Bucla Marelui “M” aval Crisan
Bratul Sulina are un parcurs relativ rectiliniu, de la vest la est, intre Ceatal Sfantu Gheorghe si Orasul Sulina, acolo unde se varsa in mare. Incepand cu anii 1900, Bratul Sulina a fost amenajat pentru navigatie, parcursul lui fiind modificat de nenumaratele lucrari hidrotehnice. In sectiunea Bratului Sulina cuprinsa intre Satul Gorgova la vest si intersectia cu Garla Vatafului (Intrarea 30 – Garla Vatafului N) situata la est, acesta prezinta un important sector de Dunare Veche denumita generic Bucla Marelui “M” datorita formei lui foarte asemanatoare cu un “M”.
Bucla Marelui “M” este situata la nord de Bratul Sulina Navigabil, fiind “centrata” in dreptul Localitatii Crisan. Astfel cele doua “cocoase” enorme ale Buclei se intalnesc la partea inferioara in dreptul localitatii Crisan, acolo unde comunica cu Bratul Sulina prin Intrarii 19 – Intrarea spre Mila 23 pe Bucla Marelui “M”. Pentru a le putea distinge, am denumit generic cele doua “cocoase” Buclei ale Marelul “M” dupa cum urmeaza :
1. Bucla Marelui “M” amonte Crisan este bucla din vestul localitatii Crisan, bucla pe care intrand pe Intrarea 19 si urcand amonte se poate ajunge la Mila 23, cel mai important “reper” al zonei.
2. Bucla Marelui “M” aval Crisan este bucla situata la estul localitatii Crisan, bucla pe care intrand la inceput amonte pe Intrarea 19 si virand brusc spre est dupa cca 2 – 300 m, putem cobora aval revenind pe Bratul Sulina pe Intrarea 29, amonte de intersectia cu Garla Vatafului (Intrarea 30 – Garla Vatafului N).
Dupa cum se vede, intrarea pe cele doua “cocoase” ale Marelui “M” in dreptul localitatii Crisan este comuna – Intrarea 19 – Intrarea spre Mila 23 pe Bucla Marelui “M”.
Parcursul Buclei Marelui “M” aval Crisan este dificil, cel putin in sectiunea imediat ulterioara Intrarii 19. Dupa ce prindem Bucla Marelui “M” amonte Crisan pe Intrarea 19 din Bratul Sulina si o parasim virand “in ac de par” dupa cca 2 – 300 m catre est, intram in fapt pe Bucla Marelui “M” aval Crisan. Daca la inceput parcursul este relativ rectiliniu iar sectorul de Dunare Veche este suficient de lat si de adanc, el poate prezenta aleator, in diferite perioade ale anului, o succesiune de cioate (trunchiuri fizate de fundul Dunarii) ce pot fi destul de periculoase.
Apoi, Bucla Marelui “M” aval Crisan incepe sa se ramifice in mai multe fire. De pe firul “principal” pe care ne gasim – firul sud-estic – trebuie sa traversam pe un fir secundar – firul nord-vestic – situat la stanga noastra, deoarece firul “principal” urmeaza sa se inchida cu o adevarata padure scufundata extrem de dificil de depasit, exact in zona confluentei aval a celor doua fire.
Pentru aceasta identificam pe malul stang (nord-vestic) al firului “principal” locul in care acesta devine din mal ferm si impadurit, mal instufat. Continuand deplasarea in regim de deplasament, identificam pe mana stanga (nord-vest) prima spartura in stuf care ne permite trecerea pe firul “secundar”. Prin acea spartura in stuf – destul de lata, cca 5 – 10 m – trecem pe firul “secundar”.
In conditii de ape medii – cota apelor Dunarii la Tulcea mai mare de + 150 cm – aceasta trecere nu ridica probleme majore, insa trebuie efectuata cu atentie pentru ca in fapt traversam o limba de pamant – continuarea aval a fostului mal ferm si impadurit. Pe ape mici aceasta trecere poate ridica probleme serioase, iar pe ape mici – plaja inferioara, trecerea devine imposibila, numai barcile tip “Laguna” echipate cu motor mic reusind trecerea.
Trebuie mentionat faptul ca de-a lungul firului “principal”, aval de prima spartura in stuf, mai sunt doua treceri, insa adancimea firului “principal” incepe sa scada dramatic pe masura ce inaintam aval.
