Ghidul Deltei Dunarii

POSTURI RECENTE

• Tura in Delta Dunarii 2018.04.06 – Colonia Trofilca
  • Tura in Delta Dunarii 2017.12.03 – Z4 – De la Sulina la Tulcea
  • Tura cu masina in Delta Dunarii 2017.12.02 – Z3 – Digul Cordon Litoral
  • Tura in Delta 2017.12.02 – Z3 – Rasaritul Noros pe Plaja din Sulina 1 si Digul Cordon Litoral
  • Tura in Delta Dunarii 2017.11.30 – Z1 – De la Tulcea la Sulina

Recent Comments

• Pupezica on Delta de Vest – Intrarea 1 – Canalul Mila 36 (S)
  • Vio on Delta de Vest – Intrarea 1 – Canalul Mila 36 (S)
  • Pupezica on Iesiri din Delta Dunarii pe Marea Neagra – Iesirea 8 – Ciotica
  • Seasick and Grumpy on Iesiri din Delta Dunarii pe Marea Neagra – Iesirea 8 – Ciotica
  • Pupezica on Tutorial Forum GDD

Archives

• April 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • October 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • April 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • August 2014
  • June 2014
  • May 2014
  • April 2014
  • March 2014
  • February 2014
  • January 2014
  • December 2013
  • November 2013
  • October 2013
  • September 2013
  • August 2013
  • July 2013
  • June 2013
  • May 2013
  • April 2013
  • March 2013
  • December 2012
  • November 2012
  • October 2012
  • September 2012
  • August 2012
  • July 2012
  • June 2012
  • May 2012
  • April 2012
  • March 2012
  • November 2011
  • September 2011
  • August 2011
  • July 2011
  • June 2011
  • May 2011
  • April 2011

Categories

• Articole
  • Avertizari Hidrologice
  • Inedit
  • Legende
  • Proiectare Ture
  • Ture

Meta

• Register
  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org
Ghidul Deltei Dunarii
Navigation
  • Cuvant inainte
  • Utilizarea Ghidului
    • Precizari generale
    • Precizari despre Ture
    • Precizari despre Fotografii
    • Tutorial Forum GDD
    • Glosar de termeni
    • Mic Dictionar
  • Harta Deltei Dunarii
    • Harta detaliata a Deltei Dunarii
    • Harta Deltei Dunarii – OSM
  • Intrari in Delta
    • Bratul Sfantu Gheorghe
      • Intr. 1 – Canalul Mila 36 (S)
      • Intr. 2 – Canal Mila 35 (S)
      • Intr. 3 – Litcov “0” (V)
      • Intr. 4 – Canalul Filat (S)
      • Intr. 5 – Canalul Uzlina (S)
      • Intr. 6 – Canalul Dunavat (N)
      • Intr. 7 – Garla Perivolovca (S)
      • Intr. 8 – Canalul Dranov (N)
      • Intr. 9 – Canalul Erenciuc (S)
      • Intr. 10 – Canalul Palade (NE)
      • Intr. 11 – C-nl. Cordon Litoral (S)
      • Intr. 12 – Garla Turceasca (NE)
    • Bratul Sulina
      • Intr. 13 – Canalul Tataru (S)
      • Intr. 14 – Canalul Arhipenco (S)
      • Intr. 15 – C-nl. Papadia Veche (S)
      • Intr. 16 – Canalul Cranjala (S)
      • Intr. 17 – Spartura in Dig (S)
      • Intr. 18 – Canalul Crisan (NV)
      • Intr. 19 – Dunare Veche (Mila 23)
      • Intr. 20 – Canalul Cazanele (SV)
      • Intr. 21 – Canalul Eracle (SV)
      • Intr. 22 – Canalul Visina (S)
      • Intr. 23 – Canalul Catavaia (S)
      • Intr. 24 – Canalul Sontea (E)
      • Intr. 25 – Canalul Bogdaproste (S)
      • Intr. 26 – Canalul Dovnica (S)
      • Intr. 27 – Canalul Raducului (S)
      • Intr. 28 – Canalul Magearu (SV)
      • Intr. 29 – Dunare Veche (av. Crisan)
      • Intr. 30 – Garla Vatafu (N)
      • Intr. 31 – Cent. Sulinei (N)
      • Intr. 32 – Garla Bursuca (N)
      • Intr. 33 – Canalul Cardon (S)
      • Intr. 34 – Podul de Metal (Sulina)
      • Intr. 35 – Farul Vechi (Sulina)
    • Bratul Chilia
      • Intr. 1′ – Canalul Mila 36 (N)
      • Intr. 39 – Canalul Stipoc (V)
      • Intr. 40 – Bratul Tataru (SE)
      • Intr. 41 – Bratul Tataru (NV)
      • Intr. 42 – Bratul Cernovca (NE)
      • Intr. 43 – Cent. Estica a Chiliei (N)
      • Intr. 44 – Bratul Babina (E)
      • Intr. 45 – Br. Cernovca (Periprava)
      • Intr. 46 – Bratul Musura (N)
    • Golful Musura
      • Intr. 36 – “T. lunga 1” G. Musura
      • Intr. 37 -“T. lunga 2” G. Musura
      • Intr. 38 – “T. scurta” in G. Musura
    • Intrari in Delta de Nord
    • Intrari in Delta de Sud
    • Intrari in Delta Centrala
    • Intrari in Delta de Vest
  • Iesiri din Delta
    • Iesiri pe Razelm
    • Iesiri pe Marea Neagra
  • Canale si Lacuri
    • Canale si Lacuri – Delta de Nord
    • Canale si Lacuri – Delta de Sud
    • Canale si Lacuri – Delta Centrala
    • Canale si Lacuri – Delta de Vest
  • Cotele apelor Dunarii
  • News
  • Acces auto in Delta Dunarii
  • Localitati in Delta Dunarii
  • Cazare in Delta Dunarii
  • Pasarile din Delta Dunarii
  • Poze din Delta Dunarii
  • Hidrologie “populara”
You are here: Home › › Zona C. Vatafu-Imputita, Lacurile Vatafu (Bijan), Lumina si Puiu

