Tura in Delta 2016.10.01 – Canalul Taranova si Lacurile Gorgostel si Potcoava
Tura in Delta 01.10.2016 inregistrata de Pupezica :
SINTEZA :
LOCALIZARE GENERALA A TUREI :
Delta Dunarii, Delta Centrala, Comuna Mahmudia, Bratul Sfantu Gheorghe, Dunare Noua aval Mahmudia, Cotul Uzlinei, Micul “M” de la Dunavat, Micul “M” de la Dunavat – Bucla Sud-Estica, Intrarea Sudica pe Garla Perivolovca, Garla Perivolovca, Canalul Taranova, Intrarea Nord-Estica pe Lacul Taranova, retour pe Garla Perivolovca, Intrarea Sudica pe Lacul Gorgostel, Lacul Gorgostel, retour pe Garla Perivolovca, Intrarea Sudica pe Lacul Chirilova, Japsele care preced Lacul Chirilova, retour pe Garla Perivolovca, Panaiotova, Isac III, Lacul Isacova, Canalul Isac, Canalul Litcov, Intrarea Sudica pe Lacul Potcoava, Lacul Potcoava, Iesirea Nord-Vestica de pe Lacul Potcoava pe Lacul Gorgova, Lacul Gorgova, Intrarea Vestica pe Lacul Potcoava, Lacul Potcoava, Iesirea Sudica de pe Lacul Potcoava pe Canalul Litcov, Canalul Litcov, Intrarea Sudica pe Lacul Gorgova, testarea Intrarii Vestice pe Lacul Gorgovat, retour pe Canalul Litcov, Canalul Carasuhat, Mahmudia Noastra
Noapte petrecuta in Mahmudia Noastra fara compania Pilotului. Trezirea devreme, 4:30. Mini-bombita (ness + miere). La 6:00 eram pe barca impreuna cu prietenul meu din Mahmudia. Aproape noapte. Alimentarea barcii cu benzina la statia Star 2000 din Mahmudia.
Parcurgerea aval a Bratului Sfantu Gheorghe pana la intrarea pe sectorul de Dunare Noua aval Mahmudia. Parcurgerea aval a sectorului de Dunare Noua aval Mahmudia. Traversarea Cotului Uzlinei. Continuarea parcursului aval pe Bratul Sfantu Gheorghe pana in dreptul Micului “M” de la Dunavat.
Selectarea Ramurei Sudice a Buclei Sud-Estice a Micului “M” de la Dunavat. Parcurgerea amonte a Ramurei Sudice a Buclei Sud-Estice a Micului “M” de la Dunavat. Selectarea Intrarii Sudice pe Garla Perivolovca strajuita de cei doi stalpi de inalta tensiune (“cei doi frati”).
Prinderea Garlei Perivolovca si continuarea parcursului spre nord, pana la Intrarea Estica pe Canalul Taranova. Selectarea Intrarii Estice pe Garla Taranova, intrare clar conturata si impadurita ce se deschide pe malul sudic al Garlei Perivolovca.
Prinderea Canalului Taranova si parcurgerea lui spre vest pana in dreptul Intrarii Nord-Estice pe Lacul Taranova. Parcurgerea Intrarii Nord-Estice pe Lacul Taranova pana pe lac. Lacul Taranova avand adancime mica era complet colmatat cu vegetatie acvatica. La intrarea efectiva pe lac strajuiau o serie de colici, semn ca zona era impanzita de plase si vintire.
Revenire pe Canalul Taranova. Continuarea parcursului spre vest pe Canalul Taranova pret de cateva sute de metri pana in dreptul unui dop compact de vegetatie acvatica (in special varar). Dupa Intrarea Nord-Estica pe Lacul Taranova adancimea pe canal scade simtitor (0.60 m).
Abandonarea parcursului spre vest si parcurgerea spre est a Canalului Taranova cu scopul de a reveni pe Garla Perivolovca. Parcurgerea spre nord a Garlei Perivolovca pana in dreptul Intrarii Sudice pe Lacul Gorgostel. Intrarea Sudica pe Lacul Gorgostel a fost proaspat decolmatata, brutal si inutil. Parcurgerea Intrarii Sudice pe Lacul Gorgostel si vizitarea Lacului Gorgostel. Revenire pe Garla Perivolovca.
Continuarea parcursului spre nord pe Garla Perivolovca pana in dreptul Intrarii Sudice pe Lacul Chirilova. Patrunderea pe japsele premergatoare Lacului Chirilova. Japsele premergatoare Lacului Chirilova au adancime mica (0.50 m) in conditii de ape mici. Revenire pe Garla Perivolovca.
