16.06.2013 – Un episod inedit : Tura “Lacurile nestiute ale Deltei de Vest” – Lacul Carasu, Lacul Spurcatu si Lacul cu Cotete : Cuiburile de chira pline de oua
PREAMBUL :
In data de 16.06.2013 am reusit o tura superba impreuna cu Pilotul meu : Lacurile nestiute ale Deltei de Vest. Dupa ce am “batut” aproape toate apele Deltei, dupa ce m-am indragostit de lacurile Deltei de Nord pe care am invatat sa le strabatem fara GPS, dupa ce am strabatut japse si canale nestiute sau neparcurse poate si de zeci de ani, pot spune ca am descoperit “Paradisul din Delta” : vestul Deltei de Vest.
Zona, situata la vest de Canalul Mila 36, te cucereste imediat. Nu prin proportii si deschidere ca in Delta de Nord, nu printr-o salbaticie extrema si amenintatoare ca pe Draghilea, nu prin solitudine ca pe canalele Deltei de Sud ci printr-o diversitate extraordinara distribuita intr-un mic perimetru situat intre Canalul Sireasa la N, Canalul Mila 36 la V si Canalul Trofilca la S. Este absolut incredibil cate “bogatii” poate ascunde acest triunghi de mici dimensiuni !
Hartile si descrierea completa a turei o gasiti aici : Tura in Delta 16.06.2013 – Lacurile nestiute ale Deltei de Vest : Lacul Carasu, Lacul Spurcatu si Lacul cu Cotete
Dupa ce am intrat dinspre N, din Canalul Sireasa, trecand prin Lacul cu Cotete si coborand spre sud, pana in extremitatea sudica a Lacului Carasu, am iesit din japse tot prin nord si am parcurs Canalul Sireasa spre V- SV pana la intersectia cu Canalul Trofilca. Am intrat pe Trofilca din partea opusa (V) fata de tura precedenta (Tura in Delta 08.06.2013 – “Hipopotamii Deltei” din vestul Deltei de Vest – Colonia Trofilca) si am parcurs canalul in sens invers pana la intrarea devenita “clasica”, prin japse, catre Colonia Trofilca.
Pe drum am reintalnit “prietenele” noastre galagioase, chirele. Acestea cuibareau intr-o japsa acoperita complet de ciulini de balta iar cuiburile lor pline de oua pareau niste insulite in “marea” verde. Ce este interesant, unele cuiburi au ouale “la vedere”, neacoperite de tulpinile si frunzele de ciulini de balta folosite de chire la camuflarea oualelor, alte cuiburi sunt complet camuflate. Oricum, ouale de chira sunt mici, verzulii si patate, fiind greu de observat, confundandu-se cu peisajul.
Am inaintat cu grija, cu Pupezica la ralanti, sa nu scufundam vreun cuib, dar chiar si asa chirele erau foarte ingrijorate de prezenta noastra. O scurta sedinta foto si am iesit din “marea” verde, redandu-le linistea chirelor.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.