Zona C. Vatafu-Imputita, Lacurile Vatafu (Bijan), Lumina si Puiu

Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Dezbateri privind anumite sectoare ale Deltei Dunarii › Zona C. Vatafu-Imputita, Lacurile Vatafu (Bijan), Lumina si Puiu

• This topic has 3 replies, 2 voices, and was last updated 11 years, 9 months ago by Alex1958.
Log In Register Lost Password
Viewing 2 reply threads
  • Author
      PupezicaPupezica
      Keymaster
      Registered On: 29.04.2013
      Topics: 74
      Replies: 381

Pe data de 30.10.2014, coleul nostru Alex1958 a postat un comentariu extrem de interesant, aferent Turei in Delta 19.10.2014 – Delta Centrala : Lacurile Bijan (Vatafu), Lumina, Puiu si Erenciuc. In continuare reproduc integral comentariul :

Pupezico,
      Mai uimesti!
      Si vreau neaparat detalii!
      Dupa ce ne-am intalnit pe Dunarea Veche si ti-am vazut barca am zis ca nu treci de la crucea Vatafu-Imputita spre lacul Vatafu (Bijan). Eu n-am putut sa trec pe acolo cu Lotus deschis si doi barbati putere. Se facea un fel de salt peste plauri cu impingeri ulterioare. Cum ai trecut tu cu Pilotul pe care nu l-am vazut prea solid?
      Apoi trecerea din Lumina in Puiu e blocata de vreo doi ani. Am incercat-o toamna trecuta cu Lotus-ul fara succes.
      Mi-ai spus ca au desfundat trecerea din Puiulet in Lumina -si asta are o justificare pentru pescarii din Caraorman. Dar celelelalte?
      S-a apucat cineva sa desfunde canalele din DD?
      Atunci de ca n-a desfundat si Rosu Puiu?
      Deci apuca-te de descriere si mai ales pune poze, te rog!
      Alex

Voi posta atat descrieri cat si poze insa rog cunoscatorii acestei zone din Delta Centrala sa intervina cu date.

Acum, pentru Alex1958, pentru a putea raspunde intrebarilor tale, am o intrebare :

1. Ce numesti tu “crucea Vatafu-Imputita spre lacul Vatafu (Bijan)” ? Intrarea dinspre E de pe Canalul Vatafu-Imputita in Lacul Bijan si orientarea brusca spre S pentru a prinde intrarea in Lacul Lumina ?

2. Exista o singura trecere spre S din Lacul Lumina in Lacul Puiu ?

Te salut si multumesc anticipat Alex.

