De la Eforie Nord la Sfantu Gheorghe pe Marea Neagra
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › De la Eforie Nord la Sfantu Gheorghe pe Marea Neagra
- This topic has 1 reply, 2 voices, and was last updated 10 years, 2 months ago by
cainsef.
-
AuthorPosts
-
-
28.05.2016 at 3:15 PM #6504
Colegul nostru Cainsef m-a contactat in vederea prezentarii unor detalii privind traseul Eforie Nord – Sfantu Gheorghe pe Marea Neagra, mai cu seama in privinta detalierii problemelor pe care ar putea sa le intalneasca la intrarea din Mare pe Bratul Sfantu Gheorghe.
Asa cum se stie, fara a conditiona in nici un fel explicatiile mele, prefer sa raspund pe Forum GDD in scopul “consolidarii” informatiilor despre Delta Dunarii precum si pentru ca alti cititori sa aiba acces la informatie.
Mesajul colegului Cainsef este urmatorul :
Salut,
Multumesc pentru raspuns, mai scriu odata ce am trimis si pe “barcaholic”
In primul rand felicitari pentru toate postarile si pentru ghidul Deltei.
Daca se poate as avea si eu nevoie de o informatie.Pe la mijlocul lunii Iunie as vrea sa plec din marina Eforie Nord pana la Sfantu Gheorghe. Am o barca de 20 de picioare cu un motor inboard de 135 HP. Pescajul este de aproximativ 0.70-0.85 m.
Imi poti spune te rog cum sa abordez intrarea aia, am inteles ca este destul de dificil. Din postarile tale am vazut ca totusi intrarea dinspre sud nu ar fi cu probleme.
Multumesc inca odata.
1. Eu am parcurs pe Marea Neagra in zona indicata numai segmentul Sfantu Gheorghe – Portita si retour. Sectiunea la sud de Portita nu o cunosc.
2. Traseul tau masoara cca 150 Km, FARA POSIBILITATI DE ALIMENTARE.
3. Cel putin in zona Portului Constanta si a zonei Navodari traseul comporta ocolirea unor DIGURI DE LARG.
4. Acest lucru te va “arunca” cel putin 7.0 – 8.0 km km in larg, ceea ce este fff mult. Este adevarat, vei ramane in limita permisului C + D (6 MM = cca 12.0 Km). Insa in caz de urgenta vei pierde fff mult timp cu intoarcerea la mal.
5. Trebuie sa verifici “clasa” barcii” cu care vei parcurge traseul insa atentie : valurile “lungi” de 2.0 m sunt accesibile unei ambarcatiuni de clasa C, valurile “scurte” pot fi ucigatoare !!!
6. Revenind la zona pe care o cunosc, litoralul este impanzit de plase puse de pescarii profesionisti sau de braconieri. Acostarea pe plaja, cu prova pe nisip, poate fi IMPOSIBILA in caz de urgenta. Barca fiind dotata cu un motor de tip “inboard” este foarte greu de “curatat” de plase.
7. Subliniind “pct. 6”, este vb de plase puse “la costum”, adica aproape de mal, nu numai de plase “de larg”. Te poti trezi ca la 20 m de mal, in apa de 1.50 m, ai plasa pe care o vei lua la motor. Nimeni nu se chinuie sa semnalizeze.
8. Portita are niste mini-diguri. Nu le stiu topografia si nici nu apar pe NET. Abordarea mea a fost dinspre larg perpendicular pe mal (plaja), de la cca 1.0 km distanta.
9. Primul pericol intalnit in zona cunoscuta de mine (de la Portita la Sf. Gheorghe) este “Botul Sahalinului”. Daca gresesti, risti sa intri in Melea, in conditii nu tocmai bune si nici macar sa nu stii. Asa cum s-a intamplat cu Remorcherul Tuzla.
Abordarea “Botului Sahalinului” dinspre sud trebuie sa-l faci la cel putin 8 km (opt kilometri) de mal pentru a evita intrarea in Melea si intinsura enorma care margineste varful peninsulei si care se modifica an de an. Recomand chiar … 9.0 km.
Atentie : vizibilitate este fff slaba iar orientarea este fff dificila. Este fff greu sa deosebesti “Botul Sahalinului” pe centru (uscatul, varful vestic al Peninsulei Sahalin), Marea – Meleaua la stanga (nord-vest) si Marea – Largul Marii Negre la dreapta (sud-est). Meleaua si Marea vazute de la vest spre est se confunda.
Dupa identificarea “Botului Sahalinului”, intinsura enorma spre Mare (catre est) se intinde, in praguri, cca 300 – 400 m
10. Dupa depasirea “Botului Sahalinului” ne putem apropia de tarm la cca 300 m, de-a lungul Peninsulei Sahalin.
11. Intrarea pe Bratul Sfantu Gheorghe trebuie facuta la cca 100 – 150 m de malul drept (mana stanga in sensul nostru de deplasare). Dupa intrarea efectiva pe brat, putem reveni pe mijlocul Bratului Sf. Gheorghe, in “suvoi”.
12. Pentru detalii suplimentare privind abordarea varsarii Bratului Sfantu Gheorghe in Marea Neagra recomandam consultarea paginii “Iesiri din Delta Dunarii pe Marea Neagra – Iesirea 4 – Bratul Sfantu Gheorghe”
-
29.05.2016 at 9:47 AM #6510
Ca de obicei, foarte concis si de mare ajutor
O sa imi impartasesc opiniile dupa plimbare 🙂
Multumesc mult inca odata.
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.