Reply To: Zona C. Vatafu-Imputita, Lacurile Vatafu (Bijan), Lumina si Puiu
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Dezbateri privind anumite sectoare ale Deltei Dunarii › Zona C. Vatafu-Imputita, Lacurile Vatafu (Bijan), Lumina si Puiu › Reply To: Zona C. Vatafu-Imputita, Lacurile Vatafu (Bijan), Lumina si Puiu
Salut Alex,
Am citit cu atentie tot ceea ce ai scris.
1. Nu stiam (si nici nu am observat, fiind mult prea “setat” pe traseul pe care vroiam sa-l fac) de “crucea” de pe Vatafu-Imputita, de la intersectia Garlei Vatafu care “vine” din Bratul Sulina cu Garla Vatafu-Imputita.
2. Nu stiam ca respectiva “cruce” tinuta pe drept-inainte, in continuarea Garlei Vatafu, este o posibila cale catre Lacul Lumina.
3. Informatia cum ca accesul in Lacul Lumina din Lacul Bijan (Vatafu) o aveam de la un pescar cu care discutasem in tura trecuta (Ruinele de la Caraorman). Reproduc cat de cat exact ceea ce mi-a spus pescarul :
Cum vii (n. r. dinspre V, dinspre Caraorman) pe Vatafu-Imputita si intri in Lacul Bijan, o tii drept, nu faci nici stanga, nici dreapta. Dupa ce traversezi Bijanul, se lasa pe dreapta (n. r. spre sud) un canalus de stuf, lat cat barca, care te va conduce in Lacul Lumina.
Tot de la acest pescar am informatia cum ca trecerea din Puiulet in Lumina este blocata complet de plauri, insa n-am verificat personal “informatia” 🙂 .
4. Asa cum ai dedus sau ai vazut pe harta turei, eu am venit din Bratul Sulina, am intrat pe Garla Vatafu spre S si la “crucea” cu Vatafu-Imputita am facut dreapta (V) pentru a intra in Lacul Bijan. Cum am intrat in Lacul Bijan, am ocolit un mare plaur si m-am lasat spre sud. Exact asa cum imi spusese pescarul, am dibuit un canalus de stuf destul de curat care m-a scos fara mari probleme in Lacul Lumina.
Daca te vei uita pe turele atasate, vei vedea ca accesul dinspre E in Lacul Bijan venind pe Garla Vatafu-Imputita nu mai este posibil pe drept-inainte, trebuie sa prinzi un fir de “apa curata” care te ocoleste un pic spre N pt. a intra in Bijan.
In principiu, trecerea din Lacul Bijan in Lacul Lumina nu pune probleme deosebite, in afara celor de orientare. Canalusul de stuf este perfect curat, trebuie sa tii numai “apa buna”. Mai mult, fata de ceea ce se vede pe Google Earth, traseul canalusului de stuf din Bijan in Lumina s-a modificat in sectiunea sudica, lasandu-se un pic spre E, din cauza actiunii plaurilor.
Si inca ceva, daca as fi fost atentionat inainte de tura despre pericolul de a ramane prizonier pe Lacul Lumina, as fi fost MULT mai precaut 🙂 .
5. Trecerea spre S din Lacul Lumina in Lacul Puiu a fost extrem de dificila. Ceea ce nu-mi aduc aminte in acest moment, dar voi verifica in galeria de poze, este daca blocajul acestei treceri se afla in sectiunea nordica (la iesirea din Lacul Lumina) sau in sectiunea sudica (la intrarea in Lacul Puiu).
Ce pot sa spun in acest moment este ca m-am invartit ceva in sudul Lacului Lumina pana sa gasesc aceasta trecere, asa cum se vede si din “urma” GPS. La un moment dat am dibuit un firicel de apa care brazda stuful. Inclin sa cred totusi ca blocajul cu plaur l-am intalnit chiar la intrarea pe canalus.
Cum am trecut ??? La motor, pana m-am suit complet pe plaur (barca nu mai plutea), apoi la ghiondir, dar cu eforturi fff mari. De remarcat insa este ca A FOST UN SINGUR OBSTACOL MAJOR (acest plaur de care vorbeam), in rest trecerea dintre Lacul Lumina (N) si Lacul Puiu (S) este curata, ramanand problemele de orientare.
Dupa parerea mea (insa nu pot baga mana in foc), din cele 2 -3 “posibile” treceri intre Lacul Lumina si Lacul Puiu “figurate” pe OSM si chiar pe Harta Detaliata a Deltei Dunarii, numai una mai este “accesibila”, cea parcursa de mine.
6. Ceva date mai “seci” 🙂 insa exacte despre Lacul Lumina, plus poze, se gasesc aici : Delta Centrala – Lacul Lumina .
Zona ansamblului de lacuri Bijan – Lumina – Puiu este foarte putin cunoscuta si merita documentata temeinic. Ma refer la faptul ca in zona exista o multime de japse adiacente despre care nu se stie mai nimic (Lacul Porcului, Lacul Porculet, Lacul Potcoava, etc.)
7. Prietenul cu care eram in barca atunci cand ne-am intalnit “La Geamanduri” nu este Pilotul 🙂 . Daca-l vedeai pe adevaratul Pilot, te speriai cat de solid este 🙂 !!!