Traseu Murighiol – Belciug
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Traseu Murighiol – Belciug
- This topic has 5 replies, 3 voices, and was last updated 9 years, 10 months ago by
Alex1958.
-
AuthorPosts
-
-
22.09.2016 at 7:52 PM #7323
Salut
Felicitari pentru Ghid! Multa vreme m-am plimbat cu un prieten din Crisan, bun cunoscator al Deltei, asa ca de abia acum am devenit utilizator 🙂
In fine. Vrem sa mergem la Belciug (oficial). Asa ca am angajat un barcagiu local, care a intrebat pe la ARBDD pe unde poate sa o ia, i-au zis dar as vrea sa fiu sigur asupra traseului de urmat. Plecam din Murighiol.
Ce traseu recomanzi? Pe harti apare Sg Gheorghe- canal de centura – Crasnicol- Belciug. Pe Google Maps vad si o intrare directa din Sf Gheorghe.Iti multumesc anticipat,
Gheorghe -
27.09.2016 at 11:54 AM #7390
Salut Ghrt si scuze pentru intarzierea raspunsului.
In primul rand trebuie sa stii ca Lacul Belciug este “Arie complet protejata” iar accessul nu este permis. Deci daca te duci intr-acolo o faci pe riscul tau.
In al doilea rand cotele apelor Dunarii sunt foarte mici (+ 70 cm azi la Tulcea) si vei intampina sigur dificultati importante la intrarea pe Canalul Belciug de pe Canalul Crasnicol.
Acestea fiind spuse, sa trecem la traseu. Cea mai buna cale de urmat este Murighiol – Bratul Sfantu Gheorghe aval – Sfantu Gheorghe. Aici se intra pe Garla Turceasca vis-a-vis de localitate pret de cativa zeci de metri dupa care se prinde primul canal la dreapta (vest). Acesta este Canalul Zaton-Buhaz.
Urmand Canalul Zaton-Buhaz vei lasa un prim canalus pe mana dreapta care pleaca spre nord (Canalul Chruhleh).
Apoi, la o distanta ceva mai mare, vei intalni un al doilea canal de aceasta data bine conturat, care pleaca tot spre nord (Canalul Uncova).
Al treilea canal intalnit pe mana dreapta, orientat tot spre nord este Canalul Crasnicol. La intersectia dintre Canalul Zaton-Buhaz si Canalul Crasnicol este o “insula” de vegetatie, practic niste salcii crescute chiar pe canal.
Canalul Crasnicol urmat spre nord te va conduce la intersectia cu Canalul Belciug.
De la sud la nord Canalul Crasnicol are doua zone distincte : zona cu maluri instufate si zona impadurita.
Prima zona, cea cu malurile complet instufate are apa buna si este lipsita de obstacole.
Cea de-a doua zona, cea impadurita, are cateva obstacole submersate, de regula semnalizate de localnici prin sticle de plastic sau pungi agatate in copaci. Recomand deplasarea in regim de deplasament pe zona impadurita.
Intersectia cu Canalul Belciug este a doua intersectie pe mana dreapta (nord-est) intalnita pe Canalul Crasnicol. Intrarea pe Canalul Belciug este foarte ingusta, are apa foarte mica si este complet ascunsa de vegetatie. Ulterior Canalul Belciug se deschide.
Pe Canalul Belciug sunt o serie de obstacole, de regula vizibile, formate din aglomerari de trunchiuri aduse de apele mari, primavara.
Legat de canalul pe care il vezi pe Google Maps, acela este Canalul Palade. Acest canal pleaca de pe Bratul Sfantu Gheorghe si intersecteaza de la est la vest Canalele Uncova si Crasnicol. Numai sectiunea dintre Canalele Uncova si Crasnicol este practicabila, cea dinspre Bratul Sfantu Gheorghe fiind complet colmatata cu vegetatie.
Ca un ultima consideratie, nu recomand parcurgerea Canalului Crasnicol de la nord la sud, de pe Centura Dranovului pana la intersectia cu Canalul Belciug, din pricina succesiunii de obstacole extrem de dificil de depasit.
