Tura in Delta Dunarii 2016.12.01 – Imperiul Frigului 2 : Japsele Inghetate ale Deltei de Nord adiacente Lacului Sfistofca
Tura in Delta 01.12.2016 inregistrata de Pupezica :
SINTEZA :
LOCALIZARE GENERALA A TUREI :
Delta Dunarii, Delta Centrala, Delta de Nord, Comuna Mahmudia, Bratul Sfantu Gheorghe, Dunare Noua aval Mahmudia, Cotul Uzlinei, Marea Bucla a Uzlinei, Satul Uzlina, Canalul Uzlina, Lacul Uzlina, Canalusul Bibanilor, Lacul Isacoca, Canalul Isac, Canalul Litcov, “Y” de pe Ceamurlia, Canalul Ceamurlia, Canalul Crisan, Crisan, Bratul Sulina, Bucla Marelui “M” aval Crisan, Canalul Dovnica, Canalul Miazazi, Japsele adiacente Lacului Sfistofca, Canalul Sfistofca, Lacul Lunga, Lacul Vastojnaia, Lacul Mattita, Iesirea Vestica de pe Lacul Matita, Garla Lopatna, Intrarea Estica pe Lacul Babina, Lacul Babina, Lacul Dracului (Ciorticut), Centura Estica a Chiliei (Canalul Magistral), Bratul Cernovca, Bratul Chilia, Chilia Veche
Dimineata, ora 5:30. Noapte afara. Mini-bombita (ness + miere). Tigari sudate. Frig, chiar si in mansarda noastra. Afara cu siguranta erau mai putin de – 6* !!! Dus. Ora 6:30. Echiparea. Am pus pe noi tot ce aveam : overall gros, camasa, fleece, jacheta de Goretex si pufoaica. In jos aveam overall, pantaloni grosi si suprapantaloni de Goretex. In picioare aveam ciorapi grosi de ski si un soi de bocancei. Pentru maini aveam manusi anti-vant si manusi groase de rezerva iar pentru cap aveam cagule.
Parasim camera. Ne facem cruce : lasam lumea civilizata in urma. Ponton. Barca acoperita de gheata. Geamuri inghetate. Nu ne venea sa credem. Nu aveam cu ce sa dam gheata jos de pe geamuri. Daca nu gaseam o solutie, nu puteam merge cu ‘capison’. Pilotul, tzusti pe barca. Isi tine cu greu echilibrul pe gheata lucie. Intra in cockpit si da drumul la motor. Mariner-ul de 150 CP porneste la cheie in ciuda frigului groaznic.
Ii transfer bagajele Pilotului. Le ordoneaza in cabina. Apoi ma sui pe barca. Pilotul coboara pe ponton sa dezlege barca. Dezleaga pupa si-mi da parama pe care o bag in barca pe sub ‘capison’ apoi dezleaga prova. Manevrez barca desi nu vad nimic prin geamurile inghetate sa-l recuperez pe Pilot. Ne indepartam de ponton spre largul Dunarii.
“Cu ce racaim gheata ?”, intreb eu. Pilotul : “N-am nici o idee. Era buna o ustensila pentru masina”. Ma gandesc, ma tot gandesc… pana la urma scot din portmoneu un card de credit si incep sa dau gheata jos de pe geamuri. Metoda chiar a functionat, fara sa avarieze foarte rau cardul.
“Nu alimentam”, zic eu. Consumasem cca 10 L de la Tulcea la Mahmudia. Mai aveam 100 L de benzina in rezervor. “Ne ajunge pana la Chilia”, adaug. “Cum vrei tu”, zise Pilotul, aprinzand doua tigari. Am pornit aval pe Bratul Sfantu Gheorghe. Cand am trecut prin dreptul Portului Mahmudia am fotografiat cota. Aveam apa pentru planurile mele. Planuri pe care Pilotul inca nu le stia. Cioc-cioc cu “apa de foc”. Putina, doar sa ne clatim gura. Era prea frig. Glisam.
Intram elegant pe Cotul Uzlinei, evitand intinsurile, fara sa iesim din glisare. Noi si ciorile. Nu mai era nimeni. Cata diferenta fata de sezon cand barcile dinspre Murighiol vin pe banda rulanta. “Alergam” Marea Bucla a Uzlinei amonte pana in dreptul Satului Uzlina. Incetinim, intram in sat pe Canalul Uzlina. Mergem asa, cu Hypopotamka la pas, pana dupa “Pragul de Piatra”. Apoi glisam. Egrete mari, egrete mici, starci cenusii mari, toate populeaza mult incercatul Canal Uzlina. Ne apropiem de lac. Reducem. Cu inima cat un purice in urma “decolmatarii” atacam Intrarea Sudica pe Lacul Uzlina. Cu ajutorul lui Dumnezeu, trecem.
Traversam Lacul Uzlina, Canalusul Bibanilor si Lacul Isacova cu o precizie de chirurg. GPS-ul pornit nu a fost ‘consultat’. Apoi Canalul Isac, unde am incetinit la intrare sa nu le scoatem pe mal barcile pescarilor, urmeaza Canalul Litcov si Canalul Crisan. Prima barca intalnita a fost la iesirea Canalului Crisan pe Bratul Sulina. Erau doi oameni care pescuiau.
