Reply To: Canalul Dranov
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Canalul Dranov › Reply To: Canalul Dranov
Salut Catalora,
Am apelat la aceasta modalitate de a raspunde deoarece am considerat ca in acest fel “informatia” despre Delta, postata de mine sau de catre altii, este mai bine “consolidata” pe Forum GDD decat in “comments”.
Acum raspund pe puncte :
1. Din Dunavatu de Jos iesirea / iesirile (2 la numar, dintre care cel putin una am inteles ca este “bine” colmatata) te arunca pe Canalul Lipovenilor. Nu am parcurs niciodata aceste iesiri.
2. Canalul Lipovenilor urmat spre vest te va scoate fara probleme pe marele Canal Dunavat.
3. Canalul Dunavat urmat catre sud-vest te va conduce fara probleme la intersectia cu Canalul Cocos “fake”. Este primul canal intalnit pe mana stanga (est, malul estic al Canalului Dunavat). Intrarea pe Canalul Cocos “fake” este clar conturata iar pe canal adancimea apei este de cca 1.5 – 2.0 m.
4. Canalul Cocos “fake” urmat spre sud-est te va conduce fara probleme pe Canalul Dranov. Desi pe Harta OSM aferenta aplicatiei ViewRanger, Canalul Cocos “fake” ar “intersecta” Canalul Mustaca, informatia este falsa. In dreptul presupusei intersectii sunt maluri ferme de pamant.
5. Canalul Dranov urmat catre nord-est te va conduce catre Dunare, dar cu probleme. Sectiunea terminala impadurita a Canalului Dranov catre iesirea pe Dunare este deosebit de dificil de parcurs pe ape mici din cauza adancimii scazute a apei (sub 0.50 m). Aceste date le am de cel putin 2 ani. De atunci nu am mai parcurs aceasta sectiune.
6. Detalii :
(6.1). De la Intersectia cu Canalul Cocos “fake”, Canalul Dranov urmat spre nord-est (catre Dunare) nu pune probleme deosebite pe o lungime de cca 2.0 Km. Adancimea apei este buna iar latimea canalului este de cca 10 – 15 m.
(6.2). Dupa acesti 2.0 Km urmeaza cca 3.25 Km pana la iesirea pe Dunare, zona in care Dranovul este puternic colmatat. Nu recomand parcurgerea acestei sectiuni “terminale” in conditii de ape mici nici macar cu ambarcatiuni de dimensiuni reduse.
7. Sincer, nu inteleg acest “ocol” din Dunavatu de Jos catre Canalul Erenciuc deoarece, iertata sa-mi fie opinia, nici pe Canalul Dunavat si nici pe Canalul Dranov nu prea este nimic de vazut.
8. Asa cum am mai spus, informatiile mele sunt vechi de cel putin 2 ani. In prezent in Delta se desfasoara o campanie masiva de decolmatare / defrisare asa ca si Canalul Dranov cu malurile sale impadurite s-ar putea sa fi cazut prada dragelor. Cei din Dunavatu de Jos ar trebui sa stie mai bine “noutatile” 🙂 .
9. Una dintre turele in care am parcurs aceasta sectiune colmatata a Canalului Dranov (in fapt o “Integrala Dranov” de la sud la nord, dinspre Razelm spre Dunare) a fost Tura in Delta 04.08.2013 – “Demonii” din sufletul Pilotului : Razelmul pe valuri …. Sunt “ceva descrieri” aferente turei …