2016.04.17 – Cu Hypopotamka dupa Hipopotami in Colonia Trofilca – Ziua 2
Tura in Delta 17.04.2016 inregistrata de Pupezica :
SINTEZA :
LOCALIZARE GENERALA A TUREI :
Delta Dunarii, Delta de Vest, Bratul Sfantu Gheorghe, Stanca Dunarii, Bratul Sfantu Gheorghe amonte, Ceatal Sfantu Gheorghe, Bratul Tulcea amonte, Canalul Mila 36 aval (spre Bratul Chilia), “testarea” Canalului Trofilca aflat in curs de decolmatare, retour pe Canalul Mila 36, Canalul Mila 36 aval, intersectia Canalului Mila 36 cu Garla Sontea Veche spre est si Garla Sireasa – Ramura Sudica spre vest, Garla Sireasa – Ramura Sudica, intrarea pe Lacul cu Cotete, Lacul cu Cotete, intrarea spre Colonia Trofilca, Colonia Trofilca, retour pe Lacul cu Cotete, retour pe Garla Sireasa – Ramura Sudica, retour pe Canalul Mila 36, retour pe Bratul Tulcea, Orasul Tulcea
Trezirea dimineata devreme dupa o noapte linistita petrecuta pe barca. Admirarea unui superb rasarit pe Dunare. Scurta sesiune de fotografie, mai mult pentru a imortaliza culorile incredibile care se schimbau de pa un moment la altul. Strangerea celor trebuincioase bivuacului. Aranjarea lucrurilor pe barca in vederea plecarii in tura. Pregatirea micului dejun. Plecarea in tura.
Parcurgerea Bratului Sfantu Gheorghe amonte pana la Ceatal Sfantu Gheorghe. Parcurgerea Bratului Tulcea amonte pana in dreptul intersectiei cu Canalul Mila 36 spre nord. Parcurgerea aval a Canalului Mila 36 pana in dreptul intrarii pe Canalul Trofilca. Explorarea Canalului Trofilca aflat in plin proces de decolmatare. Parcurgerea zonei decolmatate si sondarea adancimilor pe canal.
Identificarea unor familii de pescarei albastri (king-fisher). Observarea comportamentului familiilor de pescarei albastri (king-fisher) aflate in perioada de cuibarire. Identificarea conditiilor de cuibarire in gaurile din malurile canalului a familiilor de pescarei albastri (king-fisher). Sesiune de fotografie foarte dificila privind documentarea observatiilor efectuate.
Retour pe Canalul Mila 36. Parcurgerea Canalului Mila 36 aval (catre Bratul Chilia) pana la intersectia cu Garla Sontea Veche spre est si Garla Sireasa spre vest.
Vizitarea Garlei Sireasa – Ramura Sudica. Parcurgerea Garlei Sireasa – Ramura Sudica spre vest. Identificarea intrarii pe Lacul cu Cotete. Trecerea de pe Garla Sireasa – Ramura Sudica pe Lacul cu Cotete. Vizitarea Lacului cu Cotete.
Identificarea unor exemplare de rata cu cap castaniu care cuibaresc in smarcurile din malurile Lacului cu Cotete. Identificarea unor exemplare de lebede de vara care se hraneau pe Lacul cu Cotete si care probabil cuibaresc in stuful de pe malurile Lacului cu Cotete, mai mult in zona nord – vestica.
Identificarea trecerii de pe Lacul cu Cotete spre Colonia Trofilca. Vizitarea Coloniei Trofilca. Observarea pasarilor care cuibaresc. Identificarea speciilor de pasari care cuibaresc. Identificarea stadiului de cuibarire (oua, pui, stadiul de dezvoltare al puilor). Identificarea coloniilor de cormorani care cuibaresc “compact” in Colonia Trofilca.
Identificarea unei colonii compacte noi de ciori care nu exista in anii precedenti in Colonia Trofilca, dar care anul acesta (2016) cuibaresc in Colonia Trofilca gasind acolo foarte usor de mancare. Observarea comportamentului agresiv al ciorilor care ataca cuiburile celorlalte specii de pasari in momentul in care acestea le parasesc temporar, fie ca se sperie, fie cautand hrana. In aceste conditii ciorile le fura ouale depuse sau le omoara puii aflati intr-o faza incipienta de dezvoltare pentru a se hrani.
Identificarea coloniilor de lopatari (numiti de noi Hipopotami din cauza ciocului caraghios !!!) care cuibaresc compact in Colonia Trofilca. Estimarea numarului de exemplare de lopatari care cuibaresc in Colonia Trofilca – cca 20-30 exemplare. Observarea coloniilor de lopatari si a conditiilor de cuibarire. Observarea “vecinatatilor acceptate” de coloniile de lopatari (egrete, in general egrete mari, starci cenusii si starci de noapte, mai rar cormorani, numai in partea superioara a copacilor). Observarea comportamentului lopatarilor mascul si a lopatarilor femela.
Observarea conditiilor de cuibarire a egretelor (in special egreta mare) si a starcilor (starci cenusii si starci de noapte).
Observarea comportamentului acestor pasari in timpul perioadei de cuibarire. Documentarea observatiilor efectuate prin fotografiere.
Retour pe Lacul cu Cotete si apoi pe Garla Sireasa – Ramura Sudica. Retour pe Canalul Mila 36 si apoi pe Bratul Tulcea. Parcurgerea Bratului Tulcea amonte pana in dreptul Orasului Tulcea.
“INDEX” DE ACTIVITATI IN CADRUL TUREI:
Ghid in Delta Dunarii, Excursii in Delta Dunarii, Trasee personalizate in Delta Dunarii, Ture in Delta Dunarii, Aventuri in Delta Dunarii, Excursii personalizate in Delta Dunarii, Turism activ in Delta Dunarii, Turism responsabil in Delta Dunarii, Bird-watching de primavara in Delta Dunarii, Wild Life in Delta Dunarii, Tura de fotografie in Delta Dunarii, Ture de primavara in Delta Dunarii, Ture de primavara in Delta de Vest.
TRASEU :
Stanca Dunarii – Bratul Sfantu Gheorghe – Ceatal Sfantu Gheorghe – Bratul Tulcea – Canalul Mila 36 – Canalul Trofilca – retour pe Canalul Mila 36 – Canalul Sireasa-Ramura Sudica – intrarea pe Lacul cu Cotete – Lacul cu Cotete – intrarea spre Colonia Trofilca – Colonia Trofilca – retour pe Lacul cu Cotete – retour pe Canalul Sireasa-Ramura Sudica – retour pe Canalul Mila 36 – retour pe Bratul Tulcea – Orasul Tulcea
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.