Tura in Delta 2016.06.26 – Japsele neumblate ale Lacului Serbata : Complexul de Lacuri Bogdaproste, Serbata, La Amiaza si Trei Iezere
Tura in Delta 26.06.2016 inregistrata de Pupezica :
SINTEZA :
LOCALIZARE GENERALA A TUREI :
Delta Dunarii, Delta Centrala, Delta de Nord, Delta de Vest, Marea Bucla a Uzlinei, Satul Uzlina, Canalul Uzlina, Lacul Uzlina, Canalusul Bibanilor, Lacul Iacova (Isac), Canalul Isac, Canalul Litcov, Canalul Malafeica (Lung), Canalul Obretinciuc, Lacul Obretinciuc, retour pe Canalul Malafeica (Lung), Crisan, Bucla Marelui “M”, Bucla Marelui “M” aval Crisan, Canalul Bogdaproste (Bodaproste), Lacul Bogdaproste (Bodaproste), Iesirea Nordica de pe Lacul Bogdaproste (Bodaproste), Lacul Serbata, Japsele Lacului Serbata, “Cornitele de Drac” de pe Serbata, retour pe Lacul Bogdaproste, Lacul La Amiaza, Lacul Trei Iezere (Ozere), Iesirea Vestica de pe Lacul Trei Iezere (Ozere), Garla Lopatna, Canalul Eracle, Mila 23, Garla Sontea Veche, Canalul Olguta, “Y” – ul de pe Sontea, Garla Sontea Veche, Canalul Mila 36, Dunare – Bratul Tulcea, Bratul Sfantu Gheorghe, Stanca Dunarii
Dimineata calduroasa petrecuta pe barca acostata pe Marea Bucla a Uzlinei in bataia razelor soarelui. Plecare aval catre Murighiol in vederea alimentarii cu combustibil. Revenire amonte de la Murighiol dupa alimentare pana in dreptul Satului Uzlina. Parcurgerea spre nord fara GPS a Canalului Uzlina, Lacului Uzlina, Canalusului Bibanilor, Lacului Isac (Isacova), Canalului Isac, Canalului Litcov si a Canalului Malafeica (Lung) pana in dreptul intersectiei cu Canalul Obretinciuc.
Prinderea intrarii pe Canalul Obretinciuc. Parcurgerea spre vest a Canalului Obretinciuc pana pe Lacul Obretinciuc. Vizitarea Lacului Obretinciuc. Identificarea coloniilor de pasari care vietuiesc pe Lacul Obretinciuc, vara complet colmatat cu vegetatie acvatica, in special ciulini de Delta : starci galbeni, egrete, starci cenusii, pelicani razleti, egrete mici si mari. Revenire pe Canalul Malafeica (Lung) si parcurgerea acestuia spre nord pana la iesirea la Crisan.
Parcurgerea Intrarii 18 si iesirea pe Dunare – Brat Sulina. Intrarea pe Bucla Marelui “M” – Intrarea 19. Intrarea pe Bucla Marelui “M” aval Crisan. Identificarea solutiei de trecere dintre firele care compun Bucla Marelui “M” aval Crisan. Trecerea pe firul vestic – firul principal. Urmarea spre nord-est a firului principal a Buclei Marelui “M” aval Crisan pana in dreptul intersectiei cu Canalul Bogdaproste (Bodaproste) – Intrarea 25.
Prinderea Canalului Bogdaproste si parcurgerea acestuia spre nord-vest pana la iesirea pe Lacul Bogdaproste (Bodaproste) dupa o bine-meritata pauza la umbra din cauza temperaturii insuportabile. Vizitarea Lacului Bogdaproste (Bodaproste). Traversarea Lacului Bogdaproste (Bodaproste) spre nord-est pana in dreptul Iesiri Nordice de pe Lacul Bogdaproste pe Lacul Serbata.
Trecerea pe Lacul Serbata. Vizitarea Lacului Serbata si a japselor adiacente Lacului Serbata. Testarea iesirii nordice de pe Lacul Serbata pe cele doua japse nordice denumite sugestiv “Cornitele de Drac” de pe Serbata. Ambele intrari pe “Cornitele de Drac” de pe Serbata sunt blocate de plauri (2016).
Identificarea coloniilor de pasari care vietuiesc pe Lacul Serbata. Identificarea unei colonii de pelicani care “vana” in stil caracteristic pe Lacul Serbata.
———————————————————————————————-
NOTA 26.06.2016 privind Lacul Serbata :
Ansamblu celor trei japse principale denuit generic Lacul Serbata este situat in proximitatea Lacului Bogdaproste (Bodaproste) din Delta de Nord, la nord-est de acesta. In ciuda faptului ca pe Harta OSM nu este evidentiat foarte clar acest lucru, cele trei japse principale NU SE INTREPATRUND insa comunica prin “solutii clare” si bine individualizate de trecere.
In sezonul de pescuit, din pricina faptului ca Lacul Serbata este un lac mai izolat, tot lacul si toate “solutiile de trecere” dintr-o japsa in cealalta sunt pline de plase, de obicei NESEMNALIZATE.
