Reply To: Canalul Magistral din Delta Centrala
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Canalul Magistral din Delta Centrala › Reply To: Canalul Magistral din Delta Centrala
Buna seara,
Multumesc pentru sfaturi dl.Alex1958.
Aveti dreptate pentru prins peste sa fii in zone greu accesibile. Cat mai departe de un acces facil cu barca sau masina. Doar asa mai prinzi ceva.
DACA PUTETI DA CATEVA EXEMPLE VA MULTUMESC ANTICIPAT.
Eu va prezint cateva exemple neplacute care confirma cele spuse de dvs.:
1) Vara, Chilia, insula Ostrov, cantonul pentru paza digului de catre Apele Romane, in Nordul insulei. Singura momeala RAME. Probabil pestii din zona mancau alceva. In 5 zile 2 pers.au prins un singur pestisor de 12 cm. Am mancat peste la greu de la cantonul Apelor Romane. Exact in acelasi loc ing.de la cherhana Chilia prindea pe noapte 30 – 40 kg DAR avea alte momeli. Pentru ce sa platesc oamenilor lui Raduta. Nu dau cu scule profesionale ca sa prind ceva si nici nu fac evaziune fiscala ca sa cumpar pentru nadire 150 – 200 kg de nada pentru 3 zile de pescuit (vezi youtube si nade de peste 30 – 40 lei/kg ale patronilor de magazine cu scule de pescuit => promovare marfa) si sa prind vreo 5 – 10 pesti. Mai bine cumpar de la magazin.
2) Gura Portitei, in incinta zonei imprejmuite / turistice. Doua persoane in 5 zile prins doi pesti (rosioare cca.10-15 cm). Aflat de la Politia de Frontiera, peste nu e in apa, au fost folosite chimicale pentru indepartarea tantarilor ca sa nu deranjeze turistii veniti la plaja.
3) Daca tot ati amintit de braconieri revin la punctul doi de mai sus. Legea nu e pentru toti doar pentru prosti. Gura Portitei, zona de aterizare a elicopterelor. Elicopter mare, culoare alb cu bleu, descarca ofiteri din aviatia militara a Ro. Mai multe zboruri, adus peste 30 – 40 persoane. Aceiasi zona, elicopter mic, culoare alb cu bleu, cara ofiteri dus – intors la Periteasca. Seara fiecare venea in carca cu 1/2 – 3/4 sac din plastic plin cu peste. Toti cei intrebati au relatat ca pestele e prins de ei (de toate soiurile).
Intr-o zi unul din ei aparent si-a facut mila de noi (in realitate si-a batut joc) ne-a dat cele mai frumoase rame rosii pe care le-am vazut in viata mea indicand un loc de pescuit la Sud de Gura Portitei doar sa nu mergem cu jeepul statiunii sau cu alceva in rezervatia Gura Portitei – Periteasca (rezervatie = acces interzis). Locul indicat pentru un pescuit deosebit avea apa salmastra deci fara sanse de a prinde peste.
Ma intreb si acuma astia au platit macar cherosenul elicopterelor statului Ro. ?
Referitor la 100 % eu am scris despre pierderea locurilor de munca din Caraorman (nu cunosc datele tehnice ale fabricii) sau in general in DD. Tineretul local a depopulat satele din delta cautand locuri de munca prin alte zone. O parte din populatie a fost inlocuita de altii (in special din Ardeal) care au facut pensiuni sau au crescut oi / vaci in zona. Astfel au spalat banii negri sau au facut branza asazisa de Sibiu (80%) in polderul Stipoc. Multi localnici si-au pierdut micile terenuri agricole neputand concura la spagi cu noii rechini. Incetul cu incetul DD a devenit un loc EXTREM de scump. Este zona turistica cea mai scumpa din Ro.nu se mai satura cat cer daca indraznesti sa vii pe la ei. Multe locuri turistice din vestul Europei au preturi MODESTE fata de cat se cere in DD sau Mamaia in August e modesta fata de DD.
O seara placuta si multa sanatate.