Reply To: Delta de Sud – Canalul Solomon
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Delta de Sud – Canalul Solomon › Reply To: Delta de Sud – Canalul Solomon
Salutare Pupezico si iubitori ai Deltei!
Ceea ce numesti tu Canalul si Japsa Solomon este de fapt o fosta amenajare piscicola. La capatul dinspre N al canalului dublu central -spre Canalul Dunavat exista o amenajare conica de unde se putea goli incinta cu pompe pentru a se scoate pestele. Nu pe acolo se poate intra in amenajare asa cum marchezi tu pe harta, ci la capatul capatul canalulul oblic NV-SE.
Acolo se afla o spartura a digului. Venind din intersectiile Canalului Dunavat cu canalele de centura ale Razemului (ramura inte C. Lipovenilor/C. Dunavat- cea care lipeste de pe harta ta si ramura C. Dunavat /C. Mustaca-aflata cam 150 in amonte) la cca 500 m este aceasta spartura in dig. Am trecut cu barca cu motor prin ea fara probleme.
In partea dinspre C. Mustaca treaba cu iesirea e mai complicata. Este o japsa intradevar -pescarii de stiuca o stiu bine! Este la cca 400 m de axul canalului central. O nimeresti mai greu si sfatuiesc pe cei care intra pe acolo si vor sa iasa tot pe acolo sa si-o marcheze pe GPS.
Pesonal am patit-o intr-o nopate -din fericire de vara – cand, dupa incercari repetate de a o repera, am luat-o prin apa si prin stuf, am traversat digul spre Mustaca si mergand prin apa pe langa mal in apa adanca de 80-90 cm, am gasit spartura si intand pe ea, am putut sa-mi ragasesc barca si tovarasul lasat in ea. Muscaturile de tantari si taieturile de la stuf au fost bonus!
Salutari si tie, Alex1958… ma bucur mult ca scrii pe Forum GDD !!!
In alta ordine de idei, si tu si Ciby sunteti geniali !!! Aveti memorie de elefant !!! 🙂 🙂 🙂 . Acum putem sa ne dam doctoratul in materie de Canalul Solomon sau cum s-o numi.
In urma postului tau, am exportat din ViewRanger Tura 06.10.2012 – Delta de Sud, Canalele Lipovenilor, Dunavat, Cocos si Mustaca, cu intrare in Lacul Gorgostel pe intoarcere sub forma de fisier “*.gpx” si am importat fisierul in Google Earth. Rezultatul : AI (AVETI) DREPTATE. Voi modifica harta in acest sens.
Sa vedem mai intai o vedere de ansamblu a respectivei sectiuni de tura (Poza 1 – Ansamblu):

Chiar si pe acest “Ansamblu” se vede ca iesirea nordica din Canalul Solomon in Canalul Dunavat este mai la vest de cum o figurasem eu pe harta, la cateva sute de metri de “intersectia” celor doua Centuri ale Razelmului cu Canalul Dunavat, dintre care Centura Sudica lipseste de pe harta mea. Totusi, pentru a lamuri definitiv problema si in semn de “mea culpa”, atasez si o poza (Poza 2 – Delaliul 1) :

Intr-adevar, iesirea in Canalul Dunavat se face pe Canalul Oblic NV – SE.
Acum zona cu Mustaca. Din cate imi aduc aminte, intri printr-o spartura in malul instufat si dai intr-o japsa sudica. Atasez si aici o poza (Poza 3 – Detaliul 2):

Dupa cum se vede ca m-am fatzait pe-acolo, ai dreptate, orientarea nu este de loc usoara. Este bine sa ai traseul marcat pe GPS.
Si acum… despre denumirea de “Solomon”. Pe langa faptul ca-mi aduc aminte (parca) ca am intrebat, n-am notat insa uite ce am gasit pe ViewRanger, daca accesezi OSM in varianta “Hybrid” – atasez o poza (Poza 4 – Detaliul 3) :

Sper sa se vada ceva din pozele postate… Voi modifica harta in sensul informatiilor postate de tine si voi trece la descrierea a ceea ce numesc eu… Solomon. Daca mai ai / aveti alte informatii / poze despre acest canal, ar prinde fff. bine.
Inca o data, tin sa va multumesc si tie si lui Ciby pentru informatia bogata, corecta si extrem de pertinenta regarding… Canalul Solomon !!!