• 31.10.2014 at 12:37 PM #4010
      Alex1958
      Participant
      Registered On: 12.09.2013
      Topics: 3
      Replies: 21

Pupezico,
      S-o luam sistematic.
      1.Din Bratul Sulina, cand intri pe canalul de la Mila 7 spre S-SE ajungi la intersectia cu Vatafu -Imputita- este si un foisor acolo, un pic mai sus de intersectie. Canalul pe care vii din bratul Sulina se largeste mult acolo. Daca o iei la stanga te duci la Sulina -ajungi in Busurca si iesi la Mila 2. Daca o iei la dreapta ajungi in Lacul Bijan (Vatafu), dar canalul este in mod constant mai mult sau mai putin blocat de plauri -pe acolo ai luat-o tu si ma intreb cum ai trecut. Se poate lua si inainte – si de aceea eu si prietenii mei ii zicem “cruce”. Inainte se intra intr-un mic lac si, ocolind spre dreapta se poate ajunge in Lumina daca vantul n-a inghesuit plaurii in intrare. Se iese in Lumina la vreo 1500 spre est de iesirea din Vatafu. Exista o iesire si drept in fata de la Cruce dar e foarte rar practicabila.
      2. Din Lumina in Puiu pe o harta GARMIN Road Map 2008 se vad 3 sau 4 trecericare n-au mai mult de 5-600 m. Toate sunt colmatate de plauri. Cand mi-am luat Lotus-ul, in 2009 si imi aranjam un concediu cu sotia la Sulina -era vara si foarte cald- am facut un fel de haiducie si am trecut printr-una din aceste treceri din Lumina in Puiu tragand barca peste plauri si impingand bucatile de plauri, uneori din apa. Dar eram fara bagaj si barca era foarte usoara- nu ca a ta. In 2012 cred, s-a decolmatat una din treceri pe care am folosit-o dinspre Puiu dar s-a colmatat repede la loc caci in anul urmator n-am mai gasit-o. Anul trecut le-am incercat pe toate fara succes. Si iarasi vin si ma intreb cum si pe unde ai trecut.

Cele mai sigure intrari in Lumina sunt din Vatafu -dar si aceasta se inchide cateodata de plauri dinspre Vatafu si cea din Puiulet. Mie mi s-a intamplat sa intru pe acolo dimineata si sa nu mai pot iesi seara de a trebuit sa ies prin Puiulet in Caraorman. Era decembrie, se intuneca devreme si bine c-am avut GPS-ul.
      Anul asta am inteles ca pana si intrarea din Puiulet s-a colmatat si caraormanenii care pescuiesc in Lumina au trecut greu sau deloc.
      Alta dificultate este si strabaterea canalului Vatafu -Imputita de la Cruce spre Vatafu- adica pe unde ai trecut tu.
      Intrarile in Lacul Lumina sunt cu probleme si risti sa ramai blocat -adica sa nu mai poti iesi pe unde ai intrat- mai ales pe ape mari si pe vant, ca acum cand ai fost tu. Aveam intr-un timp telefonul unuia din pescarii sulineni care pescuiau in Lumina si ma interesam de situatie dar omul si-a pirdut telefonul. Eu consider lacul Lumina ca paradisul stiucarilor si de aceea ma duc destul de des acolo. In ultima vreme nu mai e ce a fost odata…Pun si o poza>
      Totusi te rog sa dai detalii. Cele doua rute in discutie erau deschise, erau urme de dragare etc!
      Multumesc anticipat.
      Alex

Attachments:
      1. Delta-Iulie-09-052.jpg

• 01.11.2014 at 6:24 AM #4012
      PupezicaPupezica
      Keymaster
      Registered On: 29.04.2013
      Topics: 74
      Replies: 381

Salut Alex,

Am citit cu atentie tot ceea ce ai scris.

1. Nu stiam (si nici nu am observat, fiind mult prea “setat” pe traseul pe care vroiam sa-l fac) de “crucea” de pe Vatafu-Imputita, de la intersectia Garlei Vatafu care “vine” din Bratul Sulina cu Garla Vatafu-Imputita.

2. Nu stiam ca respectiva “cruce” tinuta pe drept-inainte, in continuarea Garlei Vatafu, este o posibila cale catre Lacul Lumina.

3. Informatia cum ca accesul in Lacul Lumina din Lacul Bijan (Vatafu) o aveam de la un pescar cu care discutasem in tura trecuta (Ruinele de la Caraorman). Reproduc cat de cat exact ceea ce mi-a spus pescarul :

Cum vii (n. r. dinspre V, dinspre Caraorman) pe Vatafu-Imputita si intri in Lacul Bijan, o tii drept, nu faci nici stanga, nici dreapta. Dupa ce traversezi Bijanul, se lasa pe dreapta (n. r. spre sud) un canalus de stuf, lat cat barca, care te va conduce in Lacul Lumina.

