GPS-URI SI HARTI
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › “Instrumente” utile in Delta Dunarii › GPS-URI SI HARTI
- This topic has 2 replies, 2 voices, and was last updated 9 years, 12 months ago by
Mitridate.
-
AuthorPosts
-
-
18.06.2014 at 11:02 AM #3544
Avand in vedere faptul ca in timpul unei excursii cu barca in Delta se pot intampla o serie de chestiuni neprevazute (la fel ca si pe munte sau mare), cred ca ar fi util ca pe langa accesoriile și proviziile deja clasice – apa, mancare, telefon, cange, ghionder, lanterne, trusa scule etc. sa existe si niste instrumente de orientare eficiente.
Considerand situatia in care apare o defectiune la motor, daca nu avem pe barca un generator de curent cu benzina, automat vom pierde si curentul electric care alimentează GPS-ul principal (daca avem asa ceva).
In aceasta situatie se poate apela fie la un smartphone cu GPS, fie la un GPS de rezerva portabil, alimentat cu baterii/acumulatori. Problema smartphone-urilor este ca acestea se descarca repede si totodata nu furnizeaza aceeasi acuratete si receptie a semnalului ca un GPS dedicat.
Cei de la Garmin au nişte GPS-uri portabile specializate pe activităţi de tip outdoor şi care funcţionează cu baterii sau acumulatori obişnuiţi tip AA/R6. Ideea este că aceste GPS-uri merg până la 20 de ore continuu cu un singur set de baterii. Deci, cu baterii de rezervă poţi să stai în Deltă şi o săptămână, suportă şi hărţi marine, sunt rezistente la apă/ploaie, au barometru, busolă şi tot felul de alte funcții mai mult sau mai puţin utile. Ba unele chiar si plutesc.
Una din cele mai importante facilitati este functia de trackback, care, in caz de ratacire, permite intoarcerea urmand exact acelasi traseu pe care ai venit in punctul respectiv.
De ex. seria Oregon sau Montana au ecrane de 3-4 inci si merg atat cu harti marine de la Garmin (destul de scumpe), cat si cu OSM, care se poate descarca gratuit de pe internet in diverse variante suportate de Garmin. Mai nou aceste device-uri utilizeaza atat sistemul american GPS, cat si sistemul rusesc Glonass, insa nu am testat in ce masura acest lucru sporeste sau nu precizia pozitionarii.
Pt Delta Dunarii se poate folosi harta romaneasca a celor de la Sheba/Romania Digitala, un produs destul de scump, dar care ofera o acoperire detaliata a Deltei, desi nu la nivelul la care o cunosc Pupezica sau alti impatimiti ai zonei.
In fine, in opinia mea trebuie obligatoriu sa ai pe barca o harta clasica pe hartie si o busola magnetica de buzunar.
In ideea ca acest post este doar o introducere in ceea ce ar insemna un survival kit in Delta, astept opiniile voastre pt continuarea dezbaterii.
-
05.08.2016 at 4:17 PM #6844
Salut.
Am observat ca aplicatia a oprit dezvoltarea vechii harti OSM si a pus la dispozitie noua harta online Open Cycle Map. Aceasta noua harta are o grafica schimbata si ce am observat este ca marcarea canalelor este facuta cu un marcaj mai gros pentru usurinta vizualizarii.
Vreau sa atrag atentia ca pe aceasta noua harta lipseste lacul Iacob (Iacub). Este reprezentata intrarea din canalul Caraorman si y-cul intrarii in lacul care lipseste.
Daca cineva mai observa si alte lipsuri de lacuri si canale de pe aceasta harta este bine sa posteze sa stie lumea. Nu stiu cum am putea anunta pe cei cu aplicatia sa completeze pe harta ce lipseste…
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.