Tura in Delta 2016.07.29 – De la Tulcea la Stanca Dunarii
Tura in Delta 29.07.2016 inregistrata de Pupezica :
SINTEZA :
LOCALIZARE GENERALA A TUREI :
Orasul Tulcea, Orasul Tulcea – Port Aval, Bratul Tulcea aval, Ceatal Sfantu Gheorghe, Bratul Sfantu Gheorghe aval, Stanca Dunarii
Plecarea din Bucuresti extrem de tarziu. Drum aglomerat. Sosirea la Tulcea in preajma apusului. Lansarea barcii la apa in zona cunoscuta drept Port Aval Tulcea. Pregatirea barcii pentru navigare pe timp de noapte : montarea luminii de ancora pentru semnalizarea unei eventuale stationari, montarea proiectorului pentru semnalizare, aprinderea luminilor de navigatie, pregatirea lanternelor pentru semnalizare si pentru iluminarea spatiului de pe barca.
Parcurgerea Bratului Tulcea aval. Depasirea zonei in care Bratul Tulcea lasa spre est Bratul Sulina, zona denumita Ceatal Sfantu Gheorghe. Parcurgerea aval a Bratului Sfantu Gheorghe. Depasirea zonei dintre localitatile Ilganii de Jos (mal stang) si Nufaru (mal drept), acolo unde Fluviul se “gatuie”, adancimea apei depasind 30 m. Zona mai este cunoscuta drept “Gropile Dunarii”.
Atingerea “obiectivului” pentru ziua in curs : Stanca Dunarii. Acostare tot la lumina proiectorului. Pregatirea spatiului de dormit pe barca. Aranjarea bagajelor, desfacerea si intinderea sacilor de dormit. Noapte linistita petrecuta pe barca.
———————————————————————————————-
Revenire asupra NOTEI publicate pe 22.07.2016 privind Navigatia pe Dunare pe timp de noapte :
Pe data de 22.07.2016, in cadrul descrierii succinte a Turei in Delta 2016.07.22 – Noaptea pe Dunare de la Tulcea la Sfantu Gheorghe, a fost publicata urmatoarea NOTA :
ATENTIE !!! Navigatia pe Dunare pe timp de noapte este interzisa.
Desi navigatia pe Dunare pe timp de noapte este interzisa, aceasta se practica adesea in multe situatii, mai ales de catre localnici. Sunt situatii in care si alti conducatori de ambarcatiuni navigheaza noaptea pe Dunare pentru a ajunge la “baza” (facilitatile de cazare).
Prima conditie esentiala in ceea ce priveste siguranta Navigatiei pe Dunare pe timp de noapte este semnalizarea corespunzatoare a ambarcatiunii.
A doua conditie esentiala in ceea ce priveste siguranta Navigatiei pe Dunare pe timp de noapte este legata de experienta si vigilenta conducatorului ambarcatiunii. Aceasta experienta se capata in ani de zile si in zeci sau chiar sute de ture cu barca in Delta.
A treia conditie esentiala in ceea ce priveste siguranta Navigatiei pe Dunare pe timp de noapte este legata de cunoasterea aproximativa a pozitiei geamandurilor de semnalizare a senalului. Trebuie tinut cont de faptul ca pe Bratul Sulina geamandurile prezinta semnale luminoase pe timp de noapte in timp ce pe Bratul Sfantu Gheorghe si pe Bratul Chilia acestea nu sunt semnalizate luminos.
NUMAI pentru Bratul Sulina si pentru sectorul amonte Ceatal Sfantu Gheorghe al Dunarii (Bratul Tulcea amonte Ceatal Sfantu Gheorghe si Dunare), pozitia geamandurilor este comunicata de catre A.F.D.J. Galati la sectiunea “Semnalizare plutitoare pe Dunare“.
In cazul Navigatiei pe Dunare pe timp de noapte, geamandurile fara semnale luminoase de pe Bratele Sfantu Gheorghe si Chilia se constituie in adevarate “obstacole plutitoare”, reprezentand un pericol mortal pentru pasagerii unei ambarcatiuni de dimensiuni medii.
Facem revenire asupra acestei NOTE deoarece unul dintre cititorii si contributorii GDD – Florio – un coleg navigator cu foarte mare experienta, a postat niste precizari utilizand mecanismul de “comment”. Consideram faptul ca aceste precizari completeaza prezenta NOTA.
Florio :
Cu o mentiune pentru nota din articol. Navigatia de noapte nu ne e interzisa pe Dunare. Exista interdictii, dar nu pentru noi (n.r. conducatorii de ambarcatiuni de agrement de dimensiuni medii) si acolo unde ne privesc, sunt numai pe Sulina. Interdictie totala este pe canal, intre Sulina port si bara Sulina. Mai e o interdictie doar in aval (de la Mm 43) si doar pe bratul Sulina…. si doar pentru nave maritime si fluvio-maritime . Mai e o interdictie si in amonte (catre Mm4 3), doar pentru nave de peste 140 m lungime sau 28 m latime. Pupezica ta are doar 2m latime, asa ca poate naviga fain, insa cu grija la obstacole si bizoni cu mana pe manse. In rest, Dunarea e a noastra, asa cum avem grija de ea… si de noi.
Pupezica :
Asa este Florio. Am citit si eu inainte sa postez si ai perfecta dreptate. Insa am considerat ca prin “extinderea” arbitrara a restrictiilor de navigatie pe timp de noapte (dupa cum ai vazut nu am citat nici un articol de lege, ex : Art. 3.1.04 – Navigatia pe timp de noapte din Reguli speciale de navigatie pe sectorul Dunarii cuprins intre rada Sulina si portul Braila (km 175) ), pot preintampina acest fenomen destul de raspandit si de periculos.
———————————————————————————————-
“INDEX” DE ACTIVITATI IN CADRUL TUREI:
Ghid in Delta Dunarii, Excursii in Delta Dunarii, Trasee personalizate in Delta Dunarii, Ture in Delta Dunarii, Aventuri in Delta Dunarii, Excursii personalizate in Delta Dunarii, Turism activ in Delta Dunarii, Turism responsabil in Delta Dunarii, Bird-watching de vara in Delta Dunarii, Wild Life in Delta Dunarii, Ture de fotografie in Delta Dunarii, Ture de vara in Delta Dunarii, Ture de vara pe Dunare
TRASEU :
Orasul Tulcea – Bratul Tulcea aval – Ceatal Sfantu Gheorghe – Bratul Sfantu Gheorghe aval – Stanca Dunarii
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.