Odiseea Sontea
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Dezbateri privind anumite sectoare ale Deltei Dunarii › Odiseea Sontea
- This topic has 2 replies, 1 voice, and was last updated 10 years, 8 months ago by
Pupezica.
-
AuthorPosts
-
-
12.11.2015 at 7:41 PM #5344
Deschid acest topic cu frica … Sa ma explic de ce.
Care dintre iubitorii Deltei nu au fost pe Sontea ? Eu cred ca toti. De la turistii dusi cu “turma” (fara a avea intentia de a jigni pe cineva) de catre ghizi pana la iubitorii padelei si ai kayakului, de la cei care “mana” motoare puternice pana la cei care strabat Delta cu barcuta lor cu max. 10 CP, toata lumea, toti iubitorii apelor leganate ale Deltei au parcurs Sontea.
Care Sontea ? Pai … Sontea Veche, Sontea Noua, Sontea Lata, Sontea care intra in Fortuna, Sontea care da in … Sontea. Toate “Sontile” au fost parcurse pe rand sau macar o data, separat sau impreuna, de catre toti iubitorii Deltei.
Insa cunoaste cineva Sontea cu adevarat ? Stie cineva ce iesiri tainice ascunde ? Ma indoiesc … dar aceste cuvinte sper sa nu-mi atraga furia “cunoscatorilor”.
Asupra complexitatii “Odiseei Sontea” mi-a atras atentia prima data colegul nostru si prietenul meu Ciby, atunci cand am facut prima tura “eroica” in Delta de Vest – Tura in Delta 12.05.2012 – Delta de Vest : Lacul Fortuna si Lacul Rotund. Pe atunci scriam despre experientele mele pe Barcaholic si Capcompas. Insa cativa “ecologisti” ahtiati dupa cutiile de bere baute-n Balta m-au facut sa renunt sa mai scriu pe aceste doua forumuri, de altfel respectabile. Poate a fost mai bine.
Aproape doua luni de zile nu m-am mai “atins” de Delta de Vest, pana cand am facut Tura in Delta 25.06.2012 – Lacul Rotund, Lacul Fortuna si prima tentativa pe “Canalul Tesit” de pe Lacul Nebunu, cu o “vizita” pe Draghilea
Apoi … iarasi o perioada lunga nu ne-am atins de Sontea si de Delta de Vest, pana cand am considerat ca trebuie… Asa am facut o tura “monumentala” numita Tura in Delta 28-30.07.2012 – O tura infernala in Delta Dunarii : Prizonieri pe Canalul Draghilea (Partea II – Prizonieri pe Draghilea).
Ce am facut de fapt in aceasta tura ? Am fortat una dintre ZECILE de iesiri de pe “banala” Garla Sontea. Am reusit si sa scapam, dovada ca scriu acum si sa ramanem prizonieri pe Draghilea atunci, dovada tura.
Nu vreau sa fac o enumerare a turelor in care am parcurs Sontea … au fost foarte multe. Insa, plecand de la “destelenirea” pe care m-a ajutat sa o fac Ciby, de fiecare data cand am parcurs Sontea am mai invatat cate ceva.
Acum, ceea ce voi incerca, va fi sa “destelenesc” si eu pentru alti iubitori ai Apelor Leganate – Sontea.
Bineinteles, fac apel la expertiza celor care cunosc Delta mai bine ca mine si in special, cunosc acest canal.
Cu multumiri anticipate,
Pupezica
-
15.11.2015 at 10:47 AM #5375
Continuand “Odiseea Sontea”, am inceput descrierea generala a celor trei mari entitati :
1. Garla Sontea Veche
2. Garla Sontea Lata
3. Canalul Sontea NouaDeasemenea am realizat si doua harti, una “simplista” care sa redea dimensiunile “fenomenului” Sontea iar cea de-a doua “complicata”, harta pe care sunt marcate si numerotate toate cele 36 de iesiri identificate de pe Sontea, fiecare cu ramificatiile ei.
Desi am parcurs in cea mai mare masura toate aceste iesiri de pe Sontea nu pot spune ca le cunosc la nivel de detaliu insa voi incerca sa ma documentez in limita posibilitatilor pentru a le descrie.
Inca o data, mizez pe ajutorul cunoscatorilor.
-
15.11.2015 at 11:26 AM #5383
Am identificat toate (“toate” 🙂 ) iesirile “cunoscute” de pe Sontea Veche :
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.