Ghidul Deltei Dunarii

POSTURI RECENTE

• Tura in Delta Dunarii 2018.04.06 – Colonia Trofilca
  • Tura in Delta Dunarii 2017.12.03 – Z4 – De la Sulina la Tulcea
  • Tura cu masina in Delta Dunarii 2017.12.02 – Z3 – Digul Cordon Litoral
  • Tura in Delta 2017.12.02 – Z3 – Rasaritul Noros pe Plaja din Sulina 1 si Digul Cordon Litoral
  • Tura in Delta Dunarii 2017.11.30 – Z1 – De la Tulcea la Sulina

Recent Comments

• Pupezica on Delta de Vest – Intrarea 1 – Canalul Mila 36 (S)
  • Vio on Delta de Vest – Intrarea 1 – Canalul Mila 36 (S)
  • Pupezica on Iesiri din Delta Dunarii pe Marea Neagra – Iesirea 8 – Ciotica
  • Seasick and Grumpy on Iesiri din Delta Dunarii pe Marea Neagra – Iesirea 8 – Ciotica
  • Pupezica on Tutorial Forum GDD

Archives

• April 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • October 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • April 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • August 2014
  • June 2014
  • May 2014
  • April 2014
  • March 2014
  • February 2014
  • January 2014
  • December 2013
  • November 2013
  • October 2013
  • September 2013
  • August 2013
  • July 2013
  • June 2013
  • May 2013
  • April 2013
  • March 2013
  • December 2012
  • November 2012
  • October 2012
  • September 2012
  • August 2012
  • July 2012
  • June 2012
  • May 2012
  • April 2012
  • March 2012
  • November 2011
  • September 2011
  • August 2011
  • July 2011
  • June 2011
  • May 2011
  • April 2011

Categories

• Articole
  • Avertizari Hidrologice
  • Inedit
  • Legende
  • Proiectare Ture
  • Ture

Meta

• Register
  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org
Ghidul Deltei Dunarii
Navigation
  • Cuvant inainte
  • Utilizarea Ghidului
    • Precizari generale
    • Precizari despre Ture
    • Precizari despre Fotografii
    • Tutorial Forum GDD
    • Glosar de termeni
    • Mic Dictionar
  • Harta Deltei Dunarii
    • Harta detaliata a Deltei Dunarii
    • Harta Deltei Dunarii – OSM
  • Intrari in Delta
    • Bratul Sfantu Gheorghe
      • Intr. 1 – Canalul Mila 36 (S)
      • Intr. 2 – Canal Mila 35 (S)
      • Intr. 3 – Litcov “0” (V)
      • Intr. 4 – Canalul Filat (S)
      • Intr. 5 – Canalul Uzlina (S)
      • Intr. 6 – Canalul Dunavat (N)
      • Intr. 7 – Garla Perivolovca (S)
      • Intr. 8 – Canalul Dranov (N)
      • Intr. 9 – Canalul Erenciuc (S)
      • Intr. 10 – Canalul Palade (NE)
      • Intr. 11 – C-nl. Cordon Litoral (S)
      • Intr. 12 – Garla Turceasca (NE)
    • Bratul Sulina
      • Intr. 13 – Canalul Tataru (S)
      • Intr. 14 – Canalul Arhipenco (S)
      • Intr. 15 – C-nl. Papadia Veche (S)
      • Intr. 16 – Canalul Cranjala (S)
      • Intr. 17 – Spartura in Dig (S)
      • Intr. 18 – Canalul Crisan (NV)
      • Intr. 19 – Dunare Veche (Mila 23)
      • Intr. 20 – Canalul Cazanele (SV)
      • Intr. 21 – Canalul Eracle (SV)
      • Intr. 22 – Canalul Visina (S)
      • Intr. 23 – Canalul Catavaia (S)
      • Intr. 24 – Canalul Sontea (E)
      • Intr. 25 – Canalul Bogdaproste (S)
      • Intr. 26 – Canalul Dovnica (S)
      • Intr. 27 – Canalul Raducului (S)
      • Intr. 28 – Canalul Magearu (SV)
      • Intr. 29 – Dunare Veche (av. Crisan)
      • Intr. 30 – Garla Vatafu (N)
      • Intr. 31 – Cent. Sulinei (N)
      • Intr. 32 – Garla Bursuca (N)
      • Intr. 33 – Canalul Cardon (S)
      • Intr. 34 – Podul de Metal (Sulina)
      • Intr. 35 – Farul Vechi (Sulina)
    • Bratul Chilia
      • Intr. 1′ – Canalul Mila 36 (N)
      • Intr. 39 – Canalul Stipoc (V)
      • Intr. 40 – Bratul Tataru (SE)
      • Intr. 41 – Bratul Tataru (NV)
      • Intr. 42 – Bratul Cernovca (NE)
      • Intr. 43 – Cent. Estica a Chiliei (N)
      • Intr. 44 – Bratul Babina (E)
      • Intr. 45 – Br. Cernovca (Periprava)
      • Intr. 46 – Bratul Musura (N)
    • Golful Musura
      • Intr. 36 – “T. lunga 1” G. Musura
      • Intr. 37 -“T. lunga 2” G. Musura
      • Intr. 38 – “T. scurta” in G. Musura
    • Intrari in Delta de Nord
    • Intrari in Delta de Sud
    • Intrari in Delta Centrala
    • Intrari in Delta de Vest
  • Iesiri din Delta
    • Iesiri pe Razelm
    • Iesiri pe Marea Neagra
  • Canale si Lacuri
    • Canale si Lacuri – Delta de Nord
    • Canale si Lacuri – Delta de Sud
    • Canale si Lacuri – Delta Centrala
    • Canale si Lacuri – Delta de Vest
  • Cotele apelor Dunarii
  • News
  • Acces auto in Delta Dunarii
  • Localitati in Delta Dunarii
  • Cazare in Delta Dunarii
  • Pasarile din Delta Dunarii
  • Poze din Delta Dunarii
  • Hidrologie “populara”
You are here: Home › › Canalul "zimtat" dintre Papadia Noua si Canalul Cranjala

