Gura Portitei – Marea Neagra
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Gura Portitei – Marea Neagra
- This topic has 6 replies, 3 voices, and was last updated 11 years, 11 months ago by
Pupezica.
-
AuthorPosts
-
-
12.08.2014 at 9:59 PM #3887
Salutare tuturor
Am nevoie de sfaturi si recomandări referitor la cea mai apropiata iesire pe mare plecând de la Gura Portitei sau Jurilovca.
Tocmai m-am intors de la Gura Portitei si am auzit ca ar fi un traseu prin Canalul 5 – Sinoe – Periboina dar sunt niste diguri submerse la intrare pe canal. Ar mai fi o varianta pe Canalul 2
Intrucat nu am avut informatii clare, apelez la voi pentru trasee sigure si fara probleme.Mentionez ca am o barca cu motor cu pescaj de 30-35 cm
-
15.08.2014 at 5:12 AM #3900
Eu pot spune destul de putine lucruri despre cele intrebate (la care adaug si ceva date suplimentare despre “Iesirile din Delta in Lacul Razelm”:
1. Conform “numerotarii” mele, singurele doua “iesiri” din Delta in Lacul Razelm considerate SIGURE sunt:
a). Iesirea 6 (estul Golfului Fundea, dintr-o derivatie a Canalului Lipovenilor)
b). Iesirea 3 (din Canalul Mustaca)
c). Iesirea 5 (nordul Golfului Holbina, din Canalul de Centura al Razelmului)Aceste iesiri nu prezinta diguri submersate.
La Canalul 5 am fost numai cu masina si pot spune urmatoarele lucruri :
2. Trecerea prin Canalul 5 ( din Lacul Golovita N in Lacul Sinoe S) este intrerupta de o ecluza care in anul 2013 avea poarta aval (cea dinspre Lacul Sinoe) defecta. Tura mea cu masina a avut loc undeva in primul trimestru al anului 2013.
3. Fiind interesat de parcurgerea celor doua canaluse care continua catre Gura Portitei (dar care nu permit accesul pe apa pana la Gura Portitei) am intrebat localnicii despre eventualele pericole. Acestia mi-au confirmat existenta unor diguri submersate curbe inspre Lacul Golovita.
Despre Canalul 2 :
4. Canalul 2 ( comunicatia dintre Lacul Zmeica N si Lacul Sinoe S) l-am traversat numai pe pod, cu masina, urmand drumul de pe Grindul Lupilor. La o prima vedere pare curat, destul de larg si navigabil, insa n-am pus intrebari despre eventualele obstacole submerse.
Despre celelalte “iesiri” pe Marea Neagra pot spune urmatoarele (numai “din auzite”) :
5. Canalul Periteasca este complet colmatat. Practic nu mai comunica cu Marea.6. Canalul Periboina este colmatat si are apa extrem de mica
7. Despre Canalul Edighiol nu stiu nimic.
Cam acestea sunt “datele” pe care le detin. Asteptam contributiile cunoscatorilor intr-ale zonei.
Toate bune,
Pupezica
-
18.08.2014 at 3:53 AM #3910
Din lacul Golovita, cele doua puncte, Gura Portitei sau Jurilovca au doar cateva iesiri catre mare, unele facile dar indepartate, altele greu practicabile.
Luate din nord, cea mai sigura este gura canalului Sfantul Gheorghe, pe care o puteti accesa fara emotii date de digurile submerse, prin canalul Mustaca, urmand Cocos si Dunavat.Putin mai apropiata este iesirea din canalul Ciotica, prin golful Sacalin. Apa este foarte mica, iesirea greu practicabila, modul cum se ajunge acolo este destul de variat, varianta Crasnicol-Zaton fiind una dintre ele. Oricum este tot una dintre iesirile indepartate de punctele Jurilovca sau Gura Portitei, insa implica un traseu deltaic frumos.
Perisor si Periteasca nu mai comunica demult cu Marea Neagra, insa o ambarcatiune usoara poate fi transportata peste limba de nisip care le desparte.
Catre sud de Gura Portitei, cele mai apropiate puncte sunt Periboina (10 km in linie dreapta pe tarmul marii) si Edighiol – 15 km .
Intr-adevar accesul se face prin Canalul 5, insa digurile submerse nu sunt o problema, am trecut eu cu o barca de aproape 3T. Sunt sempalizate clasic, cu doi pari, insa te aliniezi din larg la intrarea in ecluza si mergi drept, la 3-4m de una din laturile semnalizate. Acum, cand apele sunt scazute, se zareste si creasta digului.
Apele lacului Sinoe sunt mici si e multa vegetatie.
La Periboina se trece prin fosta ecluza, pe sub o pasarela mobila, din metal. E pretentios spus pasarela 🙂 . Iesirea catre mare este si ea destul de “tricky” si trebuiesc evitate nisipurile care au tendinta de a se aseza pe partea nordica.Edighiol e putin mai la sud, trecerea se face pe sub podul de beton destul de lejer (desigur pentru o barca fara catarg). Canalul are si adancime (2,5 – 3m) are si latime. E un bun refugiu, ca si Periboina. Se margineste la nord in Marea Neagra, cu un mic dig din stabilopozi. Iesirea in mare nu prezinta nici o problema.
