Reply To: Traseu SPECTACULOS de la Sulina pe Lacul Erenciuc prin Delta Centrala
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Traseu SPECTACULOS de la Sulina pe Lacul Erenciuc prin Delta Centrala › Reply To: Traseu SPECTACULOS de la Sulina pe Lacul Erenciuc prin Delta Centrala
Salutari Catalin & Byteworks
Mai inainte de a “insira” cateva “amanunte” despre traseu, sa ma explic de ce mi s-a parut spectaculoasa abordarea :
Delta Centrala, la est de Canalul Crisan – Caraorman, are trei “niveluri” – ca o cladire. Acestea sunt, de la sud la nord:
a. Nivelul 1, cuprins intre Bratul Sfantu Gheorghe la sud si salba de lacuri Puiulet, Puiu, Rosu si Rosulet la nord, pentru a le numi numai pe cele mai reprezentative. Aceasta salba de lacuri este legata printr-o serie de canale de legatura orientate de la vest la est, asigurand legatura dintre Canalul Crisan – Caraorman si Canalul Cordon Litoral (Centura Marii).
b. Nivelul 2, cuprins intre salba de lacuri mai sus amintita situata la sud si Canalele Vatafu – Imputita si Garla Imputita situate la nord. In centrul acestui “nivel” se gaseste marele Lac Lumina. Asemenea primului “nivel”, Canalele Vatafu – Imputita si Garla Imputita sunt o veritabila cale de comunicatie de la vest la est intre Canalul Crisan – Caraorman si Canalul Cordon Litoral (Centura Marii).
c. Nivelul 3, cuprins intre Canalele Vatafu – Imputita si Garla Imputita situate la sud si Canalul Litcov – Imputita situat la nord. Prin intermediul Lacului Iacub si al canalelor adiacente (Garla Macovei la vest si Canalul Busurca la est), Canalul Litcov – Imputita face legatura intre Canalul Crisan – Caraorman la vest si Canalul Busurca la est, canal din care se ajunge foarte usor pe Canalul Cordon Litoral (Centura Marii).
Ca urmare, putem identifica trei “posibile” cai de comunicatie pe apa de la vest la est, intre Canalul Crisan – Caraorman si Canalul Cordon Litoral.
De la nord la sud nu exista NICI O CALE DE COMUNICATIE DIRECTA pe apa, directa, care sa lege “nivelurile” (a se citi “etajele”) Deltei Centrale intre ele, cu exceptia Cordonului Litoral.
De aici mirarea si entuziasmul meu pentru acest traseu propus de Catalin : toata lumea, chiar si cei mai experimentati “scotocitori” ai Deltei, isi propun sa razbata pe una dintre cele trei (3) cai de comunicatie pe apa de la vest – est sau viceversa care leaga Canalul Crisan – Caraorman de Canalul Cordon Litoral. NIMENI (dupa umila mea stiinta), nu a abordat sistematic Delta Centrala de la nord la sud (sau viceversa ! )
Comportamentul celor care au “scotocit” prin Delta Centrala, inclusiv comportamentul meu si al Pilotului, a vizat o abordare vest – est sau est – vest pentru aceste trei cai de comunicatie definite anterior. Cand ne blocam (ex: din cauza plaurilor}, incercam sa “schimbam” etajul pentru a inainta.
Ca sa conchid, o abordare de la nord la sud a Deltei Centrale mi se pare fff interesanta (desigur, nu vorbim de Canalul Cordon Litoral).
Voi reveni cu explicatii detaliate pentru diverse sectoare de traseu pe care le cunosc (n.r. traseul propus de Catalin). Nu am raspuns pana acum intru-cat am analizat ce date aveam despre turele facute in zona in anii 2014 si 2015.
P. S. In esenta si mult mai pe scurt decat mine 🙂 , Byteworks are dreptate : daca sunt plauri “actuali” , nici o informatie “perimata” nu este pertinenta. Apa este in lacuri, cu exceptia catorva pasaje pe care le voi detalia.