Lacul "Necunoscut" din Delta Centrala – Lacul Clisciova
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Toponimia canalelor si a lacurilor in Delta Dunarii – vechi si nou › Lacul "Necunoscut" din Delta Centrala – Lacul Clisciova
- This topic has 3 replies, 1 voice, and was last updated 11 years, 8 months ago by
Pupezica.
-
AuthorPosts
-
-
20.11.2014 at 6:46 AM #4035
Pe data de 16.11.2014 am decis sa exploram niste “ape noi”, tinta fiind Lacul Fastic, situat in SV marelui Lac Gorgova. Insa, cu ceva vreme in urma, navigand “virtual” prin Delta cu Google Earth, remarcasem un canal destul de clar conturat situat in NE Lacului Uzlina care ducea intr-un lac necunoscut.
Profitand de apele medii inca crescute ( + 245 cm la Tulcea), am traversdat Lacul Uzlina spre NE si am inceput sa exploram malul estic al lacului. Dupa o prima incercare nereusita, am gasit acel canal pe care-l vazusem pe Google Earth dar care lipsea cu desavarsire pe OSM.
Urmand canalul spre SE am ajuns intr-un lac mare, frumos si extrem de izolat. Coborand spre sud de-a lungul malului estic al lacului am reusit sa gasim o a treia intrare in Lacul Pojarnia.
Harta turei se gaseste aici :
Harta Detaliata a zonei se gaseste aici :
Delta Centrala โ Lacul Uzlina
Intrebarea mea este : Stie cineva cum se numeste acel … Lacul “Necunoscut” ???
-
21.11.2014 at 7:55 AM #4037
Am mai atasat o harta ceva mai explicita pentru … Lacul “Necunoscut” :
-
03.12.2014 at 4:47 PM #4040
In urma nenumaratelor “sapaturi” legate de cunostintele de toponimie ๐ ๐ ๐ ale localnicilor, am aflat – in sfarsit ๐ ๐ ๐ – cum se numeste acest lac “necunoscut” din Delta Centrala : Lacul Clisciova.
Mai mult, am aflat despre o teorie care arata de unde provin aceste denumiri : Uzlina, Isacova, Clisciova, etc. … Denumirea lacurilor este legata de numele pescarilor care, odata demult, obisnuiau sa-si “imparta frateste” apele si sa pescuiasca in aceste lacuri : pescarul numit Uzlin pescuia in Lacul Uzlina, pescarul pe nume Isacov “a dat” numele Lacului Isacova, pescarul Clisciov isi intindea plasele pe Lacul Clisciova, etc. …
Dintre cei care “mi-au dat concursul in scris” pentru aflarea acestei denumiri “absconse” ๐ , denumire care nu exista pe nici o harta consultata (noua sau veche, turistica sau … ) se numara Doi Sturioni Camping Murighiol de pe Facebook, fapt pentru care il nominalizaz pe Forum GDD.
Afland de la localnici si de la Doi Sturioni Camping Murighiol presupusa denumire a “Lacului Necunoscut” – Lacul Clisciova din Delta Centrala – precum si “istoria toponimiei” acestei salbe de lacuri din Delta Centrala, am intrat pe Google si am “regasit” aceeasi “teorie” a toponimiei pe site-ul “Pensiunea La Tavi” din Murighiol.
Voi incerca sa schimb denumirea topicului in : Lacul “Necunoscut” din Delta Centrala – Lacul Clisciova, pentru a “sugera” solutionarea intrebarii derivata din titlu.
P. S. Multumiri tuturor celor care m-au ajutat in solutionarea “enigmei” Lacului “Necunoscut” – Lacul Clisciova. Multi “stiu”, putini cunosc …
P. P. S. Pe harta mai este inca un Lac “Necunoscut” in Delta Centrala, la vest de Lacul Clisciova… sa vedem daca se poate intra in el, pe ape (mai) mari … ๐ ๐ ๐
-
04.12.2014 at 5:26 PM #4041
Am schimbat denumirea postului in urma identificarii denumirii Lacului “Necunoscut” din Delta Centrala : din denumirea initiala a postului “Tura in Delta 16.11.2014 โ Turul DOI pe ape noi : Lacul “Necunoscut” din โspatele caseiโ si Lacurile Fastic, Cuzmintu Mare si Cuzmintu Lat” in “Tura in Delta 16.11.2014 โ Turul DOI pe ape noi : Lacul Clisciova din โspatele caseiโ si Lacurile Fastic, Cuzmintu Mare si Cuzmintu Lat“.
P. S. Am schimbat si harta zonei, adaugand denumirea Lacului “Necunoscut” : Lacul Cliscicova ๐ ๐ ๐ . Enjoy !!!
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.