Reply To: Canalul Puiu-Rosu
Sunteti bineveniti pe Ghidul Deltei Dunarii ! › Forums › Dezbateri privind anumite sectoare ale Deltei Dunarii › Canalul Puiu-Rosu › Reply To: Canalul Puiu-Rosu
Quote from Alex1958 on April 17, 2014, 12:14
Salut Pupezico si iubitori ai deltei,
Salut Alex 1958 si multumim de detalii.
Canalul Rosu Puiu este accesibil cu trasul barcii peste 2 praguri. Daca folosesti motorul sa urci barca iar aceasta nu este foarte grea se trece lejer.
Daca cineva si-ar da interesul probabil ca s-ar debloca total cu minim de efort.
Eu stiu pragurile acestea sau “niste” praguri din… 2012. Sunt niste colmatari, zona in care canalul pierde din adancime simtitor. Daca-mi aduc bine aminte, primul prag este intr-o zona in care canalul are o insulita pe mijloc, abordabila prin dreapta, mergand de la V la E. Iarasi, din cate imi aduc aminte, “locul” este in dreptul Lacurilor Mandra (S) si Potcoava (N).
Cand am trecut ultima data pe-acolo (2012), era o zona cu o multime de plauri “stabilizati” cu niste pari infipti si legati cu saula albastra.
Eu imi mai aduc aminte de o zona dificila si cu adancime mica inainte de Tabara. Sincer, nu stiu cum se abordeaza corect intrarea in canalul care adaposteste Tabara.
Daca poti, te rog da niste detalii suplimentare despre pozitia si natura celor doua praguri si despre accesul la Tabara.
Canalul Perivolovca este navigabil de cand il stiu eu. Nu stiu adancimile, caci la barca mica (Lotus de 5 m cu Yamaha de 25 HP) nu am sonar decat la cerere, dar era peste 1 m, Dunarea avea 142 cm la Tulcea.
Garla Perivolovca este o “Magistrala Albastra”. Tine 2m + de apa indiferent de cotele apelor Dunarii la Tulcea. Insa iesirea in Dunare Veche – Micul “M” de la Dunavat este dramatica pe ape mici. Am scris un post intreg despre abordarea zonei. Il caut si pun link.
Am intrat pe lacurile Taranova si Gorgostel.
Ma mira “lejeritatea” 🙂 cu care vorbesti despre Taranova. Canalul Taranova tine apa insa Lacul Taranova, nu. Si ca sa fie “tabloul” complet, este si un mare prag pe cca 50 m la intrarea in lac. Este drept ca eu l-am “testat” pe ape mai mici, < + 100 cm la Tulcea, insa nu am putut intra in Lacul Taranova pe asemenea cote. Lacul Gorgostel tine apa ( 2m +) indiferent de cotele apelor Dunarii la Tulcea.
Din Gorgostel este un canal spre Chiril dar n-am reusit sa trecem in schimb am iestit prin celalalalt capat al Gorgostelului inapoi in Perivolovca (1/2 ore de impins la ghionder -team building si prilej de satisfactie udata corespunzator) si apoi am ajuns in Crisan pe Lung.
Foarte tare. RESPECT. Intrarea clasica in Gorgostel este cunoscuta, ca sa nu spun arhi – cunoscuta, insa…
(1) Canalul spre Chiril se inchide. Nu se poate trece cu barca.
(2) Canalul spre Perivolovca, altul decat intrarea clasica, nu il stiu si nu l-am parcurs. Bravo. Este cu siguranta o premiera in ultimii ani, ca sa nu spun in ultimii 20 de ani.
Te rog, daca vrei 🙂 , sa dai detalii… “detaliate” 🙂 despre acel canal de iesire din nordul Gorgostelului in Perivolovca si daca ai o “urma” GPS (preferabil in format .gpx), te rog sa mi-o trimiti si mie pe mail, sa completez Harta Detaliata a Deltei Dunarii. Cu multumiri anticipate…
A doua zi am mers la Sulina pe canalul Crisan, Lacul Puiu, canalul Puiu -Rosu, Lacul Rosu, Rosu-Imputita, Bursuca. Am iesit pe mare sa vedem insula cu pasari din capatul barii Sulina (dezamagire nu era nici o pasare!). Ne-am intors prin Sfistofca, Letea, Madgearu la Crisan. Sambata seara am iesit la Murighiol pe drumul cel mai scurt.
Tura de prezentare a deltei pentru doi amici englezi.
Toate cele bune!
Aici… pe puncte…
(1) Insula cu Pasari nu este pe Musura ??? N-am fost, rog respectuos detalii despre pozitie. Deasemenea, o urma GPS ar fi bine-venita.
(2) … Canalul Bursuca… Ati iesit langa o mare macara, in Bratul Sulina ???
(3) Din Sulina nu se poate iesi in Sfistofca. Eu cred ca ati mers pe lanaga malul stang al Bratului Sulina in amonte, dupa incursiunea catre Insula Pasarilor, ati intrat pe Canalul Cardon direct sau din Centura Sulinei, apoi ati facut stanga (V) la prima intersectie pe Canalul Magearu ((supra)numit Barbosu in acea sectiune), ati urcat spre NV pana spre Letea de unde ati inceput sa coborati spre SV catre Dunarea Veche – Bucla Marelul “M” aval de Crisan…
ADICA : Iesind in Marele “M” – aval Crisan ati continuat amonte pana la Crisan, urcand spre NV 1/4 din Dunarea Veche – Marele “M” aval de Crisan si coborand spre SV 3/4 din Dunarea Veche – Marele “M” aval de Crisan.
(4) Sunt curios, dupa parerea ta, care este cel mai scurt drum Crisan – Murighiol ???
(5) Un mare “Like”, “BRAVO”… “Sincere Felicitari”… Ghilimelele sunt pentru SUBLINIERE , nu sunt peiorative. Across my heart. O tura de prezentare a Deltei bine gandita.
Ceva natural si frumos, Delta prezentata asa cum trebuie celor doi “straini” care, dupa parerea mea, sigur vor reveni. Cu voia ta, cu stiinta sau fara sa stii, ai pus o “caramida” templului = popularizarea Deltei Dunarii, singura EI sansa de a renaste, fara de care va pieri, prin grija autoritatilor… care … “au grija de ea”.