Reply To: Canalul Magistral din Delta Centrala
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Canalul Magistral din Delta Centrala › Reply To: Canalul Magistral din Delta Centrala
Salut,
Nu cred ca trebuie sa regretam nici un moment ca Fabrica de Prelucrarea a Nisipurilor Cuartoase de la Caraorman n-a apucat sa “produca”. Tehnologia se baza pe spalare cu medii dense ceea ce implica solutii de bentonita stabilizate cu soda caustica. In conditiile in care prin nisipul ala se scurge orice nu mai ramanea solz de peste de acolo spre mare, daca apuca sa functioneze.
Trebuie sa regretam uriasele resurse ingropate in acest proiect. Numai saparea canalului Caraorman a costat vreo 7 miliarde in bani dinainte de 1989.
Eu am ajuns prima data pe acolo in 1985 si santierul era foarte activ dar deja cred ca se realiza la nivelul “iubitilor conducatori” ca palaria e prea mare.
Apropo de topic, nici in anii dinainte de 1990 nu se putea parcurge Canalul Magistral. Dinspre Caraorman toti o faceau la dreapta (vest) spre Perivolovca. Pe vremea aia se folosea ruta ca sa eviti datul la rame contra curentului pe Litcov si Perivolovca, ca nu prea erau motoare….
Am incercat in 2014 sa strapung dinspre Chiril spre Suez cu un Lotus cu 25 CP dar ne-am impotmolit dupa ce am parcurs vreo 500m. Dunarea avea 142 cm la Tulcea.
Asa ca sustin 100% raspunsul lui Pupezica pentru D-l Sumila.
Pentru dansul imi permit un sfat: ca sa aveti sanse sa prindeti peste departati-va de rutele unde se ajunge usor (in special cu masina!) dar si cu barca. Canalul Sf Gheorghe este foarte promitator in aval de Dunavat, de la Erenciuc la vale… dar atentie la braconieri!
Sansa lui Raduta la Chilia este ca zona este pazita de Politia de Frontiera fiind granite UE, sunt camera si detectoare peste tot si “electricienii” se tem!