Reply To: Traseu Murighiol – Belciug
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Traseu Murighiol – Belciug › Reply To: Traseu Murighiol – Belciug
Salut Gheorghe,
Sunt impresionat de initiativa ta : scufundari pe Lacul Belciug !!!
In conditiile in care tinem legatura, date concrete “la zi” despre starea Canalului Crasnicol iti pot afla eu in momentul in care organizezi o noua expeditie. Din cele povestite de tine, nu vei putea parcurge Crasnicolul prea curand.
Mai mult, cu o barca mare, vei putea face acest lucru numai pe ape mari (cota apelor Dunarii la Tulcea sa fie mai mare de + 300 cm). Acest lucru se intampla in general primavara, in lunile martie, aprilie, mai, dar nu este o regula batuta-n cuie. Marele Fluviu si Delta au viata lor proprie iar “apa” are intotdeauna ultimul cuvant.
In conditiile in care accepti insotitori, ca sa nu spun ghizi 🙂 in expeditia ta, ma ofer voluntar intru-cat cunosc bine zona si am si eu niste “interese” legate de Lacul Belciug.
Aceste interese sunt legate de cunoasterea unor adevaruri stiintific sau relativ stiintific documentate.
Despre Lacul Belciug circula niste “legende” extraordinare, neverificate si necertificate in nici un fel de nimeni. Este un fel de “folclor” al lacului. Date despre acest lac sunt putine, fie chiar si printre cunoscatori.
Legenda 1 : Lacul Belciug are gropi / zone ale caror adancime depaseste 35 m. Personal am intalnit un pescar care se jura ca a masurat “cu ata si piatra” si dupa 37 m nu a atins fundul lacului.
Legenda 2 : Lacul Belciug este in fapt un sector al unui fost Brat al Dunarii. Desi am cautat, nu am gasit nici o informatie in acest sens (relatare credibila, harta, inscris, etc.).
Legenda 3 : Pe fundul Lacului Belciug zace o epava a unei corabii de razboi turcesti. Pesemne epava este din secolele XIV – XVII. Iarasi, nici o informatie.
Legenda 4 : Pe Lacul Belciug s-au mai facut scufundari. Scafandrii erau “norvegieni”, rude bune cu “cercetatorii englezi” 🙂 care-si dau cu parerea despre orice. Legenda spune ca au gasit pe fundul lacului ceva atat de infricosator (unii spun “monstrii acvatici”, pesemne somni de dimensiuni extraordinare) incat de-abia au iesit la suprafata si nu au vrut sa vorbeasca nimic despre descoperirea lor.
Legenda 5 : Aceasta “legenda” a fost partial verificata de mine. Lacul Belciug comunica in trecut (anii ’80) cu Dunarea. Intr-adevar, dinspre Dunare este un canal destul de lung care pare sa fi comunicat in trecut cu Lacul Belciug. Aceasta “teorie” schimba total datele problemei asupra conservarii faunei si florei pe Lacul Belciug.
Daca esti de acord, ma intereseaza o colaborare complet “free” in vederea elucidarii unor mistere cu privire la Delta Dunarii. in cazul nostru despre Lacul Belciuc.
Cu respect pentru initiativa ta,
Toate bune,
Pupezica