Reply To: Delta de Sud – Canalul Solomon
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Intrebari ale utilizatorilor Ghidului Deltei Dunarii › Delta de Sud – Canalul Solomon › Reply To: Delta de Sud – Canalul Solomon
Ciby says :
Raspund eu in locul Pupezicii:
Canalul 8, zis si Solomon, exista, ca si Vanghele despre care nu stiu ce numar poarta. Au intrari vizibile atat de pe Lipovenilor cat si din Dunavat. Acestea doua sunt oarecum paralele intre ele, dar si cu canalul de Centura. Pe Centura nu am mers personal, dar stiu ca este navigabil, dar pe celelalte doua am fost incepand cu anul 2009.
Nu stiu istoria canalului Solomon, cand a fost dragat ultima data, dar despre Vanghele stiu sigur ca a fost dragat in 2008 sau 2009.
Cat despre legatura dintre Dunavat si Mustaca prin amenajarile piscicole, am vazut si eu o spartura in dig pe Mustaca si este foarte posibil sa ai dreptate. Trebuie totusi verificat.
In anul 2010 se draga intro incinta in zona de care spui, undeva vis a vis de canalul ce merge pe langa lacul Dranov in canalul Dranov. Au spart digul, au introdus draga si l-au inchis la loc. Noi ne-am oprit si am urcat pe draga in cautarea unui nene cunoscut cu un an inainte, cand au dragat Lipovenescul. Era un bazin mai vechi pe care il dragau si in continuarea lui un rand de salcii ce ducea spre canalul Dunavat ce indica existenta unui canal.
Cat despre intrebarea Pupezicii in legatura cu canalul din tura de care face vorbire, este canalul Vanghele. Acesta a fost dragat paralel cu canalul vechi datorita colmatarii acestuia (exista salcii crescute chiar si pe mijlocul canalului vechi, asa ca au preferat sa sape alaturi). Mai are totusi o portiune de cateva sute de metri inainte de varsarea in Dunavat pe vechiul traseu. O privire in Google Earth este edificatoare.
PS
Canalul Vanghele mai este cunoscut ca si canalul 34. Abia ce aflai!