Reply To: Zona C. Vatafu-Imputita, Lacurile Vatafu (Bijan), Lumina si Puiu
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Dezbateri privind anumite sectoare ale Deltei Dunarii › Zona C. Vatafu-Imputita, Lacurile Vatafu (Bijan), Lumina si Puiu › Reply To: Zona C. Vatafu-Imputita, Lacurile Vatafu (Bijan), Lumina si Puiu
Pupezico,
S-o luam sistematic.
1.Din Bratul Sulina, cand intri pe canalul de la Mila 7 spre S-SE ajungi la intersectia cu Vatafu -Imputita- este si un foisor acolo, un pic mai sus de intersectie. Canalul pe care vii din bratul Sulina se largeste mult acolo. Daca o iei la stanga te duci la Sulina -ajungi in Busurca si iesi la Mila 2. Daca o iei la dreapta ajungi in Lacul Bijan (Vatafu), dar canalul este in mod constant mai mult sau mai putin blocat de plauri -pe acolo ai luat-o tu si ma intreb cum ai trecut. Se poate lua si inainte – si de aceea eu si prietenii mei ii zicem “cruce”. Inainte se intra intr-un mic lac si, ocolind spre dreapta se poate ajunge in Lumina daca vantul n-a inghesuit plaurii in intrare. Se iese in Lumina la vreo 1500 spre est de iesirea din Vatafu. Exista o iesire si drept in fata de la Cruce dar e foarte rar practicabila.
2. Din Lumina in Puiu pe o harta GARMIN Road Map 2008 se vad 3 sau 4 trecericare n-au mai mult de 5-600 m. Toate sunt colmatate de plauri. Cand mi-am luat Lotus-ul, in 2009 si imi aranjam un concediu cu sotia la Sulina -era vara si foarte cald- am facut un fel de haiducie si am trecut printr-una din aceste treceri din Lumina in Puiu tragand barca peste plauri si impingand bucatile de plauri, uneori din apa. Dar eram fara bagaj si barca era foarte usoara- nu ca a ta. In 2012 cred, s-a decolmatat una din treceri pe care am folosit-o dinspre Puiu dar s-a colmatat repede la loc caci in anul urmator n-am mai gasit-o. Anul trecut le-am incercat pe toate fara succes. Si iarasi vin si ma intreb cum si pe unde ai trecut.
Cele mai sigure intrari in Lumina sunt din Vatafu -dar si aceasta se inchide cateodata de plauri dinspre Vatafu si cea din Puiulet. Mie mi s-a intamplat sa intru pe acolo dimineata si sa nu mai pot iesi seara de a trebuit sa ies prin Puiulet in Caraorman. Era decembrie, se intuneca devreme si bine c-am avut GPS-ul.
Anul asta am inteles ca pana si intrarea din Puiulet s-a colmatat si caraormanenii care pescuiesc in Lumina au trecut greu sau deloc.
Alta dificultate este si strabaterea canalului Vatafu -Imputita de la Cruce spre Vatafu- adica pe unde ai trecut tu.
Intrarile in Lacul Lumina sunt cu probleme si risti sa ramai blocat -adica sa nu mai poti iesi pe unde ai intrat- mai ales pe ape mari si pe vant, ca acum cand ai fost tu. Aveam intr-un timp telefonul unuia din pescarii sulineni care pescuiau in Lumina si ma interesam de situatie dar omul si-a pirdut telefonul. Eu consider lacul Lumina ca paradisul stiucarilor si de aceea ma duc destul de des acolo. In ultima vreme nu mai e ce a fost odata…Pun si o poza>
Totusi te rog sa dai detalii. Cele doua rute in discutie erau deschise, erau urme de dragare etc!
Multumesc anticipat.
Alex