O cotofana pe malul Marii Negre
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Fauna si Flora din Delta Dunarii › O cotofana pe malul Marii Negre
- This topic has 2 replies, 2 voices, and was last updated 12 years ago by
ciby.
-
AuthorPosts
-
-
03.07.2014 at 12:08 PM #3600
Fara comentarii din partea mea… dar cu rugamintea la Eos si ceilalti cunoscatori, sa faceti comentarii đŸ™‚
-
04.07.2014 at 12:29 PM #3633
Cotofana e ruda cu cioara si, ca si aceasta, este o pasare inteligenta… iar inteligenta o face si foarte adaptabila. Initial ea traia numai in paduri sau in zonele cu palcuri de copaci, dar adaptabilitatea ei deosebita a facut sa o gasim acum cam peste tot. In Delta Dunarii cu atat mai mult, deoarece ii place la nebunie sa manance ouale altor specii, motiv pentru care e considerata foarte daunatoare.
Ca o dovada a superioritatii ei adaptative, toamna tarziu incepe sa depoziteze hrana in locuri ascunse,in scorburi sau in gauri in pamant.
-
04.07.2014 at 12:31 PM #3634
Ca si o completare la cele spuse de Eos:
Cotofenei ii plac foarte mult ouale altor pasari, dar nu numai astea. Nu ezita sa fure puii din cuiburile pasarilor si nu o data am vazut cum stau la panda sa fure puii clostilor din curte. Cateodata reuseste si am asistat la cel putin un astfel de episod. Am acasa cateva cuiburi de cotofene pe care din cand in cand incerc sa le stric. Stiu ca nu fac bine, dar prin inteligenta lor sunt periculoase. S-au invatat sa vina la cuibarul gainilor si sa manance ouale. Parca as vrea sa la manc eu, sau familia, ca de aceea ma chinui sa tin gainile.
Dar, cotofenele sunt pasari foarte adaptabile, asa cum spune colegul Eos si nu manaca exclusiv hrana animala.
Eram la sfarsitul lui August 2007 in delta cu sotia si fratele meu. Instalasem tabara in gradina la Nea Ilie, pe Cranjala. Omul facuse o instalatie cu sarme si tot felul de ciocanele si jenti de camion si cutii metalice pentru alungarea pasarilor de la vie. Ca tot omul, credeam ca sunt grauri, sau cocosari cum le mai spune, asa cum sunt si pe aici, in jurul Bucurestiului, dar Nea Ilie tot insista ca sunt cotofene. Nu apucau sa vina ca la fiecare 15-20 de minute zdranganea instalatia. Pana intro zi, cand omul a plecat in Maliuc cu ceva treaba si au navalit stoluri de cotofene sa manance struguri. Cu asta m-am convins si de inteligenta lor si de adaptabilitatea de care sunt capabile.
PS
Cam offtopic, dar mi-am adus aminte de un episod de prin 2008.
Nu stiu de ce am ajuns la fereastra biroului meu de la etajul 8, de pe aripa Garii de Nord, care la acea data era cu vedere la curtea interioara a Ministerului Transporturilor. Privirea mi-a fost atrasa de o miscare, undeva la o cornisa in partea stanga, pe aripa Grivita. Am vazut un pescarus, unul din multimea celor ce au invadat Bucurestiul, ce zbura la punct fix incercand sa alunge un porumbel ce-si facuse cuibul acolo. Dupa ce la alungat, in zbor, a furat unul din puii din cuib, inghitindu-l intreg. Daca mi-ar fi povestit cineva o astfel de intamplare, nu l-as fi crezut!
-
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.