Canalul "zimtat" dintre Papadia Noua si Canalul Cranjala

Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Toponimia canalelor si a lacurilor in Delta Dunarii – vechi si nou › Canalul "zimtat" dintre Papadia Noua si Canalul Cranjala

• This topic has 9 replies, 2 voices, and was last updated 12 years ago by PupezicaPupezica.
Log In Register Lost Password
Viewing 9 reply threads
  • Author
      PupezicaPupezica
      Keymaster
      Registered On: 29.04.2013
      Topics: 74
      Replies: 381

De la finele Canalului Arhipenco (care se infunda), singura cale de iesire este Canalul Papadia Noua spre NE, de unde se prinde spre E … “Canalul Zimtat”. Acesta iese (pe ape medii, chiar plaja inferioara – + 150 cm la Tulcea) in Canalul Cranjala, reprezentand o eleganta “ruta de retragere”.

Pentru a identifica “Canalul Zimtat”, puteti consulta Harta detaliata a Deltei Dunarii.

Din anumite surse, am inteles ca s-ar numi “Canalul Apicol”, in perioada lui Ceausescu fiind in zona o importanta baza apicola. Stie cineva denumirea, veche sau noua… a “Canalului Zimtat” ???

• 04.07.2014 at 12:50 PM #3642
      ciby
      Participant
      Registered On: 19.07.2013
      Topics: 1
      Replies: 27

In harta expusa, la sud de canalul “zimtat” este un canal pe care tu l-ai denumit “Papadia Noua”. Acela este canalul Apicol. Exact unde se afla cuvantul “Papadia” din denumire se afla complexul apicol.

In Google Earth se vede cladirea si sunt si cateva poze.

Cat despre canalul “Zimtat”, este un canal nou, cel putin iesirea acestuia in Cranjala.

Pe vremea cand nu exista digul ce astupa canalul Cranjala, intre canalul Apicol, de care am vorbit mai sus si lacul Fortuna, nu exista nicio alta iesire catre stanga, sau spre nord. Primul canal ce se putea accesa catre Papadia Noua era canalul Mitchina de undeva din vestul lacului.

Dupa astuparea canalului Cranjala, la vreo 2 ani, a aparut canalul ce vine din Lacul Rotund, traverseaza Centura si se termina in Cranjala. Apoi, cam la un an, a fost sapat si “Zimtatul”

Ca perioada ar fi dupa anul 2000. Cert este ca in acel an, am campat chiar pe grindul de langa canalul Apicol, vis a vis de canalul ce duce in centura si nu exista digul pe Cranjala.

