Tura in Delta 2016.11.12 – Drumul catre Ultima Frontiera : Traversarea Deltei Centrale apoi Canalele Dovnica si Sulimanca si Lacurile Lung, Merheiul Mare si Mic din Delta de Nord
Tura in Delta 12.11.2016 inregistrata de Pupezica :
SINTEZA :
LOCALIZARE GENERALA A TUREI :
Delta Dunarii, Delta Centrala, Delta de Nord, Comuna Mahmudia, Bratul Sfantu Gheorghe, Dunare Noua aval Mahmudia, Cotul Uzlinei, Uzlina, Canalul Uzlina, Lacul Uzlina, Canalusul Bibanilor, Lacul Isacova (Isac), Canalul Isac, Canalul Litcov, “Y”-ul de pe Ceamurlia, Canalul Ceamurlia, Canalul Crisan, Crisan, Bratul Sulina, Bucla Marelui “M”, Bucla Marelui “M” aval Crisan, Canalul Dovnica, Lacul lung, Canalul Dovnica-Sectiunea Nordica, Lacul Merheiul Mare, Lacul Merheiul Mic, Canalul Sulimanca, Bratul Cernovca, Bratul Chilia, Periprava, Bazinul de acostare de la “Ultima Frontiera”, Ultima frontiera
Noapte geroasa petrecuta pe barca. Fara incalzire. Fara primus. Fara cafea calda. Gheata pe barca dimineata. Dificultati legate de accesul pe ponton in vederea dezlegarii barcii. Plecare pe Dunare aval Mahmudia. Frig. Mini-bombita si tigari mai mult pufaite. Hypopotamka leagana in primele raze ale soarelui. Gheata incepe sa se topeasca.
Fara capison (prelata) pe barca. Avem de parcurs mai multe canale impadurite. Luam tot vantul puternic in fata. Bate sudul. Bine ca nu bate “rusul” ! Pilotul isi pune ochelarii de sky. Lacrima. “Nu mai pot. Este prea vant”. “Sigur, pune-i. Nu poti sta fara.”, zic eu.
Glisam. Dunare Noua aval Mahmudia. Stalpul cu semne de navigatie de la capatul aval al Dunarii Noi sta sa cada. Cotul Uzlinei. Intram amonte pe Marea Bucla a Uzlinei. Sonarul arata intinsurile. Acestea se lasa atat de pe malul stang cat si de pe malul drept. Daca nu se decolmateaza zona, in cca 2 ani se va inchide , ca si intrarea aval pe Marea Bucla a Uzlinei.
Dunare Veche. Satul Uzlina. Prindem intrarea pe Canalul Uzlina. Aproape nimeni. O barca la vasle. Fata de ceea ce era odata, este pustiu. De cand s-a deschis Canalul Carasuhat din Mahmudia catre Litcov, traficul pe Canalul Uzlina a scazut simtitor. Plus anotimpul.
Canalul Uzlina nu mai arata deloc asa cum il stiam. Distrus. Decolmatat. Defrisat pe maluri. Vedem draga uriasa. A distrus orice in calea ei. Ne intrebam : “Oare era nevoie ? Asta este decolmatare pentru ‘siguranta navigatiei’ sau este defrisare mascata ?” … Intrebarile raman in urma. Pargurgem Canalul Uzlina. Trecem de Pragul de Piatra. Acolo nimic “decolmatat”. Sonarul arata adancimi periculoase, chiar si pe mijlocul canalului : 1:00 m. Trecem cu bine.
Canalul Uzlina este un canal frumos. In ciuda faptului ca este atat de turistic, tine pasari. Egrete, starci, cormorani, rate. Ne apropiem de iesirea pe Lacul Uzlina. Ne minunam. Pe mana drapta, spre est, “decolmatarea” se intinde mult in Lacul Uzlina, fara nici o semnalizare. Pe ape mici, ca acum, “digul” de pamant plin de cioate format in urma decolmatarii se vede. Pe ape mari, acesta nu se va vedea. Numai barcagii cei mai buni vor nimeri intrarea de pe lac pe canal fara accidente. Lucru Bine Facut !!!
———————————————————————————————-
NOTA privind Intrarea Sudica pe Lacul Uzlina de pe Canalul Uzlina :
Parcurgand Canalul Uzlina de la sud-vest catre nord-est, dinspre Satul Uzlina catre Lacul Uzlina, la iesirea pe lac se putea observa pe mana dreapta (est) un promontoriu impadurit care strapungea apele lacului, in timp ce pe mana stanga (vest) sunt cateva fultane de stuf. Senalul catre lac era marcat de doua cioate impresionante ca marime amplasate stanga-dreapta chiar la intrarea pe lac. Distanta dintre cioate nu era mai mare de 10 m. La intrarea pe Lacul Uzlina de pe Canalul Uzlina adancimea apei scade brusc de la cca 2.0 m la cca 0.6 m pe ape medii – plaja inferioara. Acest lucru impune parcurgerea acestei intrari pe Lacul Uzlina in glisare, fapt care face foarte periculoasa intalnirea a doua ambarcatiuni in acest sector ingust.
In prezent (11.2016) configuratia terenului s-a schimbat dramatic in urma decolmatarii. Padurea (promontoriul) de pe mana dreapta (est) a disparut, lasand loc unui dig de pamant plin de cioate. Pe ape mici ( mai mici de + 150 cm la Tulcea ) acest dig este vizibil insa pe ape medii sau pe ape mari acest promontoriu, mult mai lung decat cel din trecut, este submersat.
Barcagii care parcurg Canalul Uzlina pentru a iesi pe lac mai pot avea un punct de reper in sensul ca “ii arunca canalul” si trebuie sa tina directia care coincide cu senalul insa in sens invers, dinspre lac pe canal, reperele sunt inexistente pe ape medii sau ape mari, in masura in care “promontoriul” impadurit a disparut iar digul de pamant plin de cioate groase, rezultat in urma decolmatarii, este submersat.
Singura solutie privind siguranta navigatiei in zona este marcarea senalului cu colici sau cu geamanduri, lucru care probabil nu se va intampla.
———————————————————————————————-
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.