Canalele Periteasca si Perisor
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Canalele Periteasca si Perisor
- This topic has 2 replies, 2 voices, and was last updated 9 years ago by
Sumila.
-
AuthorPosts
-
-
05.06.2017 at 11:38 AM #8381
Buna ziua,
Doresc sa vizitez zona cuprinsa intre Zonele Strict Protejate ale DD Nr.10 (Sacalin-Zatoane) si Nr.11 (Periteasca-Bisericuta-Portita) adica la W de canalul Perisor si la E de canalul Periteasca. Cum ajung SAFETY (fara sa incalc Zonele Strict Protejate) pe canalul Peritesca ? Cum sunt canalele in zona pana la canalul Perisor ?
Rog comentarii despre aceasta zona din DD de S.
Cu respect,
Sumila -
17.07.2017 at 10:38 AM #8446
Buna ziua Domnule Sumila,
Incep prin a-mi cere scuze pentru “delay-ul” raspunsului meu. O serie de chestiuni de ordin personal m-au tinut departe de GDD si de Forum GDD. Dar sa trecem la treaba …
Asa cum probabil bine stiti, asupra chestiunilor de ordin legislativ nu ma pronunt. Sunt destui oameni platiti pentru acest lucru. Eu ma ocup de descrierea Deltei Dunarii vazuta in principal de pe apa si nu de “arii protejate”.
1. Accesul catre zona Perisor dinspre Dunavat
Accesul catre zona Perisor se poate face cel mai comod de pe Bratul Sfantu Gheorghe, pe Intrarea 6 prindem marele Canal Dunavat pe care il urmam pana la prima sau pana la a doua intersectie pe mana stanga (spre sud), respectiv pana la intersectia cu Canalul Cocos “fake” sau pana la intersectia cu Canalul Cocos (anuntata in prealabil de un Foisor).
Daca alegem varianta a). – Canalul Cocos “fake”, acesta ne va scoate spre sud pe Canalul Dranov. Urmand Canalul Dranov spre sud-vest, vom ajunge la intrarea spre sud pe Canalul Perisor. Parcurgandu-l si pe acesta spre sud, vom ajunge la Plaja de la Perisor.
Aceasta varianta a). de traseu este facila si directa, fara obstacole notabile, putand fi parcursa si pe ape mici ca acum (2017.07.17 – cota apelor Dunarii la Tulcea este de + 79 cm). Pe Canalul Dunavat nu sunt obstacole, pe Canalul Cocos “fake” idem, Dranovul trebuie parcurs cu atentie din pricina eventualelor salcii prabusite de pe maluri care insa nu bareaza complet canalul iar Perisorul prezinta cateva cioate submersate, in general vizibile pe ape mici, pe treimea nordica.
Daca alegem varianta b). – Canalul Cocos, este de notat ca avem o portiune sensibil mai lunga de parcurs pe Canalul Dunavat. Asa cum am spus, intrarea pe Canalul Cocos de pe Canalul Dunavat venind de pe Dunare este precedata de un Foisor.
Canalul Cocos urmat catre sud ne va scoate pe Canalul Mustaca. Acesta, urmat catre vest, ne ofera doua optiuni pentru a ajunge pe Canalul Dranov : Centura Holbinei si una dintre Centurile Razelmului, amandoua necesar a fi urmate spre sud. Personal recomand Centura Holbinei insa amandoua Centurile prezinta sectoare cu apa mica.
Dpdv al obstacolelor, acestea sunt rare si usor de ocolit. O data iesiti pe Canalul Dranov ne orientam spre vest pentru a ajunge la intersectia cu Canalul Perisor.
2. Accesul catre zona Perisor dinspre Sfantu Gheorghe
Pentru a ajunge DIRECT pe Canalul Perisor venind de pe Dunare din zona localitatii Sfantu Gheorghe, trebuie sa urmam “cu sfintenie” Canalul Zaton-Buhaz. Pe GDD exista o descriere ampla a Canalului Zaton Buhaz care poate zugravi o imagine completa asupra dificultatilor de pe parcurs.
NOTA 1: Varianta Dunare – Canalul Palade – Canalele Uncova sau Crasnicol – Canalul Zaton-Buhaz este relativ inaccesibila sau exponential mai dificila intru-cat Canalul Palade este extrem de colmatat cu vegetatie acvatica, mai ales in sezon.
NOTA 2: Punctul critic major de pe Canalul Zaton-Buhaz il constituie plaurul de la intersectia cu Canalul Lejai. Daca se poate trece de acest plaur, in general se poate parcurge intreg canalul, pana la Perisor.
3. Accesul catre zona vestica a Canalului Perisor
La vest de Canalul Perisor spre Grindul Perisor se afla niste Amenajari Piscicole. Date despre intrarea in aceste AP-uri nu detin. din cate stiu ele sunt “in conservare”, deci “vizitarea” lor este imposibila.
Mergand pe Canalul Dranov catre vest, la vest de intrarea pe Canalul Perisor, ajungem in zona Canalului Epsica. Nu detin date despre acest canal.
Intre Canalul Epsica la est, Canalul Dranov la nord, Lacul Razelm la est si Canalul Periteasca la sud este de asemenea o Amenajare Piscicola despre care nu detin date.
Canalul Periteasca este accesibil DOAR DE PE RAZELM. Este de notat faptul ca iesirea lui pe Mare este complet colmatata. Deasemenea este de subliniat faptul ca Gura Dranovului, cea mai apropiata iesire pe Lacul Razelm fata de Canalul Periteasca, prezinta un SISTEM DE DIGURI CURBE, DE PIATRA, NESEMNALIZATE.
Cam acestea sunt toate datele sintetice pe care le detin fata de problema ridicata de Dvs.
Pupezica
-
17.07.2017 at 11:40 AM #8450
Buna ziua dl.Pupezica,
Multumesc pentru raspuns. Pentru mine este clar tot ce ati explicat. Am scris despre acesta zona deoarece vreau sa ajung acolo pentru a pescui. Probabil se elibereaza niste permise zilnice de pescuit de catre paznici.
Multa sanatate si numai bine.
Cu respect,
Sumila
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.