Reply To: Canalul Puiu-Rosu
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Dezbateri privind anumite sectoare ale Deltei Dunarii › Canalul Puiu-Rosu › Reply To: Canalul Puiu-Rosu
Salut Pupezico si iubitori ai deltei,
O iau pe rand cu raspunsurile in succesiunea calatoriei mele (a trebuit sa deschid o noua fereastra ca sa vad intrebarile!).
Taranova este un lac tinta pentru stiucarii cunoscatori. Il bat de mult cu barci usoare, deschise, nu stiu de nici un prag pentru ca odata intrati ne lasam in vant. De obicei e tulbure dar acum era cristal, sa-mi bag unghia in gat caci era si tarziu si prohibitie…
Iesirea din Gorgostel pe la nord este pe harta Garmin- Roadmap- si pe Google Earth, adevarat mai discreta, intre punctele 45 gd 04’10.83”N/29gd18’42.07”E si 45gd04’07.93”/29gd18’35.11”E.
In teren era urma de lotca prin stuf pe apa de 10-15 cm. La capatul dinspre Perivolovca am tras barca peste radacinile unui pom.
La Rosu s-a astupat cu plauri prima data (de cand stiu eu) in 2010. A destupat primaria Sulina.
De obicei vin niste plauri dinspre S de pe laculetul mic parte a lacului Potcoava- dinainte de tabara venind dinspre Puiu.
Aia mai sunt si acum acolo dar se ocolesc prin dreapta.
Anul trecut au venit si niste plauri din Rosu si astupasera canalul mai spre E de gura spre Rosu (pe unde era pontonul lui Cristi). De Rusalii 2013 se trecea strecurat si apoi ocololind pe malul drept, pana cand a scazut apa si nu s-a mai trecut deloc. Acum plaurii astia erau plecati, de dincolo de tabara era deschis spre Rosu.
Prin toamna se ajungea la tabara strecurat printre plauri veniti din Potcoava. Acum ocolesti prin dreapta plaurul care a ramas si apoi “sari” peste doua mici praguri pe partea stanga si esti la tabara.
Da, Canalul Bursuca iese in Sulina la Mila 2 si e acolo o mare macara.
Insula pasarilor este in golful Musura cam in dreptul gurii barei Sulina 45 gd 10′ 07.01” N, 29 gd 45′ 53.66” E. Acolo este esuat un ditamai vaporul turcesc Turgut. Am iesit pe la spartura de la farul vechi -apa f mica la iesire!
Pana acum mergeam acolo vara, prin august. Randunici de mare cuibaresc pe nisip in numar enorm de mare, fac mare scandal cand te apropii, dar acum inca nu venisera.
La Madgearu am ajuns pe sub podul metalic de vizavi de la benzinaria Star 2000 si apoi pe Cardon, tinand tot stanga. Nu e un drum foarte pitoresc dar n-am vrut pe Bratul Sulina.
Dupa ce am iesit in dunarea veche am luat-o la vale si apoi in amonte pe bratul Sulina.
Cat despre drumul cel mai scurt Murighiol-Crisan, inainte sa-mi iau barca mica prietenii din Crisan ma aduceau din Murighiol pe ceea ce mi s-a explicat ca este cel mai scurt drum: Bucla Sf Gheorghe, sat Uzlina, canal Uzlina, lac Uzlina, canalul bibanilor, Lac Isac, Canal Isac 3 Litcov, canal litcov, canal Lung -cam o ora in glisare. Cand Lung-ul nu mergea se taia coltul pe canalul Ceamurlia.
Cu englezii sunt prieten, am lucrat acum cativa ani impreuna si acum au venit sa lucreze in Romania. Auzisera de Delta dar nu fusesera si n-am vrut sa dea de agentii comerciali de turism, asa ca am luat-o pe muschiul meu caci oricum voiam sa iau barca acasa pentru relocare si reparatii. Mi-au zis ca le-a placut si stiu ca au fost sinceri! Din pacate prohibitia e singura perioada cand am timp sa fac plimbari