Pentru toate aspectele acestea, dar si pentru apropierea de grindul Chituc, plaja Vadu, l-as recomanda.
-
18.08.2014 at 9:38 PM #3911
Salut Florio
Multumesc pentru informatiile utile transmise. Conform celor spuse de tine, si mie mi se pare cea mai buna varianta Edighiol. Am petrecut 3 zile la Gura portitei cu barca lasata la debarcader. As fi vrut sa ajung cu ea pe mare dar varianta safe pe care o stiam – Sf Gheorghe era cam departe. Mai ales ca am facut cateva drumuri Gura Portitei – Jurilovca sa mai aduc ceva prieteni in tabara (cort ) amplasata pe malul marii.
In septembrie cred ca o sa mai planific o iesire si o sa incerc sa ajung si pe mare.Cam ce adancime are Sinoe si te rog sa-mi spui daca sunt ceva obstacole in variantele Canalul 5 – Edighiol si Canalul 2 – Edighiol: ambele in linie dreapta de la intrarea pe Sinoe si pana la Edighiol.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
-
20.08.2014 at 4:13 AM #3914
Din motive tehnice, Florio nu a putut posta pe GDD. Reproduc integral al doilea raspuns al lui in ceea ce priveste topicul acesta :
Lacul Sinoe e in mare proportie colmatat, de aceea nu trebuie sa te bazezi pe ape mai adanci de 1m. Din canalul 5 poti face un traseu paralel cu tarmul marii, pe mijlocul lacului. De acolo, cand ajungi cam la 1 km travers de Periboina poti schimba directia sa atingi acest punct, fara emotii ca ajungi in zone colmatate. Asta e si sfatul “Parintelui” de la Periboina (omul locului , care are in paza obiectivul).
Catre Edighiol e bine sa tii tot apele din largul lacului, pana ajungi in apropierea canalului.
Canalul 5-Edighiol nu stiu sa aiba obstacole.
Varianta Canalul2-Edighiol nu am incercat-o fiindca am gasit lacul Zmeica cumplit de pacatos cu privire la adancimi. La intrare din Golovita aveam 3- 3,5 m si imediat scadea apa sub 60 cm de nu mai stiam pe unde sa ma indrept.
Tot Canalul 5 ramane un traseu de preferat.
Si ca un ultim sfat, trebuie sa tii seama de curentul din ecluza. In functie de imprejurari, poate fi deosebit de puternic. Acum, cand apele nu fluctueaza aproape deloc, ar trebui sa nu ai probleme. Insa un vant puternic de nord, poate face o diferenta mare de nivel intre apele Golovitei si ale lacului Sinoe. Iar asta se simte in ecluza. -
20.08.2014 at 2:32 PM #3915
Tot din motive tehnice care deja ma ingrijoreaza, colegul nostru Eos a postat pe Barcaholic ceva date suplimentare si zic eu, importante :
Nu reusesc sa ma conectez pe GDD, asa ca postez aici.
Pe langa informatiile date de Florio, nu am de adaugat decat faptul ca prin ecluza de la Canalul 2 nu poate trece nicio ambarcatiune. Oricum, apa e mica si cu capcane la trecerea din Zmeica in Canalul 2. Asa ca traseul prin Canalul 2 trebuie exculs.
La Canalul 5, e de perferat sa se opreasca si sa ceara mai multe informatii de la cei de acolo. Sau sa coboare din barca, sa mearga pe eculza si sa se uite cu atentie la caseta prin care trebuie sa treaca (poarta ecluzei e inchisa, asa ca trecerea simpla e exclusa. Singura varianta e cea prin caseta, adica printre doua picioare de beton ale podului care traverseaza canalul).
Aici mi-as permite sa adaug ca trecerea prin caseta este DEOSEBIT DE PERICULOASA in conditiile existentei unui curent puternic. In plus, trecerea prin “caseta” este accesibila numai ambarcatiunilor mici. Concluzia pe care o trag din cele spuse de Eos este ca ecluza propriuzisa este in continuare stricata si deci, inutilizabila.
-
21.08.2014 at 6:57 AM #3918
Adaug inca cateva comentarii edificatoare de pe Barcaholic, legate de ecluza de la Canalul 5 care asigura trecerea dinspre Lacul Golovita (NE) in Lacul Sinoe (SV) :
Florio :
Salut Stefan. Anul trecut (n. a. 2013) stiu ca deschisesera ecluza la canalul 5, am trecut eu cu barca in cateva randuri, din vara si pana toamna tarziu, in sfarsit de octombrie.
Au inchis din nou trecerea ?Navigatorul :
Din pacate este inchisa.
Eos :
Da, Florin! Cum a spus Paul deja, ecluza de la Canalul 5 e închisă. Tot anul acesta (n. a. 2014) a fost aşa si, din ce miros eu, o să rămână aşa pentru mult timp.
Adaug un link de pe GDD cu o pagina “incipienta” dedicata Canalului 5. Pagina contine atat harti cat si poze : Delta de Sud – Canalul 5 (Grindul Lupilor)
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.