CE SE INTAMPLA DACA NU AI HARTA "LA ZI"
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Sugestii ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › CE SE INTAMPLA DACA NU AI HARTA "LA ZI"
- This topic has 2 replies, 2 voices, and was last updated 9 years, 3 months ago by
PINGU.
-
AuthorPosts
-
-
18.04.2017 at 10:18 AM #8308
Citesc in presa zilei despre o nava ucrainiana de 14 metri care a esuat langa gura Bratului Sf Gheorghe asta noapte…
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21719174-tulcea-ambarcatiune-ucraineana-trei-persoane-bord-esuat-din-cauza-furtunii-marea-neagra.htm
Probabil ca nu stiau de existenta pragului de nisip sau stiau si nu si-au dat seama ca pragul “creste” anual si au esuat… Din cate am inteles , barca nu s-a spart de fundul de nisip in timpul furtunii. Poate colegii din Tulcea afla mai multe detalii despre aceasta intamplare, mi se pare foarte interesant de stiut cum de au nimerit ucrainienii fix in bariera de nisip?!?!?! Ma gandesc ca un vas de 14 metri (de regula..) are si mijloace de navigatie adecvate…
O zi buna tuturor -
18.04.2017 at 12:02 PM #8313
Salutare Domnule Pingu si Hristos a Inviat.
Titlul postului este sugestiv insa, cu permisiunea Dvs., nu este complet. Daca nu ai “harta la zi” te mai descurci, insa daca nu ai “informatie la zi” se pot intampla lucruri rele in ceea ce priveste navigatia in Delta Dunarii si navigatia costiera.
Ucrainienii au cumparat nava din Turcia. Fiind o nava de mici dimensiuni, au tinut malul in drumul lor catre Odessa. Fiind un pescador, nu cred ca aveau cine stie ce sisteme de navigatie.
Pragurile de nisip de la Sfantu Gheorghe se intind pana la 2.5 Km in larg (sunt trei praguri), fiind situate pe malul stang al bratului (nord), orientate oarecum de la nord-vest catre sud-est. Pentru a folosi o exprimare plastica, “dubleaza” Sacalinul, dar la mare distanta in larg. Pragurile sunt rezultatul interactiunii dintre Curentul Dunarii (care nu trebuie subestimat) si actiunea Curentului Nord-Sud (antiorar) care domina tarmul nostru (si nu numai) la Marea Neagra.
Curentul Dunarii, intersectand Curentul Marii Negre, este incetinit. Astfel lasa aluviuni pe mana stanga (nord). Cine a iesit pe Mare la Sfantu Gheorghe stie ca apa la sud de Sfantu Gheorghe (tarmul Peninsulei Sacalin) este tulbure, in timp ce apa Marii la nord de gura de varsare, sa spunem la 2 – 4 Km spre Sulina, este curata.
Dupa ce am analizat (empiric) fenomenul, sa trecem la pescador. Furtuna, vantul din larg si defectiuni la carma. A prins un prag si s-a intepenit, apoi s-a inclinat. Echipajul a cerut ajutorul si au abandonat vasul.
Aceste date le am (neoficial) din Sfantu Gheorghe. Nu au fost victime, nu au fost acuzati ca erau beti.
Asa cum spune si articolul, armatorul intentioneaza sa recupereze nava. Sa vedem daca va mai putea.
In rest articolul face talmes-balmes intre Varsarea Bratului Sfantu Gheorghe si Iesirea prin Bara Sulina. Nu au nici o legatura. Pe Bara Sulina trebuie sa ai bunul simt sa tii geamandurile.
-
18.04.2017 at 3:45 PM #8314
Adevarat a inviat! domule Pupezica. Asa e, fara informatii e naspa…. bine ca s teferi… sa vedem daca vor putea sa o ranflueze. Daca mai capatati informatii din Sfantu, va rog tineti-ne la curent cu povestea.
Multumesc
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.