Reply To: Gura Portitei – Marea Neagra
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Gura Portitei – Marea Neagra › Reply To: Gura Portitei – Marea Neagra
Eu pot spune destul de putine lucruri despre cele intrebate (la care adaug si ceva date suplimentare despre “Iesirile din Delta in Lacul Razelm”:
1. Conform “numerotarii” mele, singurele doua “iesiri” din Delta in Lacul Razelm considerate SIGURE sunt:
a). Iesirea 6 (estul Golfului Fundea, dintr-o derivatie a Canalului Lipovenilor)
b). Iesirea 3 (din Canalul Mustaca)
c). Iesirea 5 (nordul Golfului Holbina, din Canalul de Centura al Razelmului)
Aceste iesiri nu prezinta diguri submersate.
La Canalul 5 am fost numai cu masina si pot spune urmatoarele lucruri :
2. Trecerea prin Canalul 5 ( din Lacul Golovita N in Lacul Sinoe S) este intrerupta de o ecluza care in anul 2013 avea poarta aval (cea dinspre Lacul Sinoe) defecta. Tura mea cu masina a avut loc undeva in primul trimestru al anului 2013.
3. Fiind interesat de parcurgerea celor doua canaluse care continua catre Gura Portitei (dar care nu permit accesul pe apa pana la Gura Portitei) am intrebat localnicii despre eventualele pericole. Acestia mi-au confirmat existenta unor diguri submersate curbe inspre Lacul Golovita.
Despre Canalul 2 :
4. Canalul 2 ( comunicatia dintre Lacul Zmeica N si Lacul Sinoe S) l-am traversat numai pe pod, cu masina, urmand drumul de pe Grindul Lupilor. La o prima vedere pare curat, destul de larg si navigabil, insa n-am pus intrebari despre eventualele obstacole submerse.
Despre celelalte “iesiri” pe Marea Neagra pot spune urmatoarele (numai “din auzite”) :
5. Canalul Periteasca este complet colmatat. Practic nu mai comunica cu Marea.
6. Canalul Periboina este colmatat si are apa extrem de mica
7. Despre Canalul Edighiol nu stiu nimic.
Cam acestea sunt “datele” pe care le detin. Asteptam contributiile cunoscatorilor intr-ale zonei.
Toate bune,
Pupezica