Reply To: Tura pe ape mici- Dunavatul de jos-Chilia Veche si retur
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Dezbateri privind anumite sectoare ale Deltei Dunarii › Tura pe ape mici- Dunavatul de jos-Chilia Veche si retur › Reply To: Tura pe ape mici- Dunavatul de jos-Chilia Veche si retur
Salutare Pingu. Bravo, faina tura !!!
Foarte interesante datele culese de tine. Delta pe ape mici pune intr-adevar probleme serioase. Am insa cateva chestiuni de adaugat / comentat / intrebat 🙂
1. O alternativa pentru lasarea barcii la apa, mult mai buna in opinia mea decat la Murighiol, este in Mahmudia. Desi nici aici rampa nu este construita corespunzator iar spatiul de manevra este destul de limitat.
2. In Dunavat nu am dat barca la apa niciodata, asa ca nu stiu cum este. Mai mult, nu am fost in Dunavat decat pe sosea, asa ca nu stiu legatura / legaturile pe apa. Stiu insa de la un prieten bun si serios (Tibi) ca el recomanda accesul in Dunavat pe ape mici pe Lacul Barcaz.
3. Despre traseu si denumiri :
Dunavatul de Jos- Canalul Lipovenilor – Canalul Dranov – Bratul Sf. Gheorghe – Canalul Uzlina – Lacul Isaacul Mic – Lacul Isaac- Canalul Isaac- Litcov- Canalul Caraorman – Bratul Sulina – Dunarea Veche – Mila 23 – Canalul Visina – Canalul Stipoc (retur) – Canalul Eracle – Garla lui Iacob – Canalul Iacob – Canalul Stipoc – Centura Veche a Chiliei – Chilia Veche
a). Nu inteleg cum ai iesit de pe Canalul Lipovenilor pe Canalul Dranov. Cred ca s-a strecurat o eroare 🙂 si este vb de marele Canal Dunavat.
NOTA : Legat de iesirea pe Dunare de pe Canalul Dranov, pe ultima portiune a canalului (cea impadurita), apa este extrem de mica (0.5 m pe asemenea cote).
b). Lacul Isaacul Mic – banuiesc ca te referi la Lacul Uzlina. Personal, nu am gasit pe nici o harta, incepand cu Harta Militara Ruseasca 1:25.000 din 1963, aceasta denumire. Mai mult, fiind interesat de toponimia Deltei, intreb : ai intalnit vreundeva aceasta denumire ? Iarasi, pe toate hartile, atat in romana cat si in rusa, Lacul Isac era ortografiat cu un singur “a”, cu varianta “Isacova”. Iarasi intreb, ai intalnit undeva aceasta denumire ortografiata cu “aa” ?
c). Varianta cea mai sigura pe ape mici de iesire de pe Litcov spre Bratul Sulina este pe Canalul Ceamurlia, pe prima ramura intalnita in cale in sensul tau de mers (de la vest la est) a “Y”-ului de pe Ceamurlia. Canalul Ceamurlia are apa indiferent de cata apelor Dunarii de la Tulcea (cca 2.0 m). Alegand aceasta varianta scuteai niste benzina 🙂 .
d.) Legat de “zona” Mila 23… Mergand amonte spre Mila 23, catre vest, ai pe mana dreapta 3 intrari pana la intrarea pe Garla Sontea Veche :
Intrarea 22 – Canalul Virsana (sau Visina)
Intrarea 23 – Canalul Catavaia
Pe care dintre ele ai intrat prima data, inainte de a face retour ? La cum descrii traseul, eu presupun ca ai intrat pe Intrarea 23 – Canalul Catavaia care te-a scos direct pe Stipoc. Daca ai fi intrat pe Intrarea 22 – Canalul Virsina (Visina), ai fi dat de un ghiol (Ghiolul Virsina) cu apa fff mica si nu prea cred ca-l puteai trece sa ajungi pe Stipoc.
NOTA : Am reusit de mai multe ori, ce-i drept mai de mult si pe ape mari ( + 364 cm, cota apelor Dunarii masurata in Portul Tulcea), trecerea din Delta de Vest in Delta de Nord prin Japse. Traseul urmat poate fi vizualizat aici :
Tura in Delta 04.05.2013 – Mega-tura: Trecerea din Delta de Nord in Delta de Vest prin japste
In aceeasi tura se vede si incercarea de a parcurge de la est spre vest Stipocul si zona / punctul in care acesta este blocat “iremediabil” 🙂 . Dupa cum se vede , punctul in care Stipocul este blocat se afla LA EST de intersectia cu Canalul Catavaia, insa zona dintre Canalul Virsina (Visina) la vest si Centura Estica a Chiliei la est se putea / se poate parcurge.
Cred / sper ca aceasta “zona” ar merita detaliata.
e). Canalul Iacob – iarasi o problema de toponimie. Eu nu am intalnit nicaieri aceasta denumire. Daca are “fundament”, te rog sa detaliezi. Este vb despre Canalul de Legatura dintre Garla lui Iacob si Stipoc (la nord).
f). Iar toponimia, bat-o-ar vina 🙂 : Centura Veche a Chiliei. Este drept, eu am “inventat” denumirea “Centura Vestica a Chiliei”, spre a se deosebi de Centura Estica a Chiliei. Prima este denumita de localnici “Canalul Pardina”, in amintirea “the good old times”, cand Canalul Pardina traversa de la est la vest Polderul Pardina devenit azi agricol Centura Vestica a Chiliei inconjoara Campurile Chiliei spre est si este denumita de localnici “Canalul Magistral”.
Despre care este vb ? pe care “Centura” ai mers ? Eu zic ca ai mers pe Centura Vestica a Chiliei, alias Canalul Pardina. Treaba cu “sicanele” este perfect normala intru-cat canalul are padure numai pe mana stanga (vest) pe sensul tau de mers.
Inca o data, BRAVO. Pe langa faptul ca ai furnizat / contribuit cu date importante ACTUALE, ai facut o TURA FAINA.