Toate bune,
Pupezica
-
27.09.2016 at 1:05 PM #7391
Salut
Iti multumesc pt raspuns. Am fost sambata fara succes.
Avem autorizatie si am intrebat pe agentul eco despre cel mai bun traseu, deoarece am mers cu o barca mare, incarcata cu echipament de scuba, peste 1.5 to. Ni s-a recomandat Garla turceasca, apoi pe Crasnicol pana la Canalul Belciug.
Am ajuns pe Crasnicol si in zona impadurita erau salcii proaspat rupte de furtuna, de 3-4 zile. Un localnic ne-a spus ca sunt cel putin 50 de salcii rupte si ca momentan nu avem cum sa ajungem pe lacul Belciug.
A fost cu atat mai trist cu cat apa era foarte curata (noi vrem sa facem niste scufundari, pt a observa flora si fauna subacvatica).
Per total o excursie cam scumpa din pacate.Nu am idee cand vor elibera canalul. Cred ca o amanam pana la primavara.
Mersi inca o data,
Gheorghe -
27.09.2016 at 7:24 PM #7392
Salut Gheorghe,
Sunt impresionat de initiativa ta : scufundari pe Lacul Belciug !!!
In conditiile in care tinem legatura, date concrete “la zi” despre starea Canalului Crasnicol iti pot afla eu in momentul in care organizezi o noua expeditie. Din cele povestite de tine, nu vei putea parcurge Crasnicolul prea curand.
Mai mult, cu o barca mare, vei putea face acest lucru numai pe ape mari (cota apelor Dunarii la Tulcea sa fie mai mare de + 300 cm). Acest lucru se intampla in general primavara, in lunile martie, aprilie, mai, dar nu este o regula batuta-n cuie. Marele Fluviu si Delta au viata lor proprie iar “apa” are intotdeauna ultimul cuvant.
In conditiile in care accepti insotitori, ca sa nu spun ghizi 🙂 in expeditia ta, ma ofer voluntar intru-cat cunosc bine zona si am si eu niste “interese” legate de Lacul Belciug.
Aceste interese sunt legate de cunoasterea unor adevaruri stiintific sau relativ stiintific documentate.
Despre Lacul Belciug circula niste “legende” extraordinare, neverificate si necertificate in nici un fel de nimeni. Este un fel de “folclor” al lacului. Date despre acest lac sunt putine, fie chiar si printre cunoscatori.
Legenda 1 : Lacul Belciug are gropi / zone ale caror adancime depaseste 35 m. Personal am intalnit un pescar care se jura ca a masurat “cu ata si piatra” si dupa 37 m nu a atins fundul lacului.
Legenda 2 : Lacul Belciug este in fapt un sector al unui fost Brat al Dunarii. Desi am cautat, nu am gasit nici o informatie in acest sens (relatare credibila, harta, inscris, etc.).
Legenda 3 : Pe fundul Lacului Belciug zace o epava a unei corabii de razboi turcesti. Pesemne epava este din secolele XIV – XVII. Iarasi, nici o informatie.
Legenda 4 : Pe Lacul Belciug s-au mai facut scufundari. Scafandrii erau “norvegieni”, rude bune cu “cercetatorii englezi” 🙂 care-si dau cu parerea despre orice. Legenda spune ca au gasit pe fundul lacului ceva atat de infricosator (unii spun “monstrii acvatici”, pesemne somni de dimensiuni extraordinare) incat de-abia au iesit la suprafata si nu au vrut sa vorbeasca nimic despre descoperirea lor.
Legenda 5 : Aceasta “legenda” a fost partial verificata de mine. Lacul Belciug comunica in trecut (anii ’80) cu Dunarea. Intr-adevar, dinspre Dunare este un canal destul de lung care pare sa fi comunicat in trecut cu Lacul Belciug. Aceasta “teorie” schimba total datele problemei asupra conservarii faunei si florei pe Lacul Belciug.
