si scoase din functia lor normala, aceea de a conduce apele Dunarii in depresiunile deltaice situate intre cele trei brate principale ori in afara lor sau de a le conduce in mare.
Transformarile pe care le sufera reteaua hidrografica se petrec, intr-un ritm atit de grabit, incat, cu exceptia bratelor principale actuale, se observa o transanta diferenta in interval de un secol si chiar mai putin.
O comparatie intre documentele cartografice de la jumatatea secolului trecut (hartile din 1835 si din 1853) si cele istorice din aceeasi epoca duce la concluzii evidente in aceasta directie. Nu mai putin concludenta este chiar o comparatie intre harta ridicata de inginerul I. Vidrascu in 1909-1910 si hartile intocmite pe baza ridicarilor din ultimul deceniu.
Procesul de colmatare si de obturare a arterelor hidrografice secundare ale Deltei Dunarii, alaturi de procesul de inaltare si de consolidare a grindurilor de pe malul bratelor principale (in general la cota de 7-8 hg), a dus la ingreuierea din ce in ce mai mare a alimentarii, la nivele mijlocii si mici, cu apa proaspata de Dunare a ghiolurilor situate in depresiunile din interiorul deltei sau chiar la izolarea lor completa de bratele Dunarii. Alimentarea acestor unitati mai era posibila numai la niveluri ridicate ale Dunarii (peste 8 hg).
Situatia aceasta redusese simtitor productivitatea piscicola a unitatilor izolate. Totodata, circulatia in delta devenise anevoioasa chiar cu barca in perioadele cu ape mici.
Pentru remedierea ei au fost destupate si dragate unele garle de legatura cu complexele principale de ghioluri ori cu lagunele din complexul Razelm sau, in numeroase cazuri, au fost taiate canale direct prin balta. Desfundarea garlelor si dragarea de canale au luat o mare amploare in ultimul deceniu, cand a inceput actiunea de punere in valoare a uneia dintre principalele resurse naturale ale deltei, stuful.
Reteaua de ape curgatoare din delta este formata din doua mari categorii: arterele naturale, bratele principale ale Dunarii si garlele (acestea din urma mai toate corectate prin interventia omului), si arterele create de mina omului, canalele.
Datorita faptului ca lucrarea noastra urmareste sa se adreseze unui cerc mai larg de cititori, care nu cunosc delta sau o cunosc in prea mica masura, dam mai jos indicatii sumare asupra principalelor artere hidrografice ale deltei.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.