Continuand inaintarea in regim de deplasament pe firul secundar pret de cateva sute de metri pentru a evita eventualele cioate intepenite pe fundul albiei, putem intra in regim de glisare, mentinand cursul pe senal (mijlocul Dunarii).
Trebuie mentionata zona “La Gemanduri” care in conditii de vizibilitate slaba poate ridica probleme. In aceasta zona 4 geamanduri de otel, folosite in trecut pentru ancorarea barjelor, complet nesemnalizate, strajuiesc doua cate doua malurile.
1. Bucla Marelui “M” aval Crisan poate fi parcursa: Pe ape medii / mari
2. Grad de dificultate: 2/5 – Usor
3. Coordonata GPS 1 (Intrarea 19, intrarea sudica din Bratul Sulina – Crisan):
Lat. N | Long. E |
---|---|
45.176420542480145 | 29.356416320799998 |
3′. Coordonata GPS 1′ (intrarea efectiva pe Bucla Marelui “M” aval Crisan):
Lat. N | Long. E |
---|---|
45.17763061558662 | 29.354227638244964 |
4. Coordonata GPS 2 (Intrarea 29, iesirea Buclei Marelui “M” aval Crisan pe Bratul Sulina):
Lat. N | Long. E |
---|---|
45.1735767694601 | 29.476021385193242 |
5. Lungime aproximativa: 18.08 km
6. Adancime medie aproximativa: 2.0 – 4.5 m
7. Puncte critice: DA
1. Posibila existenta a cioatelor intepenite pe fundul albiei in prima sectiune a Buclei dupa Intrarea 19.
In perioade de ape mari Dunarea desprinde trunchiuri de pe maluri si le cara aval. In zonele in care curentul scade sau in situatia scaderii bruste a nivelului apei, acestea se intepenesc pe fundul albiei. In anumite situatii (ex: ape mici) aceste sunt vizibile, in alte situatii nu. Recomandam parcurgerea cu atentie, in regim de deplasament a extremitatii vestice a Buclei Marelui “M” aval Crisan, intre Intrarea 19 si trecerea de pe un fir pe celalalt prin stuf.
2. Trecerea de pe un fir pe altul al Buclei in prima sectiune dupa Intrarea 19.
Dupa intrarea efectiva pe Bucla Marelui “M” aval Crisan prin abordarea “acului de par” spre est aflat la cca 2 – 300 m de Intrarea 19 (Intrarea din Bratul Sulina din dreptul localitatii Crisan), parcurgem cca 3.45 km pana in dreptul PRIMEI SPARTURI IN STUF care ne permite trecerea de pe un fir pe altul. Daca la inceputul Buclei malul nord-vestic este impadurit, el devine la un moment dat din ce in ce mai instufat. Acest lucru trebuie sa ne atraga atentia pentru a cauta trecerea catre vest de pe un fir pe altul.
Primul canal in stuf deschis spre vest reprezinta trecerea pe care o cautam. Canalul are o lungime de cca 30 m si o latime de cca 5 – 8 m in conditii de ape medii. Adancimea apei pe acest canalus este foarte mica. La cote de peste + 200 cm (ape medii – plaja medie si superioara) la Tulcea poate fi abordat in conditii de siguranta. La cote inferioare, dar peste valoarea de + 100 cm, poate fi abordat numai cu ridicarea completa a motorului si impingerea barcii la ghiondir. In cazul cotelor apelor Dunarii la Tulcea inferioare valorii de + 100 cm (ape mici – plaja medie si plaja inferioara) nu recomandam abordarea acestei treceri.
3. Punctul numit “La Geamanduri”.
Imediat dupa punctul maxim de inflexiune al Buclei Marelui “M” aval Crisan, atunci cand Dunarea incepe sa coboare catre sud-est, pe malul drept se gaseste o fosta Ferma Piscicola, posibil a fi fost transformata in pensiune. In dreptul ei, paralel cu malurile, sunt amplasate 4 geamanduri nituite de otel, cu un diametru de cca 1.5 m. Aceste geamanduri sunt complet NESEMNALIZATE reprezentand un real pericol in caz de vizibilitate scazuta. Parcurgerea senalului (mijlocul Dunarii) nu comporta probleme. Totusi, recomandam deplasarea in regim de deplasament in acea zona. Dupa depasirea respectivului Punct critic, glisarea este posibila pana pe Dunare (Intrarea 29)
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.