Tot de la acest pescar am informatia cum ca trecerea din Puiulet in Lumina este blocata complet de plauri, insa n-am verificat personal “informatia” 🙂 .

4. Asa cum ai dedus sau ai vazut pe harta turei, eu am venit din Bratul Sulina, am intrat pe Garla Vatafu spre S si la “crucea” cu Vatafu-Imputita am facut dreapta (V) pentru a intra in Lacul Bijan. Cum am intrat in Lacul Bijan, am ocolit un mare plaur si m-am lasat spre sud. Exact asa cum imi spusese pescarul, am dibuit un canalus de stuf destul de curat care m-a scos fara mari probleme in Lacul Lumina.

Daca te vei uita pe turele atasate, vei vedea ca accesul dinspre E in Lacul Bijan venind pe Garla Vatafu-Imputita nu mai este posibil pe drept-inainte, trebuie sa prinzi un fir de “apa curata” care te ocoleste un pic spre N pt. a intra in Bijan.

In principiu, trecerea din Lacul Bijan in Lacul Lumina nu pune probleme deosebite, in afara celor de orientare. Canalusul de stuf este perfect curat, trebuie sa tii numai “apa buna”. Mai mult, fata de ceea ce se vede pe Google Earth, traseul canalusului de stuf din Bijan in Lumina s-a modificat in sectiunea sudica, lasandu-se un pic spre E, din cauza actiunii plaurilor.

Si inca ceva, daca as fi fost atentionat inainte de tura despre pericolul de a ramane prizonier pe Lacul Lumina, as fi fost MULT mai precaut 🙂 .

5. Trecerea spre S din Lacul Lumina in Lacul Puiu a fost extrem de dificila. Ceea ce nu-mi aduc aminte in acest moment, dar voi verifica in galeria de poze, este daca blocajul acestei treceri se afla in sectiunea nordica (la iesirea din Lacul Lumina) sau in sectiunea sudica (la intrarea in Lacul Puiu).

Ce pot sa spun in acest moment este ca m-am invartit ceva in sudul Lacului Lumina pana sa gasesc aceasta trecere, asa cum se vede si din “urma” GPS. La un moment dat am dibuit un firicel de apa care brazda stuful. Inclin sa cred totusi ca blocajul cu plaur l-am intalnit chiar la intrarea pe canalus.

Cum am trecut ??? La motor, pana m-am suit complet pe plaur (barca nu mai plutea), apoi la ghiondir, dar cu eforturi fff mari. De remarcat insa este ca A FOST UN SINGUR OBSTACOL MAJOR (acest plaur de care vorbeam), in rest trecerea dintre Lacul Lumina (N) si Lacul Puiu (S) este curata, ramanand problemele de orientare.

Dupa parerea mea (insa nu pot baga mana in foc), din cele 2 -3 “posibile” treceri intre Lacul Lumina si Lacul Puiu “figurate” pe OSM si chiar pe Harta Detaliata a Deltei Dunarii, numai una mai este “accesibila”, cea parcursa de mine.

6. Ceva date mai “seci” 🙂 insa exacte despre Lacul Lumina, plus poze, se gasesc aici : Delta Centrala – Lacul Lumina .

Zona ansamblului de lacuri Bijan – Lumina – Puiu este foarte putin cunoscuta si merita documentata temeinic. Ma refer la faptul ca in zona exista o multime de japse adiacente despre care nu se stie mai nimic (Lacul Porcului, Lacul Porculet, Lacul Potcoava, etc.)

7. Prietenul cu care eram in barca atunci cand ne-am intalnit “La Geamanduri” nu este Pilotul 🙂 . Daca-l vedeai pe adevaratul Pilot, te speriai cat de solid este 🙂 !!!

Attachments:
      1. 2014.10.19-Delta-Centrala-Trecerea-din-L.-Lumina-in-L.-Puiu-rev.-1.rar
      • 03.11.2014 at 1:54 PM #4019
        Alex1958
        Participant
        Registered On: 12.09.2013
        Topics: 3
        Replies: 21