Ca o paranteza: Intro sambata am plecat la o plimbare cu barca pe Sontea, traseul fiind pe Centura, spartura sapata de pescari ce da intrun canal paralel si apoi imediat in Sontea, undeva intre Fortuna si Mos Pituh. Barca, un Pescarus cu un motor de 6 cai, era incarcata cu 12 (doisprezece) persoane, mult prea mult pentru posibilitatile ei. Am fost nevoiti sa coboram 3 persoane pe Centura, la intersectia cu unul din canalele ce merg spre sud, al doilea daca nu ma insel. Eu, Fane Comisaru’ si Marian fiesu’. Am ramas la pescuit cu intentia de a ne recupera ceilalti la intoarcere. Dupa ce am terminat vinul, apa si le-am mai baut 2 litri de tuica unor tineri ce ne-au trecut canalul cu barca, ne-am hotarat sa plecam la corturi pe jos, prin ragalii. Doar eu si Fane, care isi uitase adidasii in barca! Ce-a patit prin rugii de mure in picioarele goale si ce mi-au auzit urechile mie, mai bine nu spun. Am ajuns la Cranjala si a trebuit sa-l trecem inot undeva mai in aval de actualul dig. Abia dupa ce am ajuns la corturi, am vazut ca erau niste pescari cu barca ce ne puteau trece dincolo.

Ca sa poti face legatura Bogdane, Fane Comisaru’ este socrul lui Costinel Bit, pe care l-ai cunoscut anul trecut.

• 09.07.2014 at 3:21 PM #3751
      PupezicaPupezica
      Keymaster
      ciby wrote:

In harta expusa, la sud de canalul “zimtat” este un canal pe care tu l-ai denumit “Papadia Noua”. Acela este canalul Apicol. Exact unde se afla cuvantul “Papadia” din denumire se afla complexul apicol.

In Google Earth se vede cladirea si sunt si cateva poze.

Cat despre canalul “Zimtat”, este un canal nou, cel putin iesirea acestuia in Cranjala.

Pe vremea cand nu exista digul ce astupa canalul Cranjala, intre canalul Apicol, de care am vorbit mai sus si lacul Fortuna, nu exista nicio alta iesire catre stanga, sau spre nord. Primul canal ce se putea accesa catre Papadia Noua era canalul Mitchina de undeva din vestul lacului.

Dupa astuparea canalului Cranjala, la vreo 2 ani, a aparut canalul ce vine din Lacul Rotund, traverseaza Centura si se termina in Cranjala. Apoi, cam la un an, a fost sapat si “Zimtatul”

Ca perioada ar fi dupa anul 2000. Cert este ca in acel an, am campat chiar pe grindul de langa canalul Apicol, vis a vis de canalul ce duce in centura si nu exista digul pe Cranjala.

Ca o paranteza: Intro sambata am plecat la o plimbare cu barca pe Sontea, traseul fiind pe Centura, spartura sapata de pescari ce da intrun canal paralel si apoi imediat in Sontea, undeva intre Fortuna si Mos Pituh. Barca, un Pescarus cu un motor de 6 cai, era incarcata cu 12 (doisprezece) persoane, mult prea mult pentru posibilitatile ei. Am fost nevoiti sa coboram 3 persoane pe Centura, la intersectia cu unul din canalele ce merg spre sud, al doilea daca nu ma insel. Eu, Fane Comisaru’ si Marian fiesu’. Am ramas la pescuit cu intentia de a ne recupera ceilalti la intoarcere. Dupa ce am terminat vinul, apa si le-am mai baut 2 litri de tuica unor tineri ce ne-au trecut canalul cu barca, ne-am hotarat sa plecam la corturi pe jos, prin ragalii. Doar eu si Fane, care isi uitase adidasii in barca! Ce-a patit prin rugii de mure in picioarele goale si ce mi-au auzit urechile mie, mai bine nu spun. Am ajuns la Cranjala si a trebuit sa-l trecem inot undeva mai in aval de actualul dig. Abia dupa ce am ajuns la corturi, am vazut ca erau niste pescari cu barca ce ne puteau trece dincolo.

Ca sa poti face legatura Bogdane, Fane Comisaru’ este socrul lui Costinel Bit, pe care l-ai cunoscut anul trecut.

