Delta de Vest – Canalul Vacaret (Lacul Vacaret)
1. Canalul poate fi parcurs: Pe ape mici / ape medii / ape mari
2. Grad de dificultate: 3/5 – Mediu
3. Coordonata GPS 1: (Intrarea sudica din Canalul Olguta)
Lat. N | Long. E |
---|---|
45.21410224443031 | 29.19514045715327 |
4. Coordonata GPS 2: (Iesirea nordica in Lacul Vacaret)
Lat. N | Long. E |
---|---|
45.22093429395538 | 29.184926605224412 |
5. Lungime aproximativa: 1.1 km
6. Adancime medie aproximativa: 1.5 – 2 m
7. Puncte critice: DA
Canalul Vacaret prezinta un singur punct critic la iesirea in Lacul Vacaret. In acea sectiune adancimea apei scade considerabil, practic intrarea in lac fiind imposibila pe ape mici, dificila pe ape medii si posibila incepand cu apele medii, plaja superioara.
In rest, pe parcursul canalului se intalnesc cateva aglomerari de trunchiuri si craci care nu pun probleme deosebite, intru-cat nu blocheaza complet accesul pe canal.
In conditiile parcurgerii Canalului Vacaret, o atentie deosebita trebuie acordata sculelor pescarilor profesionisti (vintire, setci), mai slab semnalizate deoarece este un canal rareori parcurs de catre turisti.
8. Descriere:
Canalul Vacaret face legatura intre Canalul Olguta, situat la sud si Lacul Vacaret, situat la nord, reprezentand principala cale de acces catre lac.
Canalul Vacaret are un parcurs rectiliniu, fara meandre, avand o lungime de circa 1 km. Malurile canalului sunt ferme si impadurite, nu foarte inalte dar oferind multiple posibilitati de campare (Atentie : camparea in Delta este interzisa). Latimea canalului se pastreaza constanta pe tot parcursul, undeva intre 10 si 15 m iar adancimea apei, chiar si pe ape mici, variaza intre 1.5 – 2 m.
Intrarea sudica din Canalul Olguta se recunoaste usor, gratie unei salcii mult mai inalte decat “vecinele” sale, situata pe malul de NE al canalului (mana dreapta in sensul de parcurgere dinspre Olguta catre Lacul Vacaret). Dupa cateva sute de metri se intalnesc si primele aglomerari de trunchiuri si craci, situate in general pe mana dreapta, obstacole care pot fi depasite cu usurinta.
Este de remarcat lipsa curentului pe canal ceea ce favorizeaza dezvoltarea unei vegetatii acvatice abundente care poate crea probleme barcilor dotate cu motoare mici.
Canalul Vacaret nu este un canal “turistic” fiind rar vizitat, cu exceptia localnicilor si a pescarilor profesionisti. Acest lucru favorizeaza prezenta pasarilor, motiv pentru care consideram ca acest canal merita parcurs cu viteza mica si nu in glisare pentru a putea surprinde “viata pasareasca” si pentru a nu le dernja habitatul.
Lacul Vacaret este in fapt o japsa mai mare, acoperita in lunile de vara cu covoare de nuferi albi si nuferi galbeni. La fel de salbatic si neumblat ca si canalul cu acelasi nume, lacul adaposteste numeroase lebede. Adancimea apei fiind foarte mica (< 0.4 m in conditii de ape mici), frumusetile lacului pot fi privite numai din gura Canalului Vacaret. Accesul pe lac este posibil numai in perioade de ape mari.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.