In extremitatea estica a japsei centrale (cea mai mare), Lacul Serbata lasa doua “Cornite de Drac” – doua japse lungi si inguste – catre Canalul Miazazi, canal care face legatura intre Lacul Miazazi (Poliudeanca) situat la vest si Canalul Dovnica situat la est. Aceasta “solutie de trecere” este in general accesibila, cu exceptia cazurilor in care intrarile de pe Lacul Serbata pe “Cornitele de Drac” sunt colmatate de plauri. In conditii de ape mari (cota apelor Dunarii la Dulcea > + 300 cm), plaurii plutitori pot fi dizlocati si mutati.
Adancimea medie a japselor care compun Lacul Serbata este de cca 1.0 m in conditii de ape medii – plaja medie ( + 200 cm < cota apelor Dunarii la Tulcea < + 250 cm ). Pe ape medii – plaja inferioara sau pe ape mici, accesul pe japsele care compun Lacul Serbata este imposibil sau cel putin foarte riscant.
Am incercat sa parcurg sau chiar am reusit sa parcurg “Cornitele de Drac” de pe Serbata in turele :
1. Tura in Delta 01.12.2012 – Lacul Serbata, prima tentativa de a parcurge “Cornitele de drac de pe Serbata”
2. Tura in Delta 21.04.2013 – Cornitele de drac de pe Serbata
3. Tura in Delta 04.05.2013 – Mega-tura: Trecerea din Delta de Nord in Delta de Vest prin japste
———————————————————————————————-
Dupa explorarea Lacului Serbata si a japselor adiacente, urmeaza revenirea pe acelasi traseu pe Lacul Bogdaproste (Bodaproste). Identificarea in sud-vestul Lacului Bogdaproste (Bodaproste) a intrarii pe canalul de trecere spre vest catre Lacul La Amiaza. Prinderea canalului de trecere si parcurgerea acestuia pana pe Lacul La Amiaza. Explorarea Lacului La Amiaza.
Identificarea canalului de trecere spre vest de pe Lacul La Amiaza pe Lacul Trei Iezere (Ozere). Prinderea canalului de legatura si parcurgerea acestuia spre vest pana pe Lacul Trei Iezere. Traversarea spre nord-vest a Lacului Trei Iezere (Ozere) pana in dreptul canalului de legatura cu Garla Lopatna.
Trecerea de pe Lacul Trei Iezere pe Garla Lopatna. Parcurgerea spre sud iar apoi spre vest a Garlei Lopatna pana la intersectia cu Canalul Eracle. Parcurgerea spre sud-vest a Canalului Eracle pana pe Dunare – Mila 23. Parcurgerea amonte a Buclei Marelui “M” pana la intrarea estica pe Garla Sontea Veche.
Parcurgerea Garlei Sontea Veche spre vest pana la intersectia cu Canalul Olguta. Trecerea pe Canalul Olguta si parcurgerea acestuia spre vest pana la iesirea din nou pe Garla Sontea Veche in punctul numit “Y” – ul de pe Sontea. Parcurgerea in continuare spre vest a Garlei Sontea Veche pe la nord de Lacul Fortuna si prin sudul Lacului Baclanestii Mari, pe la nordul Canalelor Papadia Veche si Noua si a Lacului Martinca, prin sudul Lacului Nebunu, pana la iesirea acesteia pe Canalul Mila 36.
Parcurgerea spre sud-vest a Canalului Mila 36 pana la iesirea acestuia pe Dunare – Bratul Tulcea. Parcurgerea amonte a Bratului Tulcea pana la Ceatal Sfantu Gheorghe. Parcurgerea amonte a Bratului Sfantu Gheorghe pana la Stanca Dunarii. Noapte linistita petrecuta pe barca sub cerul plin de stele.
“INDEX” DE ACTIVITATI IN CADRUL TUREI:
Ghid in Delta Dunarii, Excursii in Delta Dunarii, Trasee personalizate in Delta Dunarii, Ture in Delta Dunarii, Aventuri in Delta Dunarii, Excursii personalizate in Delta Dunarii, Turism activ in Delta Dunarii, Turism responsabil in Delta Dunarii, Bird-watching de vara in Delta Dunarii, Wild Life in Delta Dunarii, Tura de fotografie in Delta Dunarii, Ture de vara in Delta Dunarii, Ture de vara in Delta de Nord si in Delta de Vest.
TRASEU :
Marea Bucla a Uzlinei – Satul Uzlina – Canalul Uzlina – Lacul Uzlina – Canalusul Bibianilor – Lacul Isac (Isacova) – Canalul Isac – Canalul Litcov – Canalul Malafeica (Lung) – Canalul Obretinciuc – Lacul Obretinciuc – retour pe Canalul Malafeica (Lung) – Crisan – Bratul Sulina – Bucla Marelui “M” aval Crisan – Canalul Bogdaproste (Bodaproste) – Lacul Bogdaproste (Bodaproste) – Lacul Serbata – Japsele de pe Lacul Serbata – “Cornitele de Drac” de pe Serbata – retour pe Lacul Serbata – retour pe Lacul Bogdapproste (Bodaproste) – Lacul La Amiaza – Lacul Trei Iezere (Ozere) – Garla Lopatna – Canalul Eracle – Mila 23 – Garla Sontea Veche – Canalul Olguta – “Y”-uul de pe Sontea – Garla Sontea Veche – Canalul Mila 36 – Dunare-Bratul Tulcea – Ceatal Sfantu Gheorghe – Bratul Sfantu Gheorghe – Stanca Dunarii
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.