Multumesc Ciby pentru intervenție. Voi corecta … Canalul Apicol pe harta, eu credeam ca este o prelungire a Papadiei, deoarece nu am găsit aceasta informație pe NICI O HARTA, deși am consultat destule, inclusiv cea a Domnului Profesor Gastescu (cea de la tine). Atunci se cheamă a am botezat un canal in Delta, al doilea după “Cocos fake” 🙂 . Așa sa-i rămână numele, după cum i-ai spus si tu: Canalul Zimtat.

Dacă tu sau altcineva ajungeti prin zona si întâlniti localnici, ar fi interesant de întrebat cum se numește in “limba locului”.

Acum legat de Apicol, ori nu se mai poate ieși către Cranjala, ori n-am știut eu. Înclin sa cred prima varianta, intru-cât am încercat de mai multe ori si n-am reușit.

• 09.07.2014 at 3:22 PM #3752
      ciby
      Participant

Saptamana viitoare o sa ajung si dupa cum se prevede cu pescuitul o sa trec zilnic pe acolo. Doar sa intreb ceva localnici, pe Nea Ilie ce are gradina langa intersectia cu Apicol. El trebuie sa stie.

Poate ne vedem in weekend-ul urmator pe la Maliuc!

Canalul Apicol a fost adancit in urma cu vreo 15 ani, dar de atunci si pana acum s-a colmatat la loc. Pe ape mari exista posibilitatea de a iesi din Arhipenco in Cranjala pe el, dar acum nu se mai poate.

Un bun prieten din Maliuc ne-a sunat sa-i cumparam un impeller pentru un Yamaha de 6 cai. Cand l-am intrebat ce-a patit ne-a spus ca l-a infundat cu bradis pe Apicol si ca “in viata mea nu mai trec pe acolo!”

Asa ca noi l-am evitat intotdeauna. Era mai aproape si mai atragatoare Fortuna.

• 09.07.2014 at 3:24 PM #3753
      PupezicaPupezica
      Keymaster
      ciby wrote:

Saptamana viitoare o sa ajung si dupa cum se prevede cu pescuitul o sa trec zilnic pe acolo. Doar sa intreb ceva localnici, pe Nea Ilie ce are gradina langa intersectia cu Apicol. El trebuie sa stie.

Poate ne vedem in weekend-ul urmator pe la Maliuc!

Canalul Apicol a fost adancit in urma cu vreo 15 ani, dar de atunci si pana acum s-a colmatat la loc. Pe ape mari exista posibilitatea de a iesi din Arhipenco in Cranjala pe el, dar acum nu se mai poate.

Un bun prieten din Maliuc ne-a sunat sa-i cumparam un impeller pentru un Yamaha de 6 cai. Cand l-am intrebat ce-a patit ne-a spus ca l-a infundat cu bradis pe Apicol si ca “in viata mea nu mai trec pe acolo!”

Asa ca noi l-am evitat intotdeauna. Era mai aproape si mai atragatoare Fortuna.

Foarte tare chestia cu saptamana viitoare. Sa vedem daca ajung prin Delta… Daca ajung, ne vedem sigur.

Legat de Apicol, eu am incercat de mai multe ori asta vara, pe cote enorme si n-am putut trece, venind dinspre Papadii. Invers n-am incercat. Repet, s-ar putea sa nu fi stiut eu pe unde… dar ma indoiesc !!!

• 09.07.2014 at 3:25 PM #3754
      ciby
      Participant

Poate incerci sezonul urmator din capatul dinspre Cranjala.

Dupa cum am spus, eu nu am fost niciodata pe el cu barca, am fost pe digul din stanga la o plimbare. Am prins si doua stiuci pe canalul din partea cealalta a digului, in doua ochiuri care nu aveau mai mult de 10 metri de au inceput sa ma ia la mistouri prietenii cu care eram, chipurile sa incerc si-n damigeana cand nu se prinde pestele in garla!

• 09.07.2014 at 3:28 PM #3756
      PupezicaPupezica
      Keymaster
      ciby wrote:

Poate incerci sezonul urmator din capatul dinspre Cranjala.

Dupa cum am spus, eu nu am fost niciodata pe el cu barca, am fost pe digul din stanga la o plimbare. Am prins si doua stiuci pe canalul din partea cealalta a digului, in doua ochiuri care nu aveau mai mult de 10 metri de au inceput sa ma ia la mistouri prietenii cu care eram, chipurile sa incerc si-n damigeana cand nu se prinde pestele in garla!