Continuarea parcursului spre nord pe Garla Perivolovca pana la Panaiotova. Prinderea Canalului Isac III si iesirea pe Lacul Isacova. Traversarea spre nord a Lacului Isacova si prinderea Intrarii Sudice pe Canalul Isac. Parcurgerea spre nord a Canalului Isac pana la iesirea acestuia pe Canalul Litcov.
Prinderea Canalului Litcov si parcurgerea acestuia spre vest pana in dreptul Intrarii Sudice pe Lacul Potcoava. Selectarea Intrarii Sudice pe Lacul Potcoava si parcurgerea acesteia spre nord pana la iesirea pe Lacul Potcoava. Vizitarea Lacului Potcoava.
———————————————————————————————-
NOTA privind Lacul Potcoava :
Lacul Potcoava este un lac mic, putin adanc, situat in estul Lacului Gorgova, facand parte din “Salba de Lacuri adiacente Gorgovei”. Lacul Potcoava prezinta 3 Intrari : una dinspre Canalul Litcov si doua de pe Lacul Gorgova.
Particularitatea principala a Lacului Potcoava consta in nenumaratele fultane de stuf care impanzesc lacul, facand orientarea pe lac extrem de dificila. Pentru conducatorii de ambarcatiuni care nu cunosc zona, traversarea Lacului Potcoava poate fi considerata o incercare dificila.
———————————————————————————————-
Traversarea spre nord-vest a Lacului Potcoava si identificarea Iesirii Nord-Vestice de pe Lacul Potcoava. Prinderea Iesirii Nord-Vestice de pe Lacul Potcoava (in fapt mai mult un fel de japsa lunga si ingusta) si parcurgerea acesteia pana la iesirea pe Lacul Gorgova. Parcurgerea spre sud a unui sector al Lacului Gorgova paralel cu malul estic si selectarea Intrarii Vestice pe Lacul Potcoava.
Prinderea Intrarii Vestice pe Lacul Potcoava si revenirea pe Lacul Potcoava. Traversarea Lacului Potcoava spre sud-est si identificarea Iesirii Sudice de pe Lacul Potcoava. Parcurgerea Iesirii SUdice de pe Lacul Potcoava si revenirea pe Canalul Litcov.
Continuarea parcursului spre vest pe Canalul Litcov pana in dreptul Intrarii Sudice pe Lacul Gorgova. Selectarea Intrarii Sudice pe Lacul Gorgova si parcurgerea spre nord a canalului pana in dreptul Intrarii Vestice pe Lacul Gorgovat. Testarea Intrarii Vestice pe Lacul Gorgovat. Intrarea Vestica pe Lacul Gorgovat are apa mica (0.50 m) si prezinta numeroase blocaje (aglomerari de cioate). Revenire pe Canalul Litcov.
Continuarea parcursului spre vest pe Canalul Litcov pana in dreptul Intrarii Nordice pe Canalul Carasuhat. Prinderea Canalului Carasuhat spre sud si parcurgerea lui pana la iesirea pe Bratul Sfantu Gheorghe. Traversarea Bratului Sfantu Gheorghe si revenire in Mahmudia Noastra.
———————————————————————————————-
NOTA privind spusele localnicilor despre Canalul Carasuhat :
Canalul Carasuhat, asa cum am mai spus, este cel mai nou canal al Deltei Dunarii. El traverseaza de la sud la nord Zona Carasuhat, legand Bratul Sfantu Gheorghe de Canalul Litcov. Canalul Carasuhat este permanent marginit la vest de un dig de pamant destul de inalt (cca 1.50 m peste nivelul apei pe ape medii) in timp ce la est apa a inundat fostele pasuni ale Zonei Carasuhat. Canalul are o lungime de cca 6.50 Km.
Prima problema care a fost semnalata este faptul ca au fost lasate sub apa toate constructiile provizorii (podete, cotete, colibe, etc.) ale celor care practicau agrigultura la est de Canalul Carasuhat. Acestea sunt acoperite total sau partial de apa functie de cota apelor Dunarii la Tulcea. Ca urmare parcurgerea japselor aferente Canalului Carasuhat, situate la est de acestea este deosebit de riscanta.
A doua problema este legata de acostarea la digul situat pe malul vestic al Canalului Carasuhat. Constructorii au lasat o zona “tampon” de cca 2 – 3 m unde apa este deosebit de mica. In fapt acolo au “ingramadit” materialul excavat de pe canal. Ca urmare acostarea in conditii decente la dig este deosebit de neplacuta ca sa nu spunem dificila.
