Localitati in Delta Dunarii
Comuna C. A. ROSETTI (satele componenete: C.A.Rosetti, Letea, Sfiştofca, Periprava, Cardon)
Localitatea C.A.Rosetti este una din cele mai izolate aşezări umane din RBDD.
Cu excepţia satului de resedinţă, toate celelalte 4 (inclusiv Cardon) sunt conectate la un curs de apă: Letea la Canalul Magearu, Periprava la Braţul Chilia, iar Sfiştofca şi Cardon la canalul dintre Sulina şi Amenajarea Piscicolă Popina.
Legatura dintre sate se face pe uscat, prin intermediul drumurilor construite pe diguri. Legătura cu Tulcea se face cu navele de pasageri, spre Periprava sau Sulina.
NOTA : Nu există alimenatre centralizată cu apă, locuitorii folosind apă direct din Dunăre ; localitatea nu are reţea de canalizare.
( sursa text : Master Planul Deltei Dunării )
COMUNA C. A. ROSETTI (aflată la 14 km depărtare de Periprava). Pe hărţile mai vechi apare sub denumirea de Satul Nou.
Comuna C. A. Rosetti are în componenţa sa mai multe aşezări: Periprava (pe care am vizitat-o), Sfiştovca (la cca 2 km), Cardon (la cca 8 km) şi Letea (la cca 4 km). Atît comuna C. A. Rosetti, cît şi celelalte localităţi menţionate mai sus se află situate pe grindul Letea.
Despre prezenţa omului pe acest teritoriu ne vorbesc descoperirile arheologice în diferite puncte: „Grădina lui Omer”, „Tîrla Roşie”, „Grădina lui Roman”, „Tîrla Popii”, locuri unde cercetătorii muzeului Deltei Dunării din Tulcea au descoperit mănuşi de amforă romană, zgură şi cioburi. După părerea cercetătorilor, aceste descoperiri atestă continuitatea prezenţei omeneşti în zona gurilor Dunării.
În cadrul comunei se află o moară de vînt — singura din mai multe mori de vînt ce au existat în această zonă pînă acum cîteva decenii. Legătura cu oraşul Sulina se asigură prin vasele NAVROM, care circulă între Sulina — Cardon — Sfiştovca, urmînd drumul unui canal, iar de la Sfiştovca pe un drum de uscat la C. A. Rosetti şi Letea.
( sursa text : lucrarea “Delta Dunării şi complexul lagunar Razelm” , 1982, autor : Domnul Inginer Eugen PANIGHIANŢ )