Hidrologie “populara” a Deltei Dunarii
Bratul Sf. Gheorghe, (lungime de 109 km) se ramifica din bratul Tulcea la Ceatalul Sf. Gheorghe. Pe intregul curs bratul Sf. Gheorghe are numeroase si foarte dezvoltate meandre. Asa de pilda intre Mahmudia si Ivancea, urmarind traseul bratului, distanta este de 66 km, pe cand in linie dreapta intre aceste puncte distanta este de numai 28 km.
Aproape de varsarea in mare, in dreptul locatatatii Sf. Gheorghe (5 km inainte de a ajunge la mare), din bratul principal se desprinde, pe dreapta, bratul Cainelui, care ia directia E-SE. Acesta la rindul sau se ramifica de doua ori pe stinga si odata pe dreapta, formand inainte de varsarea in mare mai multe insule aluvionare. La varsarea in mare atat bratul principal cat si cele secundare (bratul Cainelui cu derivatiile sale) au tendinta de impotmolire, din care cauza devin improprii pentru navigatia cu vase de tonaj ridicat.
Malurile bratului Sf. Gheorghe sunt sapate in aceleasi formatiuni aluvionare; exceptie face malul drept in punctele Nufarul, Balteni si Mahmudia, unde este format in rocile dure ale culmii Bestepe.
Pe malul drept al bratului Sf. Gheorghe se gasesc numeroase asezari, ca Nufarul, Bestepe, Mahmudia, Murighiol, Dunavatul de Sus etc. Pe malul stang, in delta propriu-zisa, se gasesc locatatatile llganii de Jos, Balteni, Uzlina, Ivancea si Sf. Gheorghe.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.