Delta Centrala – Canalul Cordon Litoral
1. Canalul poate fi parcurs: Pe ape mici / medii / mari / Tot timpul anului
2. Grad de dificultate: 2/5 – Usor (cu exceptia perioadelor in care este blocat de plauri)
3. Coordonata GPS 1 (Intrarea Sudica de pe Bratul Sfantu Gheorghe) :
Lat. N | Long. E |
---|---|
44.89894288225271 | 29.57938909530585 |
4. Coordonata GPS 2 (Iesirea Nordica pe Centura Sudica a Sulinei) :
Lat. N | Long. E |
---|---|
45.14386221391922 | 29.65397596359179 |
5. Lungime aproximativa: 28.32 km
6. Adancime medie aproximativa: 1.50 m
7. Puncte critice: DA (in cazul aparitiei blocajelor cu plaur)
1. Sectiunea Sudica, in lungime de cca 15.50 Km, intre Bratul Sfantu Gheorghe la sud si prima japsa vestica consistenta situata in dreptul Lacului Tataru.
2. Sectiunea Mediana, in lungime de cca 5.50 Km, intre japsa vestica situata in dreptul Lacului Tataru la sud si o alta japsa vestica, situata la nord de intersectia cu Canalul Sondei.
3. Sectiunea Nordica, in lungime de 7.32 Km, intre japsa vestica situata la nord de intersectia cu Canalul Sondei si Centura Sudica a Sulinei.
Desi Canalul Cordon Litoral este de regula un canal curat, fara a fi colmatat de vegetatie acvatica, sunt situatii in care Sectiunea Mediana este blocata de plaur. Sub actiunea vantului plaurii migreaza de pe cele doua japse vestice mai sus amintite sau de pe Balanova (Intrarea Vestica pe Lacul Rosu situata in dreptul Pontonului Hidroconstructia) si blocheaza Canalul Cordon Litoral.
Consistenta acestor blocaje (in general nu mai mult de 3) este atat de mare incat ele devin impenetrabile pentru o ambarcatiune de dimensiuni medii. Spre exemplu, atat in anul 2015, cat si in anul 2016, Canalul Cordon Litoral a stat blocat luni de zile, in special primavara, pe ape mari.
Un alt pericol pe Canalul Cordon Litoral il constituie bacurile metalice. Acestea sunt folosite la trecerea oamenilor / utilajelor / vitelor de pe o parte pe cealalta a canalului. Aceste bacuri sunt actionate cu sufe metalice de pe maluri. Sufele metalice zac in apa, de regula pe fundul canalului. Insa sunt situatii in care aceste sufe pot ramane intinse sub apa. Prudent este ca, la vederea acestor bacuri metalice sa se reduca viteza iar deplasarea sa se desfasoare in regim de deplasament, cu motorul ridicat la limita guvernarii.
8. Descriere:
Intrarea Sudica pe Canalul Cordon Litoral este situata la cateva sute de metri amonte de Sfantu Gheorghe. Intrarea Sudica este larga, clar conturata, usor de observat de pe Bratul Sfantu Gheorghe. Un element important de identificare al Intrarii Sudice il constituie o centura de sine metalice asezate vertical care protejaza malul estic al canalului de curentul de pe bratul Dunarii.
Intrarea Nordica pe Canalul Cordon Litoral este deasemenea larga si bine conturata, deschisa in malul sudic instufat dar ferm al Centurii Sudice a Sulinei.
Canalul Cordon Litoral este marginit spre est de un dig, pe toata lungimea lui, dig pe care este amenajat un drum care face legatura terestra intre Comuna Sfantu Gheorghe si Orasul Sulina. Acostarea pe malul estic (la dig) este dificila din cauza adancimii mici a apei in apropierea digului. Malul vestic al canalului este in general instufat, nefiind propice acostarii sau camparii.
Parcurgand Canalul Cordon Litoral de la sud la nord, dupa cca 10.50 Km, vom intalni pe mana stanga (vest) o ferma de vite dupa care urmeaza intrarea spre nord-vest pe Canalul Tataru. Intrarea Sudica pe Canalul Tataru este marcata pe malul vestic de ruinele metalice ale unui Foisor. Deasemenea tot acolo se gaseste un indicator care limiteaza viteza la 40 Km/h.
La cca 15.50 Km dupa intrarea pe Canalul Cordon Litoral dinspre sud, se deschide pe mana stanga (vest) o japsa larga si intortocheata care pare ca permite accesul facil pe Lacul Tataru. Aceasta japsa nu comunica cu Lacul Tataru.
La cca 2.0 Km nord de intrarea pe prima japsa vestica, adica la cca 17.50 Km de intrarea pe Canalul Cordon Litoral de pe Bratul Sfantu Gheorghe, vom observa pe mana dreapta (est) un ponton plutitor. Acest ponton, ancorat de foarte multi ani in acelasi loc, apartine Hidroconstructiei. Pa stanga noastra (vest) se va deschide o noua japsa, numita de localnici Balanova, care comunica cu Lacul Rosu.
Locul unde este ancorat pontonul plutitor al Hidroconstructiei este numit de barcagii “La Dormitor” , cu referire facilitatile de cazare cu circuit inchis ale pontonului. Denumirea de “Balanova” atribuita japsei vestice adiacente Canalului Cordon Litoral, situata in fata pontonului, este o denumire agreata de localnici, ea neregasindu-se pe nici o harta, oricat de veche ar fi aceasta.
La cca 0.90 Km nord de pontonul plutitor al Hidroconstructiei se gaseste o mica asezare de pescari profesionisti, situata pe mana stanga (vest). Acolo se deschide spre vest un canalus extrem de ingust si cu adancime foarte mica care face legatura dintre Canalul Cordon Litoral si Lacul Rosulet. Acest canalus nu este accesibil ambarcatiunilor de dimensiuni medii.
Continuand drumul spre nord pe Canalul Cordon Litoral, la cca 2.20 Km distanta de pontonul plutitor al Hidroconstructiei, se deschide pe mana stanga (vest) intrarea larga pe Canalul Sondei. Aceasta intrare se deschide oarecum in spatele nostru, Canalul Sondei orientandu-se catre sud-vest.
Pana la iesirea pe Centura Sudica a Sulinei, Canalul Cordon Litoral nu mai prezinta intersectii notabile.
Canalul Cordon Litoral prezinta un parcurs usor, aproape rectiliniu, cu exceptia cazului in care este blocat de plauri in zona pontonului plutitor de la Hidroconstructia.
Ture in care a fost parcurs Canalul Cordon Litoral :
7. Tura in Delta 2015.05.06 – Intrunire in Delta Dunarii 2 – Ziua 3 – De la Letea la Sfantu Gheorghe
8. Tura in Delta 27.04.2012 – Inconjurul Deltei Centrale si Padurea Letea
9. Galerie poze
GALERIE DE POZE I : 2015_05_06-S6_2_1-Intrunire_in_Delta_Dunarii 2-Ziua_3-Canalul_Cordon_Litoral-Sectiunea_Nordica-P1
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.