Localitati in Delta Dunarii
Satul PLAURU
Satul este amplasat chiar în faţa oraşului ukrainean Ismail (la o distanţă de 8 km de satul de reşedinţă de comuna Ceatalchioi), cu un singur rând de case, paralel cu braţul Chilia al Dunării, construite pe platforme, în marea lor majoritate vechi din materiale locale, cu împrejmuiri gata să cadă.
Nu există nici magazine, nici şcoală.
Principalele activităţi ale locuitorilor sunt gradinăritul şi creşterea animalelor.
NOTA : Nu există alimenatre centralizată cu apă, locuitorii folosind apă direct din Dunăre ; localitatea nu are reţea de canalizare.
( sursa text : Master Planul Deltei Dunării )
PLAURUL (la cca 32 km de Tulcea) se află aşezat în zona ultimei curbe, pe care o face braţul Chilia în această parte a deltei. Este o localitate cu case puţine situate pe un grind nu prea înalt. La viituri de apă mai mari apa poate pătrunde pînă în sat.
Zona din apropierea satului este folosită pentru păşunat şi agricultură. Această aşezare locuită este ultima din perimetrul comunei Ceatalchioi. În această zonă au fost semnalate diferite specii de mamifere şi păsări: bizamul, iepurele, vulpea, la spre sfîrşitul lui octombrie apare sitarul de pădure, raţa mare ş.a. În continuare, lăţimea braţului Chilia variază între 400—700 m, putînd uneori depăşi această limită.
În apropierea aşezării Plaurul navele plutesc peste cea mai mare adîncime din deltă: 36 m. După cum s-a arătat, aşezările omeneşti de pe malul drept al braţului sînt rare. Lungimea satelor atinge, în schimb, uneori 4—5 km.
Casele sînt aşezate şirag de-a lungul malului. Alături de vechile case cu pereţi de lut, văruite curat şi cu acoperiş din stuf, apar tot mai frecvent construcţii noi. Gardurile din stuf împletit împrejmuiesc curtea cu un mic şopron şi bucătăria de vară. Viţa de vie şi gutuiul nu lipsesc din mica grădină a locuitorului. Pe mal sau în apropiere, (n. r. nu lipseste) barca.
În amonte de localitatea Plaurul, vaporul trece printr-un cot pe care apele fluviului au fost nevoite să-l facă, datorită „pintenului” ce coboară dinspre Bugeac. În vîrful unghiului pe care-l formează malurile braţului Chilia se desprinde gîrla Şontea Veche care este împotmolită. Pe această albie a Dunării mai navigau vasele mici în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Astăzi, singura posibilitate de pătrundere cu şalupa sau barca din braţul Chilia este canalul Stipoc, de lîngă grindul cu acelaşi nume. În această zonă au fost făcute importante lucrări de amenajări pentru recoltarea stufului. În prezent, mari suprafeţe de teren urmează să fie redate agriculturii, după cum vom vedea atunci cînd vom ajunge în dreptul localităţii (n. r. Pardina) :
( sursa text : lucrarea “Delta Dunării şi complexul lagunar Razelm” , 1982, autor : Domnul Inginer Eugen PANIGHIANŢ )