Bratul Sulina agitat. Intram repede pe Bucla Marelui “M” spre Mila 23, dupa care viram cu atentie catre est pe Bucla Marelui “M” aval Crisan. Eram pe Dunare Veche. Fara sa ne grabim cautam spartura din stuf ca sa “schimbam firele”. O gasim. Aveam apa destula, trecem fara probleme. Este de notat faptul ca firul principal al Buclei Marelui “M” aval Crisan se inchide intr-o intinsura uriasa plina de butuci submersati si de cioate.
Dupa ce adancimea apei isi revine, glisam. Depasim Intrarea Sudica pe Canalul Bogdaproste si continuam pana la Intrarea Sudica pe Canalul Dovnica. “Ce vrei sa faci ? Canalul si Lacul Poliudeanca (Miazazi) sau vrei sa treci prin Vastojnaia ?”, ma intreaba Pilotul. “Vreau mai mult decat atat.”, raspund eu. “Mergem pe Dovnica spre nord si intram pe Canalul Miazazi. De acolo vedem noi”.
Zis si facut. Glisam pe Dovnica spre nord. La intersectia cu Canalul Miazazi viram spre vest. Iesim din glisare. “Pilotule, hai sa ne mai udam gura.” Pilotul se conformeaza. Cioc-cioc, apa de foc. Frig, groaznic de frig. Chiar si cu ‘capison’ frigul ne intrase in oase.
Frigul de Balta nu se compara cu frigul de Munte. Frigul de Munte este uscat, chiar si la – 25*, faci fata daca ai echipament corespunzator. In plus, la munte faci miscare iarna : mergi, te cateri sau schiezi. Pe Balta frigul este umed. Iti patrunde pana la oase, indiferent ce echipament ai. In plus, stai, nu faci miscare, fie ca navighezi sau pescuiesti. In cazul navigatiei cu o barca cu motor destinata glisarii, te expui unui curent de aer de cca 40 Km/h. Acest “vant artificial” amplifica frigul. Chiar in cazul navigatiei cu ‘capison’, tot simti curentul de aer.
Parcurgem prima jumatate a Canalului Miazazi ‘la pas’. Tare mult ii place Hypopotamkai sa mearga asa ! La jumatatea canalului se deschide o japsa spe nord. “Pilotule, incercam o premiera ?”, intreb eu. “Ai inebunit ? Pe ape inghetate ?”, ma intreaba Pilotul. “Nu pe ape inghetate”, zic eu virand catre nord, “prin gheata.”, adaug.
Japsa pe care vroiam sa o traversam era inghetata. Norocul nostru a fost ca avea senal : pescarii sparsesera gheata pe un senal ingust. Insa, chiar si asa, zgomotul era infiorator : Hypopotamka atingea gheata groasa de doua degete, nesparta. Toata Balta vibra. Dupa traversarea japsei inghetate a urmat un canal care, culmea, era ‘curat’, fara gheata. Apoi am intrat spre nord intr-un lac fara nume, situat intre Lacul Sfistofca la est si Lacul Lunga la vest. Iarasi gheata. Pe tot lacul. Dar aveam senal !!!
De data aceasta traversarea spre nord, spre Canalul Sfistofca, era lunga. “Doamne, sa tina senalul tot lacul.”, zic eu. Asa a fost. A tinut. Totul scrasnea in jurul nostru. Gheata era destul de groasa. In anumite locuri depasea doua degete grosime !!!
Iesim cu greu pe Canalul Sfistofca. Nu ne venea sa credem. Facusem ‘Premiera’. Prin gheata ! Ne orientam catre vest, catre Lacul Lunga. Vedem o barca de pescari. Localnici. Pilotul spune : “Hai dupa ei. Stiu ei sa iasa”. Un pic arogant, spun : “Stiu si eu sa ies pe Vastosnaia.”
Prindem Canalul Sfistofca si intram pe Lacul Lunga. Il traversam, mai intai spre vest apoi spre nord-vest. Din pacate Harta OSM nu arata bine. Pe Harta sunt mai multe treceri catre Vastojnaia, in realitate numai una este accesibila. O trecere ingusta prin stuf.
Ce este Lacul Vastojnaia ? Etimologic vorbind, este “Lacul de Est”. Intr-adevar, Lacul Vastojnaia este situat in estul Lacului Matita. In realitate, este o zona a Lacului Matita separata de acesta in partea de sud-est printr-un promontoriu de stuf lung de cca 1.20 Km. Apoi urmeaza o Stramtoare de Stuf lunga de cca 0.50 Km care asigura comunicarea dintre lacuri. La nord-est, promontoriul de stuf continua pe o distanta de cca 0.80 Km.
Trecem pe Lacul Vastojnaia (pronuntat uneori de pescari si Fastojnaia). Ocolim promontoriul de stuf lung de cca 1.20 Km si trecem pe Lacul Matita prin Stramtoarea de Stuf.
