Delta Centrala – Canalul Erenciuc
1. Canalul poate fi parcurs: Pe ape mici / Pe ape medii / Pe ape mari
2. Grad de dificultate: 3/5 – Mediu
3. Coordonata GPS 1 (S, intrarea din Bratul Sfantu Gheorghe) :
Latitudine N | Longitudine E |
---|---|
44.97532099441049 | 29.42653999328501 |
4. Coordonata GPS 2 (N, iesirea in Lacul Erenciuc) :
Latitudine N | Longitudine E |
---|---|
44.97954830133811 | 29.427441215513923 |
5. Lungime aproximativa: 0.60 km
6. Adancime medie aproximativa: 1.0 – 1.5 m
7. Puncte critice: DA
Primul punct critic il constituie insasi intrarea in Canalul Erenciuc, venind dinspre S, din Dunare. Intrarea in canal este mascata de o insula impadurita, de dimensiuni respectabile.
Venind pe Bratul Sfantu Gheorghe aval, ne orientam catre extremitatea vestica a insulei, un promontoriu ascutit si impadurit cu plopi inalti. Ajungand la cca 50 – 100 m de capatul vestic al insulei, ne orientam stanga (N), catre malul stang al Bratului Sfantu Gheorghe. Oarecum in linie cu “varful” vestic al insulei, vom gasi intrarea impadurita pe Canalul Erenciuc.
Venind pe Bratul Sfantu Gheorghe amonte, dinspre localitatea Sfantu Gheorghe, vom intalni aceeasi insula impadurita, vazuta insa dinspre capatul ei estic, undeva la KM 22 – 23 al bratului. Pe ape mari putem continua inaintarea tinand malul stang al Dunarii (pe mana dreapta), insa pe ape mici sau medii este recomandabil sa ocolim insula prin stanga (S) in sensul nostru de mers. In conditiile ocolirii insulei, abordarea intrarii pe Canalul Erenciuc este identica ca si cea descrisa in cazul deplasarii aval. Daca se tine malul stang (mana dreapta in sensul nostru de mers amonte), se continua pe senalul dintre insula si mal pana la capatul vestic al insulei, unde facem dreapta (N) in momentul in care vedem intrarea impadurita in Canalul Erenciuc.
Al doilea punct critic il constituie o buturuga enorma, submersata pe ape medii sau mari, dar vizibila pe ape mici, in special pe cote mai mici de + 100 cm la Tulcea, situata mai aproape de malul vestic al Canalului Erenciuc, aflata dupa prima curba pronuntata catre NE (la N), in sensul de parcurgere al Canalului Erenciuc de la S catre N.
Pentru a evita acest al doilea punct critic, recomand parcurgerea Canalului Erenciuc pe mijloc, in regim de deplasament, cu motorul sus, trim-ul fiind stabilit de limita in care barca poate fi guvernata.
Canalul Erenciuc traverseaza o zona complet impadurita intre Bratul Stantu Gheorghe si Lacul Erenciuc (Padurea de Arini Negri – Zona Complet Protejata). In aceste conditii, in urma furtunilor, mai ales ale celor hivernale, este posibil a intalni in primavara si alte obstacole, provenite din copacii cazuti, doborati de vant sau smulsi din radacini de pe malurile ferme de pamant, ale canalului.
Canalul Erenciuc “are apa” pentru o ambarcatiune de dimensiuni medii in sensul “Glosarului de termeni si conventii generale” de pe Ghidul Deltei Dunarii, chiar si pe ape mici. Trebuie stiut insa faptul ca, in momentul in care canalul “se deschide” in Lacul Erenciuc iar padurea de arini negri ramane in urma, adancimea apei scade dramatic la valori cuprinse intre 0.3 – 0.6 m pe ape mici.
8. Descriere:
Canalul Erenciuc are, pe toata lungimea lui pana la intrarea in lac, maluri ferme si des impadurite. In padurea de arini negri cuibaresc mai multe familii de codalbi. Trebuie retinut faptul ca padurea de arini negri este Zona Complet Protejata, unde accesul nu este permis, cu atat mai putin camparea.
Trebuie remarcata existenta abundenta a vascului care orneaza coroanele arinilor negri.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.