Parcurgerea Canalului Zaton-Buhaz
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Parcurgerea Canalului Zaton-Buhaz
- This topic has 1 reply, 1 voice, and was last updated 10 years, 11 months ago by
Pupezica.
-
AuthorPosts
-
-
13.08.2015 at 5:58 AM #4881
Colegul nostru Gabi a pus o intrebare pertinenta in sectiunea comments :
Buna,
Sa inteleg ca se poate ajunge acum pe C. Zaton-Buhaz pana la C. Perisor ?Comment-ul in forma lui originala se gaseste aici.
Raspunsul putea fi dat in mod simplu, in cadrul aceleiasi sectiuni, ca si raspuns la comment-ul postat : Da sa Nu … Insa eu cred ca problematica ridicata de colegul nostru merita o minima dezbatere.
-
This topic was modified 10 years, 11 months ago by
Pupezica.
-
This topic was modified 10 years, 11 months ago by
-
13.08.2015 at 7:00 AM #4883
Bine ai venit Gabi pe GDD si acum si pe Forum GDD !!!
Asa cum se vede din urma GPS prezentata in cadrul postului aferent Turei in Delta 2015.05.25 – Mini-concediu Ziua III – Intrarea secreta pe Lacurile Zatonul Mic si Zatonul Mare, raspunsul pe scurt este DA, dar …
1. Adancimea apei pe parcursul Canalului Zaton-Buhaz
In data de 25.05.2015 cota apelor Dunarii masurata in Portul Tulcea era de + 213 cm. Pe data de 12.08.2015 cota era de numai + 63 cm !!!. (N. R. Vezi Cotele Apelor Dunarii updatate zilnic pe GDD)
Canalul Zaton-Buhaz are apa indiferent de cota apelor Dunarii masurata in Portul Tulcea. Dupa un scurt prag aflat chiar la intrarea dinspre est, din Garla Centrala, unde adancimea apei variaza intre 1.0 – 1.4 m, adancimea apei pe intreg parcursul canalului se situeaza in jurul valorii de 2.0 m.
In dreptul intersectiei cu Canalele Crasnicol si apoi cu Lejai mai exista doua praguri care, in general, aduna plaurii desprinsi din malurile canalelor, aproape in totalitate instufate.
2. Vegetatia si regimul termic
Regimul termic intr-o luna de primavara prezinta o temperatura medie mult mai scazuta fata de o luna de vara. Astfel vegetatia intr-o luna de primavara – atat cea acvatica precum si stuful – nu este atat de dezvoltata ca intr-o luna de vara.
Canalul Zaton-Buhaz prezinta foarte multe zone ingustate din cauza stufului, astfel ca parcurgerea lui cu o barca in regim de glisare poate fi extrem de dificila.
Dupa intersectia cu Canalul Lejai mergand spre vest, Canalul Zaton-Buhaz este complet colmatat cu vegetatie acvatica, in special cu rizac si ciulini de balta. Indiferent de marimea motorului, glisarea este imposibila iar inaintarea ambarcatiunii este foarte dificila. (N. R. Am gasit aceasta portiune a Canalului Zaton-Buhaz complet colmatata de vegetatie iclusiv in luna mai.)
In aceasta portiune a Canalului Zaton-Buhaz motoarele ambarcatiunilor se supraincalzesc si trebuiesc deseori oprite pentru a se raci. Daca motorul ambarcatiunii nu are putere suficienta sa taie vegetatia, tulpinile lungi ale ciulinilor de balta se infasoara in jurul elicii, fiind necesara curatatea motorului.
3. Plaurii
Asa cum am spus, malurile Canalului Zaton-Buhaz dar si malurile canalelor adiacente sunt complet instufate. Ca urmare plaurii pot fi des intalniti pe parcursul Canalului Zaton-Buhaz.
Zonele critice ale Canalului Zaton-Buhaz sunt tocmai cele doua intersectii cu Canalele Crasnicol si Lejai. La intersectia cu Canalul Crasnicol exista si o mica insulita formata din mai multi plauri adunati.
Pe ape medii si mari (conform “clasificarii” utilizata pe GDD – Glosar de termeni si conventii generale), acesti plauri plutesc. Traversarea lor, in conditiile in care blocheaza canalul, este de cele mai multe ori posibila, fie la ghiondir fie cu motorul, in conditiile in care ambarcatiunea este dotata cu un motor suficient de puternic.
Pe ape mici exista riscul ca plaurii sa se fixeze, facand depasirea lor extrem de dificila sau chiar imposibila.
Este de subliniat faptul ca se intalnesc plauri, este adevarat ca de dimensiuni mai mici (in formare), chiar si dupa intersectia Canalului Zaton-Buhaz cu Canalul Lejai.
4. Alte obstacole
In zona vestica a Canalului Zaton-Buhaz, dupa intersectia cu Canalul Lejai, sunt vreo 2-3 trunchiuri in apa, asezate transversal si prinse in vegetatie, dintre care un trunchi de dimensiuni respectabile.
In conditiile vegetatiei abundente aceste trunchiuri partial submersate nu sunt vizibile. Deoarece trunchiurile plutesc, ele pot fi depasite destul de usor “la motor”, insa in conditiile in care conducatorul ambarcatiunii este neatent sau neexperimentat, impactul cu aceste trunchiuri submersate poate avaria elicea sau chiar pintenul motorului.
O descriere ampla precum si poze se gasesc aici : Delta de Sud – Canalul Zaton-Buhaz
P. S. Am postat raspunsul la comment-ul lui Gabi aici, pe Forum GDD, in speranta ca un numar mai mare de cititori ai GDD sa aiba acces la informatie structurata despre Delta Dunarii.
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.