Canalul Dranov
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Canalul Dranov
- This topic has 5 replies, 2 voices, and was last updated 9 years, 11 months ago by
catalora.
-
AuthorPosts
-
-
31.08.2016 at 4:55 PM #6995
Colegul nostru Catalora, cititor al GDD, ne ridica urmatoarea problema intr-o postare facuta in “comments” aferenta paginii de pe GDD numita “Delta de Sud – Intrarea 8 – Canalul Dranov (N)” :
Salut Pupezico,
Au trecut 3 ani de la ultimul post referitor la canalul Dranov. S-a schimbat ceva in adancimea canalului intre SG si “Cocos fake” ?
La inceput de octombrie as vrea sa merg din Dunavatul de jos pana in zona Rosu, si m-am gandit sa trec pe Dunavat, “Cocos fake”, Dranov pana pe Dunare apoi sa intru pe Erenciuc si de acolo pe Mocansca pana la destinatie. Vom avea doua barci mici de fibra(inchiriate din Dunavat) cu motoare de 4 si 10 cai.
Vezi alte impedimente la acest traseu, exceptand marimea( micimea ) unuia dintre motoare ?
Merci anticipat
-
31.08.2016 at 5:41 PM #6996
Salut Catalora,
Am apelat la aceasta modalitate de a raspunde deoarece am considerat ca in acest fel “informatia” despre Delta, postata de mine sau de catre altii, este mai bine “consolidata” pe Forum GDD decat in “comments”.
Acum raspund pe puncte :
1. Din Dunavatu de Jos iesirea / iesirile (2 la numar, dintre care cel putin una am inteles ca este “bine” colmatata) te arunca pe Canalul Lipovenilor. Nu am parcurs niciodata aceste iesiri.
2. Canalul Lipovenilor urmat spre vest te va scoate fara probleme pe marele Canal Dunavat.
3. Canalul Dunavat urmat catre sud-vest te va conduce fara probleme la intersectia cu Canalul Cocos “fake”. Este primul canal intalnit pe mana stanga (est, malul estic al Canalului Dunavat). Intrarea pe Canalul Cocos “fake” este clar conturata iar pe canal adancimea apei este de cca 1.5 – 2.0 m.
4. Canalul Cocos “fake” urmat spre sud-est te va conduce fara probleme pe Canalul Dranov. Desi pe Harta OSM aferenta aplicatiei ViewRanger, Canalul Cocos “fake” ar “intersecta” Canalul Mustaca, informatia este falsa. In dreptul presupusei intersectii sunt maluri ferme de pamant.
5. Canalul Dranov urmat catre nord-est te va conduce catre Dunare, dar cu probleme. Sectiunea terminala impadurita a Canalului Dranov catre iesirea pe Dunare este deosebit de dificil de parcurs pe ape mici din cauza adancimii scazute a apei (sub 0.50 m). Aceste date le am de cel putin 2 ani. De atunci nu am mai parcurs aceasta sectiune.
6. Detalii :
(6.1). De la Intersectia cu Canalul Cocos “fake”, Canalul Dranov urmat spre nord-est (catre Dunare) nu pune probleme deosebite pe o lungime de cca 2.0 Km. Adancimea apei este buna iar latimea canalului este de cca 10 – 15 m.
(6.2). Dupa acesti 2.0 Km urmeaza cca 3.25 Km pana la iesirea pe Dunare, zona in care Dranovul este puternic colmatat. Nu recomand parcurgerea acestei sectiuni “terminale” in conditii de ape mici nici macar cu ambarcatiuni de dimensiuni reduse.
7. Sincer, nu inteleg acest “ocol” din Dunavatu de Jos catre Canalul Erenciuc deoarece, iertata sa-mi fie opinia, nici pe Canalul Dunavat si nici pe Canalul Dranov nu prea este nimic de vazut.
8. Asa cum am mai spus, informatiile mele sunt vechi de cel putin 2 ani. In prezent in Delta se desfasoara o campanie masiva de decolmatare / defrisare asa ca si Canalul Dranov cu malurile sale impadurite s-ar putea sa fi cazut prada dragelor. Cei din Dunavatu de Jos ar trebui sa stie mai bine “noutatile” 🙂 .
9. Una dintre turele in care am parcurs aceasta sectiune colmatata a Canalului Dranov (in fapt o “Integrala Dranov” de la sud la nord, dinspre Razelm spre Dunare) a fost Tura in Delta 04.08.2013 – “Demonii” din sufletul Pilotului : Razelmul pe valuri …. Sunt “ceva descrieri” aferente turei …
-
31.08.2016 at 5:45 PM #6997
Tratez separat “partea finala” a postului tau intru-cat “pana la destinatie” (n.a. Lacul Rosu) mai ai o problema MARE : trecerea de pe Lacul Puiu pe Lacul Rosu, Tabara.
