Localitati in Delta Dunarii
Satul TATANIR
TATANIR (de la Tulcea la Tatanir sînt 50 km). Pe aici trece şi drumul de ţară Tulcea — Chilia Veche. Aşezarea este în prezent (n. r. 1982) dezafectată.
Locuitorii aşezării se deplasează adesea spre Chilia, comună de reşedinţă, folosind digul de pămînt care se desfăşoară de-a lungul braţului secundar Tătaru. Cursele de pasageri folosesc şi ele braţul secundar Tătaru pentru a naviga, atît spre Chilia Veche, cît şi spre Tulcea.
Casele locuitorilor se înşiră adeseori în spatele unor perdele de sălcii. Sînt vizibile mici plantaţii de vii şi pomi fructiferi. Şi aici importante suprafeţe de teren au fost redate agriculturii. Astfel, au dispărut lacurile şi canalele care traversau întreaga depresiune a Pardinei, între care şi lacul Tatanir. Ne vom lua rămas bun de la această aşezare, mergînd în continuare spre Chilia Veche.
Vom observa că apele despletite în dreptul Pardinei se unesc din nou pe măsură ce vasul se apropie de Chilia Veche. Insulele pe care le formează aici braţele sînt mai bine vizibile, cînd vasele navighează pe braţul principal al fluviului, întîlnim în drumul nostru, între alte ostroave, şi Ostrovul Tătarului, unde se află o unitate agricolă.
Farmecul călătoriei îl formează aici ostroavele, adesea înrămate cu o vegetaţie luxuriantă; în timpul toamnei, mai ales, cînd sînt îmbrăcate într-o varietate de culori. Marele număr de coturi obligă pe navigatori să-şi sporească eforturile ţinînd ferm timona spre a face faţă deselor schimbări de direcţie.
După ce navigam în faţa unei mici aşezări, situate la capătul răsăritean al Ostrovul Tătarului, (a cărui denumire, spune legenda, vine de la faptul că în acest loc îşi concentrau tătarii forţele, aşteptînd îngheţul Dunării pentru a năvăli în Dobrogea de sud), vom pluti în aval, ieşind oarecum brusc în faţa localităţii : (n. r. Chilia Veche)
( sursa text : lucrarea “Delta Dunării şi complexul lagunar Razelm” , 1982, autor : Domnul Inginer Eugen PANIGHIANŢ )