Reply To: Viteza de curgere a Dunarii in diverse sectoare si in anumite situatii
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Viteza de curgere a Dunarii in diverse sectoare si in anumite situatii › Reply To: Viteza de curgere a Dunarii in diverse sectoare si in anumite situatii
Raspunsul meu, dupa o investigatie sumara, a fost urmatorul:
Am incercat sa gasesc datele la AFDJ – Galati. Ei masoara doar cotele si temperatura apei. Am incercat apoi la rowater.ro. Acestia masoara… tot cote !!! dar afiseaza si CA = Cota de Atentie, CI = Cota de Inundatie si CP = Cota de Pericol. Am fost indrumat sa ma duc la… prognoza = INHGA. Acestia din urma … nu masoara nimic !!! Ei emit Avertizari si Prognoze. Mai incerc.
Acum, ca si observatie empirica… saptamana trecuta, mergand contra curentului pe Sfantu Gheorghe, inregistram o viteza (pe GPS) cu aproape 6 – 8 km/h mai mica fata de parcursul aval, la aproximativ aceeasi turatie a motorului. Deduc faptul ca viteza apei pe Bratul Sfantu Gheorghe, aval Mahmudia, in “suvoi” era de cca 6 – 8 Km/h, ceea ce este enorm. Un om merge “la trap” cu 6 Km/h. Singura armata din lume care avea viteza de mars standard de 7 Km/h erau… legiunile romane. La 8 Km/h… este alergare usoara.
Cu voia Dvs., voi initia un topic nou cu aceasta problematica pe Forum GDD, unde va invit calduros sa va faceti cont ( ). Daca aveti dificultati, nu ezitati sa ma contactati. Adresa mea de mail este pupezicavesela@gmail.com .
Cu stima,
Pupezica
P. S. Invit pe cunoscatorii “de hidrologie” sa contribuie, daca vor. Viteza de curgere a Dunarii, in diverse sectoare si in diverse situatii de debit este foarte importanta, mai ales pentru kayack-isti si pentru cei cu motoare mici. Consider, “pe proprie raspundere”, subiectul ca fiind… FOARTE INTERESANT. Mai ales ca nu stiu cine l-a abordat pana acum… 🙂 🙂 🙂