Cateva consideratii generale despre Delta de Nord pentru colegul Dan Rotaru
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Cateva consideratii generale despre Delta de Nord pentru colegul Dan Rotaru
- This topic has 6 replies, 3 voices, and was last updated 11 years, 9 months ago by
dan_rotaru.
-
AuthorPosts
-
-
08.10.2014 at 6:30 AM #3973
In topicul “Utilizare ViewRanger” din cadrul acestei sectiuni a Forumului GDD, colegul Dan Rotaru scria :
In alta ordine de idei (nu stiu daca trebuie sa fac topic separat): o sa stau destul de mult pe bratul Cernovca, in cabinata unui prieten. Vreau sa merg la stiuca, pe Merheiul Mic si mare, Matita si Babina.
Pupezica, zonele respective prezinta probleme deosebite din punct de vedere al navigatiei si orientarii? Am studiat cat de detaliat am putut hartile de pe internet si o sa am la mine, pe langa telefon, si harti pe hartie, un GPS Garmin portabil, iar deplasarea o sa o fac cu o portabote si cu motor de 5 cp. Orice sfat legat de puncte critice de pe trasee sau despre cum se monteaza lacurile respective daca bate vantul sunt absolut binevenite.
MultumescAm considerat necesar sa deschid un topic nou deparece informatiile, chiar si cu caracter general, despre Delta de Nord sunt foarte rare pe Net.
-
08.10.2014 at 7:15 AM #3974
1. Daca stai (stati) pe Cernovca cu cabinata si trebuie sa te deplasezi zilnic cu barcuta cu 5 CP in zona Merhei, Matita si Babina este un pic “neproductiv”, intru-cat nu sunt decat doua cai de acces : (1) Canalul Sulimanca spre E care leaga Bratul Cernovca la N de Lacul Merheiul Mic la S si (2) Centura Estica a Chiliei spre V care leaga Bratul Cernovca la N de Lacul Dracului la S.
Ambele cai de acces nu pun probleme de orientare si nu prezinta obstacole majore. Daca ar fi sa utilizez conventiile de pe GDD, as incadra ambele canale dpdv al gradului de dificultate in categoria 2/5 – Usor.
Din punct de vedere al adancimii, ambele canale pot fi parcurse chiar si pe “ape mici”, insa eu recomand parcurgerea lor in siguranta numai pe “ape medii” si “ape mari”. In cazul tau, la o portabote + motor de 5 CP, nu este cazul sa-ti faci probleme din cauza adancimii.
Ar mai fi de adaugat faptul ca portiunea sudica finala care leaga efectiv Centura Estica a Chiliei aflata la NV de Lacul Dracului aflat la SE poate prezenta trunchiuri cazute. Fiind o cale importanta de acces pentru “traficul” localnicilor care merg catre Chilia Veche, rareori ramane blocata.
In cazul in care aceasta poriune sudica finala a Centurii Estice a Chiliei prezinta obstacole majore, se poate continua drumul spre V pe canalul de legatura dintre cele doua Centuri ale Chiliei si se poate utiliza al doilea canal care coboara spre SE, canal care asigura legatura directa cu Lacul Babina.
-
08.10.2014 at 7:24 AM #3975
2. Luand “la gramada” cele 3 lacuri amintite de tine – Lacurile Merheiul Mare, Matita si Babina – toate trei lacurile sunt lacuri MARI care se monteaza repede.
Lacul Merheiul Mare se monteaza mai tare daca bate vantul dinspre E (“bate Marea”) din cauza orientarii lui generale E – V.
Lacurile Babina si Matita se monteaza mai tare daca bate vantul dinspre N (“bate Rusul”) din cauza dispunerii lor N – S.
Printre localnicii de la Chilia Veche Lacul Matita este numit si “Razelmul Nordului” din cauza valurilor uriase pe care le face atunci cand se monteaza.
Retragerea sau adapostirea grabnica in cazul in care se monteaza oricare dintre cele 3 lacuri este extrem de dificila din cauza distantelor foarte mari intre intrari.
Cateva detalii (in prezent fara descriere) despre Lacul Merheiul Mare poti gasi pe GDD aici : Delta de Nord – Lacul Merheiul Mare
-
08.10.2014 at 8:01 AM #3976
Multumesc frumos.
Intr-adevar, este ceva apa de parcurs intre locul de campare si locatiile de pescuit, dar astea sunt conditiile, nu am ce face. Chiar daca mai tai din timpul alocat pescuitului, macar aflu si eu cu aceasta ocazie cum se comporta barca mea in delta, pentru ca pana acum nu am avut “onoarea”.
apropo de valuri, o sa fiu atent la prognoze si la ce vad pe ape. -
08.10.2014 at 8:32 AM #3977
Abia dupa ce am postat am observat topicul cu turele din delta de nord, unde ai descris foarte amanuntit tot ce vroiam eu sa stiu.
Multumesc din nou.-
08.10.2014 at 1:24 PM #3979
Salut,
Numai pentru informare- ca sa stii la ce poti sa te astepti, pe Babina si Matita (ca si pe bratele Cernovca, Babina si Chilia -aval de CV-pana la mare) ai “sansa” sa platesti taxa de pescuit de 50 lei/zi concesionarului zonei. S-ar putea sa afli si sa fii surprins cu aceasta ocazie de regulamentul propriu dupa care concesionarul reglementeaza activitatea de pescuit sportiv.
Fir intins!
Alex
-
-
08.10.2014 at 1:50 PM #3980
Am auzit si eu tampenia asta…Poate nu ma gasesc…:)
Cat despre regulament, chiar nu ma intereseaza pentru ca eu nu retin pestii.
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.