02.09.2012 – Un episod inedit : O “zbenguiala” prin Lacurile Gorgovei – Ce inseamna Delta Dunarii pe “ape mici”…
PREAMBUL :
Incepand cu data de 27.06.2013, cand cota apelor Dunarii in portul Tulcea masura + 350 cm, Dunarea a scazut dramatic timp de 35 de zile, ajungand pe data de 01.08.2013 la cota de + 109 cm. In acest rastimp cota apelor Dunarii a scazut cu 241 cm, adica cu aproape doi metri si jumatate !!!
Anul trecut scenariul a fost aproape identic. Pornind de la cota maxima de + 309 cm inregistrata pe data de 03.06.2012, Dunarea a scazut cvasi-constant, ajungand pe data de 01.08.2012 la valoarea de + 110 cm, masurata in portul Tulcea. Dupa o scurta crestere ocazionala, Dunarea a continuat sa scada, ajungand la valoarea minima de + 31 cm, masurata in portul Tulcea pe data de 02.09.2012.
Pe data de 02.09.2012 am reusit o tura superba impreuna cu Pilotul meu : O “zbenguiala” prin Lacurile Gorgovei, completata de o iesire pe Razelm prin Mustaca. Plecand din Mahmudia Noastra, am prins Dunarea Veche in Cotul Uzlinei, apoi Canalul Filat, intru-cat traversarea Lacului Uzlina era aproape imposibila pe asemenea cote, am iesit in Litcov si am prins canalul de legatura care ne-a scos in Lacul Gorgovat.
Practic, canalul de legatura dintre Litcov si Lacul Gorgovat, de obicei clar conturat, avand o adancime de circa 1 – 1.5 m pe “ape medii”, se transformase intr-un soi de paraias, cu o adancime de maxim 0.5 m, prin care se scurgeau in Litcov ultimele resturi de apa din Lacul Gorgovat. La intrarea in lac “paraiasul” disparea complet, transformandu-se intr-un scoc sapat in namolul acoperit de ciulini, cu o adancime “cat palma”. Lacul Gorgovat disparuse fara urma, lasand locul namolului si ciulinilor de balta care incepeau sa se usuce sub razele puternice ale soarelui. Undeva departe, la peste 500 m, se vedea un stol de pelicani care devorau pestele captiv in niste ochiuri de apa, ramasite ale Lacului Gorgovat.
Am oprit Pupezica, am sarit pe namolul moale in care ne infundam pana la genunchi, am infipt cu putere ghiondirul in mal si am “ancorat” barcuta, apoi am facut o incursiune catre stolul de pelicani. Cand am vazut ca namolul devine si mai moale, fiecare pas devenind un chin, am decis sa ne intoarcem la Pupezica. Operatiunea de “des-namolire” a durat circa jumatate de ora, apoi am intors barcuta din ghiondir si ne-am “propulsat” manual pana cand am dat de apa de 0.5 m. Acolo am pornit motorul si am pornit-o catre Litcov.
Din Litcov am prins catre N canalul de legatura cu Lacul Gorgova. Am intrat in Gorgova prudenti, sa nu dam de apa mica. Am sondat cu ghiondirul, aveam circa 1.5 m de apa. Mai increzatori, am glisat pe marele Lac Gorgova, facand o bucla sa cautam canalul de legatura cu Lacul Rotund. Canalul de legatura, clar conturat, ne-a condus prin Lacul Rotund, care avea apa de circa 1 m, de unde am iesit spre est in Lacul Radacinos.
Asemeni Lacului Rorund, si Radacinosul avea apa. Ne-am orientat apoi catre nord, reintrand in Gorgova printr-un alt canal de legatura.
Satui de experientele pe “ape mici”, am iesit din Gorgova in Litcov, de unde prin Filat am prins Dunarea, luand decizia sa dam o tura pe Razelm, intru-cat aveam destul timp.
Galeria foto urmatoare ilustreaza “cu prisosinta” de inseamna Delta Dunarii pe “ape mici”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.