A treia problema o reprezinta solutia constructiva aleasa pentru realizarea Canalului Carasuhat. In fapt aceasta nu este “o problema” in adevaratul sens al cuvantului insa vorbeste de la sine despre “complexitatea” lucrarii. Pentru un necunoscator, Canalul Carasuhat pare un canal complet nou. Insa nu pare a fi asa. El este format dintr-o serie de trei segmente de canal pre-existente si care au fost adancite si unite.
Primul segment, orientat sud-vest – nord-est, este in lungime de cca 3.20 Km. Acest canal exista inainte de realizarea Canalului Carasuhat. El a fost inchis la capatul sudic prin realizarea digului de pe Bratul Sfantu Gheorghe. Al doilea segment are o lungime de cca 2.17 Km si este, in mod foarte ciudat, orientat vest – est. Dupa parerea localnicilor, daca Canalul Carasuhat ar fi fost cu adevarat un “canal nou”, acesta ar fi fost taiat pe aceeasi directie initiala catre Litcov. Insa se spune ca si acest canal existal. Al treilea segment care iese pe Litcov este in lungime de cca 1.10 Km, orientat sud-vest – nord-est. Si acest segment de canal exista inainte de realizarea Canalului Carasuhat, dupa spusele localnicilor. Dovada o fac stalpii de inalta tensiune dezafectati care insotesc malurile canalului.
Concluziile nu trebuie trase de catre noi.
A patra problema o reprezinta curentul “0” de pe Canalul Carasuhat. Curentul este aproape nul, apa nu curge. Acest lucru se traduce prin faptul ca acest canal se va colmata cu rapiditate inainte de vreme.
Efectele, sa spunem benefice, ale Canalului Carasuhat : tot traficul turistic din Mahmudia si de pe Dunare amonte s-a mutat catre salba de lacuri Gorgova. Daca inainte nu intalneai nici o barca cu turisti in zona Lacurilor Fastic, Cuzmintu Mare, Cuzmintu Lat, Chruhlig (Rotund), Radacinos (Corciovata), Potcoava si Gorgovat, acum am intalnit zeci de barci cu turisti. Aceasta “mutare” a traficului turistic presupunem ca a eliberat un pic mult prea incercatul si circulatul Canal Uzlina.
Update 01.10.2016 privind Canlul Carasuhat :
In treimea sudica, la cca 1.0 Km distanta de Bratul Sfantu Gheorghe, a aparut deja o intinsura pe mijlocul Canalului Carasuhat. Pentru a nu lovi cu pintenul, trebuie tinut aproape de “malul” estic al canalului.
———————————————————————————————-
“INDEX” DE ACTIVITATI IN CADRUL TUREI:
Ghid in Delta Dunarii, Excursii in Delta Dunarii, Trasee personalizate in Delta Dunarii, Ture in Delta Dunarii, Aventuri in Delta Dunarii, Excursii personalizate in Delta Dunarii, Turism activ in Delta Dunarii, Turism responsabil in Delta Dunarii, Bird-watching de toamna in Delta Dunarii, Wild Life in Delta Dunarii, Ture de fotografie in Delta Dunarii, Ture de toamna in Delta Dunarii, Ture de toamna in Delta Centrala
TRASEU :
Comuna Mahmudia – Bratul Sfantu Gheorghe – Dunare Noua aval Mahmudia – Cotul Uzlinei – Micul “M” de la Dunavat – Bucla Sud-Estica a Micului “M” de la Dunavat – Garla Perivolovca – Canalul Taranova – Lacul Taranora – Garla Perivolovca – Lacul Gorgostel – Garla Perivolovca – Lacul Chirilova – Japsele premergatoare Lacului Chirilova – Garla Perivolovca – Panaiotova – Isac III – Lacul Isacova – Canalul Isac – Canalul Litcov – Intrarea Sudica pe Lacul Potcoava – Lacul Potcoava – Iesirea Nord-Vestica de pe Lacul Potcoava pe Lacul Gorgova – Lacul Gorgova – Intrarea Vestica pe Lacul Potcoava de pe Lacul Gorgova – Lacul Potcoava – Iesirea Sudica de pe Lacul Potcoava – Canalul Litcov – Intrarea Sudica pe Lacul Gorgova – Intrarea Vestica pe Lacul Gorgovat – Canalul Litcov – Canalul Carasuhat – Bratul Sfantu Gheorghe – Mahmudia Noastra
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.