Daca esti de acord, ma intereseaza o colaborare complet “free” in vederea elucidarii unor mistere cu privire la Delta Dunarii. in cazul nostru despre Lacul Belciuc.
Cu respect pentru initiativa ta,
Toate bune,
Pupezica
-
27.09.2016 at 9:36 PM #7393
🙂
Am auzit legendele si de aceea vrem sa studiem flora si fauna de acolo. Am mai facut scufundari in Delta, in zonele accesibile, dar cu rezultate descurajatoare: adancimi mici, vizibilitate scazuta, flora obisnuita si fauna care fuge de zgomotul regulatoarelor noastre… deoarece vizibilitatea fiind de 30 cm, este cam greu sa stea pestele pana dai nas in nas cu el.
Aici insa apa parea limpede. Zic parea, pentru ca sunt diverse fenomene, si o apa poate sa fie limpede numai primul metru, dupa care sa nu mai vezi nimic. Acum imi pare rau ca nu ne-am scufundat in canalul Crasnicol, asta e!
Autorizatia mai este valabila pentru luna octombrie. Daca auzi ca s-a restabilit accesul, da-mi te rog de stire, ca organizam urgent o expeditie!
Vom incerca sa o prelungim pentru anul viitor. Ma gandesc la aprilie, dar de fapt vom urmari starea vremii.
Sincer nu cred in legende dar le vom verifica 🙂 Acum eram 4 scafandri cu 2 randuri de butelii, lacul are cam 3.5km lungime, asta inseamna ca il puteam explora pe ambele maluri intr-o zi si pe centru in ziua urmatoare, daca chiar e interesant.
In realitate cred ca vom gasi 6-7 metri si unele gropane. Fauna si flora circula, lacul comunica direct cu restul Deltei, ceea ce ajuta fiind izolat este ca primeste putine sedimente. Insa apa poate fi tulbure de la microorganisme.
Este posibil sa fi ramas epave deoarece canalul Sf Gheorghe era navigat, iar lemnul se conserva bine in apa. Insa sincer nu cred nici asta.
Personal sunt interesat cum anume s-au inchis capetele. Subscriu, pe baza de intuitie :), la sustinerea ca este un fost meandru al bratului Sf Gheorghe, dar vreau sa vad/inteleg de ce s-au colmatat perfect capetele iar canalul a ramas taiat perfect, fara depuneri sau bancuri (s-ar vedea din satelit).
In fine, hartile vechi arata multe canale de acces, vreo 2 direct din Sf Gheorghe (una se mai vede si acum din satelit, colmatata) si 2 din interior, din care a mai ramas numai canalul omonim.
Vom avea la noi camere video si foto deci vom impartasi experienta cu cei curiosi, iar daca filmul va fi interesant o sa il publicam.
Momentan aprobarea este pe baza de lista nominala plus doua pozitii nenominalizate, de la asociatia cu care colaboram. Am retinut si tinem legatura. -
03.10.2016 at 11:42 AM #7395
Salut,
Ca si Erenciuc si Taranova, si Belciug-ul pare o fosta bucla a bratului Sf Gheorghe.
Cum se formeaza si cum se inchid aceste foste bucle cred ca vedem in ziua de azi cand buclelor fara curent ale bratului tind sa li se colmateze intrarile si iesirile cu aluviuni aduse de ramura “vie”.
Si mie mi-ar place sa ajung pe Belciug, la legendele enumerate de Bogdan putand adauga si stiucile capitale care se zvoneste ca ar trai pe acolo.
Daca reusiti sa intrati cred ca mai intai ar trebui scanat fundul cu sonarul ca sa identificati gropile si abia apoi sa va scufundati in ele. Din ce am ai discutat eu cu scafandrii prin delta cu un sonar performant se pot identifica si diverse structuri in apa. Despre viata acvatica care ar putea fi filmata, in afara de plante, singurii pesti care sunt curiosi cu scafandrii sunt bibanii. Desi am vazut filmari cu somni marisori pe la francezi…
Oricum tine-ne la curent cu ce gasesti daca izbutesti sa intri….
Bafta!
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.