Lacul Matita este un Lac Mare, orientat de la nord la sud. Printe ‘cunoscatori’, este cunoscut ca si “Razelmul Nordului” : se monteaza imediat cum bate ‘Rusul’, adica vantul dinspre nord. Acum era linistit. Il traversam spre vest, sa intram pe Lopatna. De acolo aveam un canal scurt care ne conducea pe Lacul Babina.
Intram pe Lacul Babina. Cu inima cat un purice ii spun Pilotului : “Traversam Lacul Dracului ?”. “Daca esti instare.”, veni raspunsul sec. Limita Nordica a Lacului Babina este marcata de o bariera de stuf. Noi ii spunem “Labirintul de Stuf”. Trecerea este posibila numai printr-o singura zona : “Stramtoarea de Stuf”. In rest este apa mica. Trebuia sa nimeresc din prima Stramtoarea de Stuf.
O tura din 2012, nedescrisa, lasase “urme adanci” : Tura in Delta 15.09.2012 – Delta de Nord: Lacul Dracului pe apa mai mica de 25 cm !!! In drum spre Chilia Veche … Facusem doua greseli majore. Prima, nu luasem in seama cota neobisnuit de scazuta a apelor Dunarii masurata in Portul Tulcea, anume + 62 cm. A doua, nu nimerisem din prima, glisat, Stramtoarea de Stuf de pe Lacul Dracului.
Bajbaind prin stuf printre fultane am fost nevoit sa ies din glisare. Rezultatul : aveam aproape 1 Km de apa mica in spate si peste 1.5 Km de apa mica in fata. Mai mica de 0.25 cm !!! Nimeni nu putea veni dupa noi. In plus, ghiondirul se infigea in namol peste 1.50 m. Imposibil de folosit.
Acum situatia era cu totul alta. Cota apelor Dunarii masurata in Portul Tulcea era de + 218 cm. Insa stressul de a traversa Lacul Dracului era acelasi.
Ma uit la Pilot. Pilotul aprinde doua tigari. Imi da una dintre ele. “Hai”, zise Pilotul. Trag din tigara. Mana se inclesteaza pe mansa. Hypopotamka incepe sa vibreze. Cele 1.500 Kg ale barcii gliseaza in cativa metri. Se asaza frumos pe apa. Acum tinea numai de mine.
Harta OSM nu facea nici doi bani in situatia aceasta. Ma orientez “la miros”. Ne apropiem cu cca 50 Km/h de o bariera de stuf. Un fum al Pilotului echivala cu un sfert de tigara. La un moment dat vad o spartura. Stramtoarea de Stuf. Virez usor. Eram pe directia cea buna. Ma relaxez pe scaun.
Trecem cu bine. Suntem pe Lacul Dracului. Ne orientam usor catre nord-vest, sa prindem Iesirea Nord-Vestica de pe Lacul Dracului. Barca gliseaza impresionant, fara sa ia in seama apa mica. Vad intrarea pe canal. Ma apropii la limita, apoi reduc, la cca 5 m de intrare.
Aventura se terminase. Intram pe canal, apoi spre nord pe Centura Vestica a Chiliei, numita de localnici Canalul Magistral. Eram atat de inghetat incat nu mai vedeam in fata ochilor decat sobita de la Solunar.
Iesim pe Bratul Cernovca, apoi pe Bratul Chilia. Vedem Turlele. Eram aproape. L-am sunat pe prietenul nostru de la pensiune, a iesit, ne-a ajutat la acostare. A urmat o zeama calda care ne-a incalzit pe dinauntru. Camera incalzita ne-a toropit. Visam frumos. Traversasem Lacul Dracului inca o data.
“INDEX” DE ACTIVITATI IN CADRUL TUREI:
Ghid in Delta Dunarii, Excursii in Delta Dunarii, Trasee personalizate in Delta Dunarii, Ture in Delta Dunarii, Aventuri in Delta Dunarii, Excursii personalizate in Delta Dunarii, Turism activ in Delta Dunarii, Turism responsabil in Delta Dunarii, Bird-watching de iarna in Delta Dunarii, Wild Life in Delta Dunarii, Ture de fotografie in Delta Dunarii, Ture de iarna in Delta Dunarii
TRASEU :
Comuna Mahmudia – Dunare Noua aval Mahmudia – Cotul Uzlinei – Marea Bucla a Uzlinei – Satul Uzlina – canalul Uzlina – Lacul Uzlina – Canalusul Bibanilor – Lacul Isacova – Canalul Isac – Canalul Litcov – “Y” de pe Ceamurlia – Canalul Ceamurlia – Canalul Crisan – Crisan – Bratul Sulina – Bucla Marelui “M” aval Crisan – Canalul Dovnica – Canalul Miazazi – Japsele adiacente Lacului Sfistofca – Canalul Sfistofca – Lacul Lunga – Lacul Matita – Garla Lopatna – Lacul Babina – Lacul Dracului – Centura Estica a Chiliei (Canalul Magistral) – Bratul Cernovca – Bratul Chilia – Chilia Veche
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.