Delta Centrala – Canalul Litcov
1. Canalul poate fi parcurs: Tot timpul anului
2. Grad de dificultate: 2/5 – Usor
3. Coordonata GPS 1: (Intrarea vestica, Litcov “0”)
Lat. N | Long. E |
---|---|
45.13589680606985 | 28.982709503174085 |
4. Coordonata GPS 2: (Iesirea estica in Canalul Crisan)
Lat. N | Long. E |
---|---|
45.13236074772205 | 29.381092643738658 |
5. Lungime aproximativa: 34.82 km
6. Adancime medie aproximativa: 2.0 – 4.0 m
7. Puncte critice: NU
8. Descriere:
1. Sectorul vestic, intre Litcov “0” si intersectia cu Canalul Filat
2. Sectorul central (Litcovul “pescaresc”), intre intersectia cu Canalul Filat si intersectia cu Canalul Isac
3. Sectorul estic (Litcovul “turistic”), intre intersectia cu Canalul Isac si iesirea Canalului Litcov in Canalul Crisan
Sectorul vestic al Litcovului este cel mai rar parcurs de catre turisti, poate si din cauza pozitionarii sale. In general, turistii care parcurg acest sector al Litcovului sunt posesorii de barci care isi dau barca la apa in Tulcea, Nufaru sau in Victoria si intentioneaza sa mearga la pescuit, evitand astfel un drum destul de anost pe Dunare. Deasemenea acest sector mai este parcurs si de cei care “urca” spre Tulcea si evita astfel curentul de pe Dunare, micsorand consumul de combustibil.
Sectorul vestic al Litcovului este un sector linistit, cu trafic redus, fiind un loc iubit de pescarii care iubesc izolarea. Malurile inalte, ferme si impadurite ofera numeroase solutii de campare, chiar si pe ape mari.
Sectorul central al Litcovului, supranumit si Litcovul “pescaresc” datorita numeroaselor colibe ale pescarilor profesionisti ce se gasesc pe ambele maluri ale sale, este tot un sector linistit, parcurs de conducatorii de ambarcatiuni in special pe ape mici, atunci cand intrarea pe Canalul Filat este preferabila intrarii clasice pe Canalul Uzlina, aceasta din urma presupunand traversarea lacului cu acelasi nume care are o adancime foarte mica in zona sudica (0.50 m pe ape mici).
Sectorul central al Litcov are maluri inalte, ferme si impadurite, oferind numeroase solutii de campare chiar si pe ape mari. Pe malul nordic se gasesc si numeroase zone cu pasune.
Sectorul estic al Litcovului este si cel mai scurt dintre cele 3 sectoare. Daca la inceput, dupa intersectia cu Canalul Isac, malurile Litcovului sunt ferme si impadurite, pe masura apropierii de Canalul Crisan acestea devin instufate, camparea fiind dificila mai ales in conditii de ape mari. Datorita pozitionarii lui in nordul zonei turistice Uzlina si Isacova precum si a multiplelor “legaturi” de interes turistic – Canalul Lung (Malafeica), Garla Perivolovca, Canalul Obretinciuc si Canalul Ceamurlia, acest sector “turistic” este si cel mai circulat.
Per total, apreciem ca acest canal este o importanta cale de comunicare care strabate Delta Centrala, avand multiple lucruri de oferit turistilor care il strabat, de la peisaje deosebite pana la multimea de pasari care ii populeaza malurile.
NOTA : Atentie, camparea in Delta Dunarii este strict interzisa !!!
9. Galerie de poze
1. Canalul Litcov parcurs de la vest la est in cadrul Turei in Delta 2015.06.20 – Integrala Litcov si Lacurile Iacub si Bondarului cu retragere pe Garlele Litcov – Imputita si Vatafului
2015_06_20-S1_2-Integrala_Litcov-Canalul Litcov-P1
2015_06_20-S1_2-Integrala_Litcov-Canalul Litcov-P1
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.