La chestiunea cu “stiuca”… achiesez si eu 🙂 …

Acum, ca sa vezi pna unde am ajuns eu pe Arhipenco, dar dupa cele spuse de tine intrasem deja in Apicol, uita-te aici (mai mult pe tura inregistrata de mine, Pilotul a avut necazuri cu telefonul) : Tura in Delta 07.06.2013 – O plimbare prin Delta de Vest (Canalul Arhipenco si Lacul Alb) si o vizita in “Tara Starcilor Galbeni” de pe Obretinciuc

Cota apelor Dunarii la Tulcea era de + 267 cm… deci ape medii, plaja superioara.

Am mai fost pe-acolo cel putin inca o data, dar momentan nu gasesc tura. Tot in tura mai sus mentionata vezi si iesirea pe Canalul Zimtat in Cranjala.

• 09.07.2014 at 3:30 PM #3757
      ciby
      Participant

Iata o poza din Panoramio, postata de Racul Albastru cu intrarea in canalul Apicol din Cranjala.

De remarcat salcia aplecata de pe malul drept!

• 09.07.2014 at 3:32 PM #3758
      ciby
      Participant

Ca tot discutam de canalul Apicol, iata ce-am gasit pe GDD :

Chiar aici in Tura in Delta 15.12.2013 – Premiera in Delta pe ape reci, cu gheata… , la pag. 19…

Si barca din dreapta, la cateva poze mai incolo, este barca cu care am mers prima data pe Fortuna. Iar in una din poze, se vede si bicicleta lui Nea Ilie si intrarea in gradina unde l-am cunoscut pe Naita!

• 30.07.2014 at 4:58 PM #3840
      PupezicaPupezica
      Keymaster

Test 30.07.2014

• Author
Viewing 9 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.
Log In

− two = 8

Pupezica Vesela

Pupezica Vesela

Despre… Pupezica

Pupezica a luat nastere, ca si proiect, in anul 2011. A inceput ca o distractie, distractie care, pana la urma a devenit pasiune... Pasiunea de a strabate Delta Dunarii, apa cu apa, canal cu canal si lac dupa lac... traind, vazand si intelegand toate frumusetile acestui taram de vis. Acum, din experienta acumulata, Pupezica le impartaseste si altora...

CATEGORII

POSTURI RECENTE

• Tura in Delta Dunarii 2018.04.06 – Colonia Trofilca 06.04.2018
  • Tura in Delta Dunarii 2017.12.03 – Z4 – De la Sulina la Tulcea 03.12.2017
  • Tura cu masina in Delta Dunarii 2017.12.02 – Z3 – Digul Cordon Litoral 02.12.2017
  • Tura in Delta 2017.12.02 – Z3 – Rasaritul Noros pe Plaja din Sulina 1 si Digul Cordon Litoral 02.12.2017
  • Tura in Delta Dunarii 2017.11.30 – Z1 – De la Tulcea la Sulina 30.11.2017

TURE IN DELTA

• Tura in Delta Dunarii 2018.04.06 – Colonia Trofilca (06.04.2018)
  • Tura in Delta Dunarii 2017.12.03 – Z4 – De la Sulina la Tulcea (03.12.2017)
  • Tura cu masina in Delta Dunarii 2017.12.02 – Z3 – Digul Cordon Litoral (02.12.2017)
  • Tura in Delta 2017.12.02 – Z3 – Rasaritul Noros pe Plaja din Sulina 1 si Digul Cordon Litoral (02.12.2017)
  • Tura in Delta Dunarii 2017.11.30 – Z1 – De la Tulcea la Sulina (30.11.2017)

Arhiva Ture in Delta

Calendarul Turelor in Delta

July 2026
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« Apr    

Posturi si Pagini updatate din Ghidul Deltei Dunarii

• Cotele apelor Dunarii la Tulcea on 7th January'20
  • Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! on 7th January'20
  • Tura in Delta Dunarii 2018.04.06 - Colonia Trofilca on 6th January'19
  • Tura in Delta Dunarii 2017.12.03 - Z4 - De la Sulina la Tulcea on 7th January'18
  • Tura in Delta Dunarii 2017.11.30 - Z1 - De la Tulcea la Sulina on 7th January'18

Ghidul Deltei Dunarii

Ghidul Deltei Dunarii

Vanatorul si Pescarul

Vanatorul si Pescarul

Forum GDD

Forum GDD

LEGENDELE DOBROGEI

LEGENDELE DOBROGEI

Razim-Sinoe

Razim-Sinoe

Capcompas

Capcompas