Salutare!
        Uite ce scrie astazi un coleg de pe site-ul de pescuit “Pescuitul.ro”:
        “Saptamana trecuta un graifer a eliberat zona de intrare pe canalul Rosu -Puiu, dinspre Puiu ! Mecanicii spuneau ca vor debloca si intrarile catre Lumina , dar si spre Rosu !Din pacate accesul catre Lacul Rosu ramane blocat in zona complexului Puiu-Rosu.”
        In alta ordine de idei, Lacul Vatafu e accesibil-cu problemele mentionate dinspre Bratul Sulina -Canalul de la mila 7 (tu il numesti Vatafu-gresit dupa parerea mea caci cei din Crisan numesc canalul Vatafu canalul desprins din canalul Caraorman spre lacul Vatafu).
        In lacul Vataful sunt plauri uriasi care pot bloca fie toata jumatatea lacului (daca te uiti acum pe Google Earth este fotografiata o astfel de situatie) fie numai accesul spre canalul de legatura cu Lumina (cred ca in pozele tale este vorba de cele de la 12:40). Pur si simplu cand vii dinspre Cruce, lacul e redus la 1-2 Ha nu poti trece de acea peninsula a lacului. Am intrat in Decembrie dimineata in Lumina pe acolo si n-am mai putut iesi seara decat prin Puiulet. Canalul spre Lumina din Vatafu il recunosti usor pentru ca e marginit de pomi. De pe acest canal poti iesi in Lumina prin stanga sau prin dreapta “insulei”. Functie de situatia plaurilor poti iesi pe una sau alta din iesiri, prin amandoua sau deloc.
        Deasemenea ajungerea in Vatafu este mai sigura prin Vest din canalul Caraorman, desi si pe aici a existat un punct ingust eliminat prin decuparea plaurului.
        Intrarea din Puiulet este si ea acum cu probleme…
        In concluzie, zona nu este neaparat necunoscuta cat mai degraba intr-o situatie instabila ceea ce face aventurarea pe acolo destul de riscanta. Mie unul imi place sa pescuiesc la stiuca acolo si, ducandu-ma des, m-am lovit de multe din aceste instabilitati.
        Toate cele bune!

• Author
Viewing 2 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.
Log In

× 2 = ten

Pupezica Vesela

Pupezica Vesela

Despre… Pupezica

Pupezica a luat nastere, ca si proiect, in anul 2011. A inceput ca o distractie, distractie care, pana la urma a devenit pasiune... Pasiunea de a strabate Delta Dunarii, apa cu apa, canal cu canal si lac dupa lac... traind, vazand si intelegand toate frumusetile acestui taram de vis. Acum, din experienta acumulata, Pupezica le impartaseste si altora...

CATEGORII

POSTURI RECENTE

• Tura in Delta Dunarii 2018.04.06 – Colonia Trofilca 06.04.2018
  • Tura in Delta Dunarii 2017.12.03 – Z4 – De la Sulina la Tulcea 03.12.2017
  • Tura cu masina in Delta Dunarii 2017.12.02 – Z3 – Digul Cordon Litoral 02.12.2017
  • Tura in Delta 2017.12.02 – Z3 – Rasaritul Noros pe Plaja din Sulina 1 si Digul Cordon Litoral 02.12.2017
  • Tura in Delta Dunarii 2017.11.30 – Z1 – De la Tulcea la Sulina 30.11.2017

TURE IN DELTA

• Tura in Delta Dunarii 2018.04.06 – Colonia Trofilca (06.04.2018)
  • Tura in Delta Dunarii 2017.12.03 – Z4 – De la Sulina la Tulcea (03.12.2017)
  • Tura cu masina in Delta Dunarii 2017.12.02 – Z3 – Digul Cordon Litoral (02.12.2017)
  • Tura in Delta 2017.12.02 – Z3 – Rasaritul Noros pe Plaja din Sulina 1 si Digul Cordon Litoral (02.12.2017)
  • Tura in Delta Dunarii 2017.11.30 – Z1 – De la Tulcea la Sulina (30.11.2017)

Arhiva Ture in Delta

Calendarul Turelor in Delta

July 2026
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« Apr    

Posturi si Pagini updatate din Ghidul Deltei Dunarii

• Cotele apelor Dunarii la Tulcea on 7th January'20
  • Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! on 7th January'20
  • Tura in Delta Dunarii 2018.04.06 - Colonia Trofilca on 6th January'19
  • Tura in Delta Dunarii 2017.12.03 - Z4 - De la Sulina la Tulcea on 7th January'18
  • Tura in Delta Dunarii 2017.11.30 - Z1 - De la Tulcea la Sulina on 7th January'18

Ghidul Deltei Dunarii

Ghidul Deltei Dunarii

Vanatorul si Pescarul

Vanatorul si Pescarul

Forum GDD

Forum GDD

LEGENDELE DOBROGEI

LEGENDELE DOBROGEI

Razim-Sinoe

Razim-Sinoe

Capcompas

Capcompas