Trecerea este blocata de plaur, Exista un canalus, situat pe mana stanga (nord) in sensul tau de mers care strabate plaurul, insa pe ape mici (cote foarte scazute ale Dunarii), ma tem ca este foarte dificil.
-
02.09.2016 at 11:16 AM #7003
multumesc pupezico, informatiile sunt foarte interesante si importante. despre plaurul de pe canalul cu tabara stiam ca a disparut anul trecut, sau ca macar a fost taiata o bucata din el. se pare ca pana la mine au ajuns informatiile gresit. pe care parte a canalului este plaurul? spre rosu sau spre puiu? sincer ar trebui sa-ti spun ca ideea de a ajunge acolo este pt a putea gasi un loc de a aseza un cort pentru o noapte sau doua. nu prea stiu multe zone care ar putea oferii un loc de dormit si un loc de o mica distractie la rapitor. daca ai vreo idee este asteptata cu nerabdare.
urmatoarea intrebare poti sa o muti unde crezi ca i este locul 🙂
am un etap 22 cu chila retractabila. ce sanse ar avea barca asta sa vada si ea delta, si oare pe unde si in ce sezon? -
02.09.2016 at 1:24 PM #7004
Salut Catalora, credeam ca nu te mai intereseaza informatiile dupa tacerea ta 🙂 .
(1). Situatia cu Dranovul este chiar mai dramatica decat am povestit. Am mai facut sapaturi si un prieten, contributor si el pe Forum GDD, a fost pe Dranov zilele trecute. La Intrarea din Dunare s-a format prag (0.70 m adancime), apoi dupa ce treci de colibele pescarilor si de Canalul de Centura incepe cu adevarat problema : apa de 0.30 – 0.40 m !!! “Problema” dureaza cca 1.15 – 1.50 Km, adica destul de mult, cum am spus, pe toata lungimea padurii.
(2). Venind de la vest la est, din Puiu inspre Rosu, plaurul este inainte de canalul cu Tabara. Canalusul de trecere este pe mana stanga cum vii din directia mentionata. Este scurt dar putin adanc si din cate imi aduc aminte, are si un cot unde manevrarea barcii este dificila. Atentie mare.
(3). Asa cum se stie, eu nu sunt pescar inrait. Mai arunc si eu lingurita in apa, dar rar. In al doilea rand, eu nu dorm cu cortul. Dorm pe barca sau la pensiuni, asa ca nu am ochiul format si setat pe cautarea locurilor propice de dormit / campat. Dar …
La intrarea dinspre Puiu inspre Rosu, in toata zona canalului, pana in plaur, este numai stuf, cel putin asa cred. Iar pe Canalul Puiu – Rosu, dupa plaur, la Tabara, unde malurile sunt ferme si impadurite, nu ai voie sa campezi, nici sa acostezi, deoarece este “proprietate privata”.
Fara a te indemna catre o “aventura” care poate deveni neplacuta deoarece spui ca nu cunosti alte zone din Delta, te-as indruma catre Sontea, estul Deltei de Vest si Delta de Nord. Ai unde sa campezi, in Gura la Baclanestii Mari se zice ca este marlita, pe Sontea am vazut destui stiucari. In plus … ai apa, ceea ce este destul de important.
Ai grija : campatul in Delta este strict interzis !
(4). Cat “calca” Etap 22 ? Vrei sa vezi Delta cu catargul ridicat ? Acestea ar fi primele doua intrebari esentiale.
Toate bune,
Pupezica
-
02.09.2016 at 1:56 PM #7005
salut din nou. delta am batut-o destul de mult dar in ultimii ani nu reusesc sa ajung decat odata la 2 ani. de obicei stateam in zona matita venind de la chilia veche. nici eu nu sunt pescar inrait dar daca si asa ne am propus sa face 150 de km in 5 6 zile ar trebui sa bagam si o lingura in apa. vom fi cu 2 barci si pentru ca una are motor de 5 cai nu putem sa ne deplasam zilnic de la vreo pensiune pana in locuri mai putin batute si seara sa ne intoarcem la pensiune. am fi prea mult in civilizatie. Sontea e prea aglomerata . si referitor la ultima intrebare, sigur mi ar place sa vad o bucata de delta la umbra velei ridicate. stiu ca multe lacuri au apa mica si ca in perioada de vegetatie va fi imposibil. dar cine stie, poate , poate 🙂
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.