Tura in Delta Dunarii 2017.04.09 – Integrala Obretinciuc
Tura in Delta Dunarii din 09.04.2017 inregistrata de Pupezica :
SINTEZA :
LOCALIZARE GENERALA A TUREI :
Delta Dunarii, Delta Centrala, Mahmudia, Bratul Sfantu Gheorghe, Dunare Noua aval Mahmudia, Cotul Uzlinei, Marea Bucla a Uzlinei, Satul Uzlina, Canalul Uzlina, Pragul de Piatra, Lacul Uzlina, Canalusul Bibanilor, Lacul Isacova, Canalul Isac, Canalul Litcov, Canalul Obretinciuc, Lacul Obretinciuc, Lacul Obretinul Mic, Canalul Malafeica (Lung), Canalul Litcov, retour Mahmudia pe acelasi traseu
Dimineata de Duminica, 09 Aprilie 2017. Senin dar vreme inchisa. Vantul batea cu putere dar nu mai era vijelie. Scol Pilotul cu greu. Mini-bombita la un singur pahar. Tigari sudate. Ne echipam. Punem pe noi tot ce avem, mai putin pufoaicele. Dam barca la apa.
Alimentam cu benzina, doua sticle de apa si o punga de covrigei. Plecam de la statia Star 2000 din Mahmudia. Pregatiri. Suport telefon, alimentare, pornim Viewranger-ul sa inregistreze tura. Scoatem pufoaicele si manusile. Era frig. Apa de foc. Cioc-cioc. Tigari aprinse. Poza clasica : cota de la Mahmudia. Neafisata. Anul acesta cei responsabili din Portul Mahmudia nu au afisat NICIODATA cota. Dezamagire. Glisam.
Depasim Portul Mahmudia, apoi Santierul. Intram pe Dunare Noua. Sonarul arata bine : cca 23.0 m. Ajungem in Cotul Uzlinei de unde viram stanga (nord-est) si urcam pe Marea Bucla a Uzlinei. Satul Uzlina. Canalul Uzlina. Iesim din glisare sa nu facem valuri. Pragul de Piatra. Trecem cu bine. Glisam. Iesim pe Lacul Uzlina in glisare. Fara sa ne uitam la GPS, nimerim Canalusul Bibanilor, apoi traversam Isacul si intram pe Canalul Isac care ne scoate pe Litcov.
Pe Litcov facem dreapta (est) si prindem intrarea pe Canalul Obretinciuc (prima intrare spre nord din Litcov dupa intersectia cu Canalul Isac, inainte de intrarea pe Canalul Perivolovca spre sud, marcata de un Foisor).
Canalul Obretinciuc este de fapt o succesiune de canale, japse si lacuri care te conduce pana la urma pe Canalul Malafeica (Lung). Intrarea de pe Canalul Litcov (Intrarea Sudica pe Canalul Obretinciuc) este “proaspat” (2016) decolmatata. Malurile sunt ferme dar pline de namol scos de pe fundul canalului. In curand vegetatia va lua locul namolului.
La scurt timp dupa intrarea pe Canalul Obretinciuc din Litcov (cca 400 m) intram intr-o japsa pe care o traversam pe directia drept-inainte (nord) pentru a prinde un canal care ne va conduce intr-o alta japsa premergatoare Lacului Obretinciuc.
Prima japsa intalnita in cale la iesirea spre nord de pe Litcov este putin adanca (0.50 m) si plina de vegetatie acvatica, in special varar. Pe a doua japsa intalnita in cale adancimea apei se situeaza undeva la 1.0 m. A doua japsa este colmatata spre malurile instufate cu nuferi.
Traversand a doua japsa de la iesirea de pe Litcov spre nord-vest, intram printr-un canalus scurt (600 m) pe Lacul Obretinciuc. Lacul Obretinciuc este un lac de dimensiuni medii (1.615 Kmp), cu o configuratie aproximativ circulara. Fiind un lac destul de izolat si netranzitat de turisti, tine pasari, in special starci galbeni. In sezon se intalnesc pe lac covoare uriase de nuferi galbeni care nu permit navigatia decat pe conturul lacului.
Am urmarit conturul vestic al Lacului Obretinciuc, cu gandul sa ajungem intr-o japsa vestica de unde, pe Google Earth, parea ca se deschide un canal care ne-ar fi condus pe Lacul Potcoava Mare. Dezamagire. Japsa am gasit-o, am explorat-o, insa nici urma de canal. Ca urmare ne-am intors pe lac.
Am urmat conturul lacului pe mana stanga (vest si apoi nord) pana la trecerea pe Lacul Obretinul Mic. Trecerea de pe Lacul Obretinciuc pe Lacul Obretinul Mic se face printr-un canal clar, bine conturat, de circa 900 m lungime. Canalul are malurile instufate, improprii camparii. Pe Lacul Obretinul Mic am urmat aceeasi “tehnica”, mergand in sens orar de-a lungul malului, pana la intrarea pe Canalul de Legatura care ne-a scos dupa circa 700 m pe Canalul Malafeica.
Deja inghetasem desi nu era decat ora 11:30. “Mergem acasa ?”, intreb Pilotul. Acesta, aprinzand doua tigari, spuse : “Mergem”. Asa ca am facut dreapta (sud) pe Canalul Malafeica si am glisat. Iii spun Pilotului : “Atentie la cap. Stii ca este o cioata pe sub care trec la cativa centimetri de parbriz”. Pilotul se conformeaza si se ghemuieste in scaun. Surpriza : cioata era taiata “confortabil”, puteai sa treci cu barca fara probleme.
Iesim pe Litcov in glisare, dupa ce ne asiguram ca nu vine nici o barca. Glisam fara oprire pana in dreptul Satului Uzlina unde reducem din respect pentru cei care au case si barci pe canal. Iesim pe Dunare si glisam din nou, mai putin atenti la consum. Incepuse sa ploua usor.
Ajungem la Mahmudia, scoatem barca din apa, urcam in mansarda, ne strangem lucrurile si plecam catre Bucuresi. Aventura noastra se incheiase. Pe drum, amusinam Dunarea care ne intrase in suflet.
“INDEX” DE ACTIVITATI IN CADRUL TUREI:
Ghid in Delta Dunarii, Excursii in Delta Dunarii, Trasee personalizate in Delta Dunarii, Ture in Delta Dunarii, Aventuri in Delta Dunarii, Excursii personalizate in Delta Dunarii, Turism activ in Delta Dunarii, Turism responsabil in Delta Dunarii, Bird-watching de primavara in Delta Dunarii, Wild Life in Delta Dunarii, Ture de fotografie in Delta Dunarii, Ture de primavara in Delta Dunarii
TRASEU :
Mahmudia – Bratul Sfantu Gheorghe – Dunare Noua aval Mahmudia – Cotul Uzlinei – Marea Bucla a Uzlinei – Satul Uzlina – Canalul Uzlina – Lacul Uzlina – Canalusul Bibanilor – Lacul Isacova – Canalul Isac – Canalul Litcov – Canalul Obretinciuc – Japsele premergatoare Lacului Obretinciuc – Lacul Obretinciuc – Lacul Obretinul Mic – Canalul de Legatura cu Canalul Malafeica (Lung) – Canalul Malafeica (Lung) – Canalul Litcov – retour Mahmudia pe acelasi traseu
In paginile urmatoare se gasesc galerii de poze din cadrul turei.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.