Accesul in Delta corelat cu cotele Dunarii la Tulcea
PREAMBUL :
<a/ style=”text-align:justify”>Analizand “Cotele apelor Dunarii” masurate in Portul Tulcea in perioada 2010 – 2015 (pe o perioada de 6 ani) publicate pe GDD, constatam urmatoarele :
– cota maxima a Dunarii a fost masurata pe data de 06 Iulie 2010 – + 439 cm
– cota minima a Dunarii a fost masurata pe data de 30 Noiembrie 2011 – + 12 cm
Diferenta de cota este asadar de 427 cm !!!. Asta se traduce la propriu printr-o variatie de peste 4.0 m intre cota minima si cota maxima a Dunarii, ambele masurate in Portul Tulcea. Asa cum am aratat in sectiunea “Hidrologie populara a Deltei Dunarii“, accesul in Delta Dunarii este dramatic influentat de nivelul cotei apelor Dunarii masurate in Portul Tulcea.
Facem o scurta readucere aminte in ceea ce priveste “clasificarile” apelor Dunarii din perspectiva cotei:
– ape mici = < + 150 cm, cota masurata in Portul Tulcea
– ape medii = + 150 cm < cota < + 300 cm, cota masurata in Portul Tulcea – ape mari = > + 300 cm, cota masurata in Portul Tulcea
Pe ape mici Delta este inchisa. Japsele si lacurile mici seaca. Nu sunt abordabile decat canalele mari, largi, in cea mai mare masura sapate de mana omului (vezi Harta Magistralelor Albastre).
Pe ape medii Delta “clasica” este deschisa. Pot fi vizitate locurile / lacurile clasice ale Deltei, cele care fac deliciul turistilor condusi de ghizi. Delta profunda, japsele, lacurile mici raman ascunse. Ghizii doar povestesc despre ele.
Pe ape mari Delta este DESCHISA, numai sa o cunosti. Accesul este permis pe fiecare japsa, pe fiecare lac. Cele mai tainice “ape leganate” devin accesibile unei ambarcatiuni medii, in acceptiunea “Glosarului de termeni si conventii generale” disponibil pe acest site.
Ce avem pana acum :
– o variatie mai mare de 4.0 m a cotei apelor Dunarii masurate in Portul Tulcea intre cota minima si cea maxima (mai mare decat etajul unui bloc)
– 3 Delte distincte (Delta Uscata, corespunzatoare apelor mici, Delta Clasica, corespunzatoare apelor medii si Delta Deschisa, corespunzatoare apelor mari)
P.S. Denumirea “Delta Uscata” este “imprumutata” de la celebrul fotograf Razvan Voiculescu. El fotografiaza “pamantul” Deltei, eu pozez apele leganate. Cu multumiri si cu scuzele de rigoare, maestre.
Delta Dunarii are 3 Mari Autostrazi :
– Bratul Sfantu Gheorghe
– Bratul Sulina
– Bratul Chilia
Aceste brate ale Dunarii lasa catre Delta fix 46 de intrari. Nu se poate intra in Delta pe nicaieri altundeva cu exceptia intrarilor identificate de mine. Analiza care urmeaza trateaza accesibilitatea acestor “Intrari in Delta” functie de cota apelor Dunarii de la Tulcea.